Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το Ισλάμ... αυξάνεται και πληθύνεται

Μέσα στα επόμενα 50 χρόνια, η μουσουλμανική θρησκεία θα είναι η πολυπληθέστερη στον κόσμο, εκτοπίζοντας τον χριστιανισμό από την πρώτη θέση

Γράφει η Μαρία Αδαμίδου 

Όσοι μιλούν, όμως, για μια «δημογραφική τζιχάντ», δηλαδή για μια πολιτικά υποκινούμενη στρατηγική για την επικράτηση του Ισλάμ, μάλλον βιάζονται να εξάγουν συμπεράσματα.

Οπως αποκαλύπτει έρευνα του έγκριτου Ινστιτούτου Pew, υπάρχουν βάσιμοι βιολογικοί και κοινωνικοπολιτικοί λόγοι που οδηγούν σε αυτό το αποτέλεσμα και σχετίζονται άμεσα με τη γήρανση του πληθυσμού στις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες, αλλά και τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες. Σύμφωνα με την έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε 234 κράτη και περιοχές του πλανήτη, το αργότερο το 2070, το Ισλάμ, που σήμερα έχει 1,57 δισ. πιστούς, θα ξεπεράσει τον Χριστιανισμό, που σήμερα είναι η πιο διαδεδομένη θρησκεία με 2,26 δισ. πιστούς σε όλο τον κόσμο.

Ο κυριότερος λόγος γι' αυτή την εξέλιξη είναι ο υψηλός ρυθμός γεννήσεων στις μουσουλμανικές κοινωνίες, που αυτήν τη στιγμή φτάνει τα 3,1 παιδιά ανά γυναίκα, τη στιγμή που στην Ευρώπη ο αριθμός των γεννήσεων πέφτει δραματικά.

«Δυναμικές περιοχές»

Ταυτόχρονα, οι μουσουλμανικοί πληθυσμοί είναι συγκεντρωμένοι σε εκείνα τα σημεία του πλανήτη που αναπτύσσονται πληθυσμιακά περισσότερο, είναι δηλαδή οι αποκαλούμενες «δυναμικές περιοχές», όπως η υποσαχάρια Αφρική και η νοτιοανατολική Ασία.

«Οι μουσουλμανικοί πληθυσμοί βρίσκονται στις χώρες που αναπτύσσονται ταχύτερα», εξηγεί ο διευθυντής του Ινστιτούτου Pew, υπεύθυνος για τη μελέτη των θρησκειών, Αλαν Κούπερμαν, και αναφέρεται σε κράτη όπως η Νιγηρία, το Πακιστάν, η Ινδονησία και η Ινδία.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του Ινστιτούτου, παρότι στην Ινδία αυτήν τη στιγμή η πλειονότητα του πληθυσμού είναι ινδουιστές, το 2050 θα υπάρχουν 310 εκατομμύρια μουσουλμάνοι, δηλαδή περισσότεροι από ό,τι στο γειτονικό Πακιστάν.

Ο αριθμός, εξάλλου, των χωρών με χριστιανική πλειοψηφία θα μειωθεί από 159 σε 151. Μόνο στις ΗΠΑ, το Ισλάμ θα εκτοπίσει τον Ιουδαϊσμό από τη θέση της δεύτερης πολυπληθέστερης θρησκείας.

Συρρίκνωση

Και στην Ευρώπη ισχύει κάτι ανάλογο, καθώς η Γηραιά Ηπειρος θα είναι η μοναδική που θα δει τον πληθυσμό της να συρρικνώνεται κατά 100 εκατομμύρια πολίτες μέχρι το 2050. Eκείνη τη χρονιά η Βρετανία θα έχει τη μεγαλύτερη μουσουλμανική κοινότητα στην Ευρώπη με 7,76 πιστούς, ακολουθούμενη από τη Γαλλία με 7,54 εκατομμύρια.

Τα νούμερα είναι εντυπωσιακά: το 2050 αναμένεται ότι στη Γη θα ζουν 9,3 δισ. άνθρωποι, εκ των οποίων τα 2,8 δισ. θα είναι μουσουλμάνοι και τα 2,9 δισ. χριστιανοί. Βάσει της δημογραφικής της δυναμικής, αυτό σημαίνει ότι η μουσουλμανική κοινότητα θα έχει αυξηθεί μέχρι τότε κατά 73%, ενώ η χριστιανική κατά 35%.

Σημαντικό ρόλο, εξάλλου, παίζει και η επίδραση που έχει η πολιτική του ενός παιδιού στην Κίνα, που θα μπορούσε να επηρεάσει τις παγκόσμιες ισορροπίες σε ό,τι αφορά την κατανομή των θρησκειών. Επιπλέον, οι ισλαμικές κοινωνίες είναι πολύ νεότερες κατά μέσον όρο από τις γηράσκουσες χριστιανικές.

Για παράδειγμα, στο Ιράν, το 70% των 75 εκατομμυρίων κατοίκων είναι κάτω των 25 ετών, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 27 χρόνια. Αντίστοιχα, ο μέσος όρος ηλικίας του πληθυσμού στη Γερμανία είναι τα 43,7 χρόνια, ενώ στην Ιαπωνία, που αντιμετωπίζει ακόμη μεγαλύτερο δημογραφικό πρόβλημα, φτάνει τα 46,5 έτη.

ΤΑΣΗ Ο ΑΘΕΪΣΜΟΣ
106 εκατ.χριστιανοί θα εγκαταλείψουν την πίστη τους


Η πιο χαλαρή σχέση που έχουν οι χριστιανοί με τη θρησκεία τους παίζει και εκείνη τον ρόλο της, η οποία και πάλι σχετίζεται με κοινωνικοοικονομικές συνθήκες. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ερευνητών, αναμένεται ότι μέχρι το 2050 θα έχουν εγκαταλείψει την πίστη τους 106 εκατομμύρια χριστιανοί, ενώ θα προστεθούν μόνο 40 εκατομμύρια μέσω προσηλυτισμού. Υπολογίζεται ότι 61 εκατομμύρια άνθρωποι δεν θα ανήκουν πλέον σε καμιά θρησκεία, και στα μέσα του αιώνα, το 23% των Ευρωπαίων θα είναι άθεοι.

ΗΠΑ - Ευρώπη

Η τάση προς τον αθεϊσμό είναι έντονη στις χώρες που έχουν πολύ χαμηλά ποσοστά γεννήσεων και υψηλό ρυθμό κοινωνικοοικονομικών μεταβολών, δηλαδή στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και την Ιαπωνία. Αντιθέτως, σε πολλές ισλαμικές χώρες η εγκατάλειψη της θρησκείας τιμωρείται ακόμη και με θάνατο. Οπότε, οι ερευνητές δεν υπολογίζουν ότι θα υπάρξουν «απώλειες», αλλά 3 εκατομμύρια επιπλέον μουσουλμάνοι μέσω προσηλυτισμού.

Ινδουιστές

Η εικόνα των υπόλοιπων εκ των πιο διαδεδομένων θρησκειών είναι: Οι ινδουιστές ανά τον κόσμο θα αυξηθούν, σύμφωνα με το Pew και θα φτάσουν τα 1,4 δισεκατομμύρια από 900 εκατομμύρια που είναι σήμερα, ενώ και ο Ιουδαϊσμός θα δει τους πιστούς του να αυξάνονται κατά 2 εκατομμύρια και να φτάνουν τα 16,1 εκατομμύρια από τα 14 που είναι σήμερα. Οι βουδιστές αναμένεται να διατηρήσουν τα σημερινά τους μεγέθη, δηλαδή να παραμείνουν στα περίπου 487 εκατομμύρια.

Πηγή "Έθνος"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]