Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα μέτρα Τσίπρα οδηγούν σε δημοψήφισμα ή Οικουμενική Κυβέρνηση

Γράφει ο Όμηρος Τσάπαλος

Τα μέτρα που πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας στους δανειστές για να κλείσει η διαπραγμάτευση αποτελούν υπέρβαση τόσο για τον ίδιο όσο και για το κομματικό του ακροατήριο. Πρότεινε μέτρα της τάξης των 8 δις. ευρώ για τον επόμενο 1,5 χρόνο, τα οποία υπολείπονται κατά 1 περίπου δισεκατομμυρίου των όσων χρειάζονται για να υπάρξει συμφωνία. Και είναι μέτρα τα οποία δεν θα γίνουν αποδεκτά στο σύνολο τους από τους δανειστές καθώς υπάρχουν ήδη φωνές που λένε ότι κάποια εκ των μέτρων, ύψους 2 δις. ευρώ είναι βαθιά αντιπαραγωγικά! Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να έκανε την μεγάλη υπέρβαση, τώρα όμως του απομένει μια ακόμα πολύ μικρότερη αλλά απολύτως αναγκαία..

Ίσως και να το έκανε για λόγους τακτικής. Το σενάριο που λέει ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρότεινε όσα έπρεπε αλλά λίγο λιγότερα για να έχει την πρόφαση να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις λέγοντας ότι «εγώ έκανα ό,τι μπορούσα» είναι ισχυρό. Ιδιαίτερα αν συνδυαστεί με την τεράστια απόκλιση Κυβέρνησης-δανειστών στο ζήτημα του χρέους, η άρνηση Τσίπρα να δεχθεί επιπλέον μέτρα πέραν των 8 δις. είναι μια πολύ καλή δικαιολογία για τον ίδιο να έλθει σε ρήξη και να αναζητήσει την λύση μέσω δημοψηφίσματος. Και να περάσει στο τέλος μια επίπονη συμφωνία στηριζόμενος στην λαϊκή ετυμηγορία.

Και αυτό γιατί γνωρίζει ότι τα μέτρα που πρότεινε δύσκολα θα εφαρμοστούν από την παρούσα σύνθεση της Κυβέρνησης αλλά και της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας. Για αυτό και θα επιδιώξει την λύση να την δώσει ο λαός. Όλα αυτά υπο την προϋπόθεση ότι θέλει πραγματικά λύση και όχι επιστροφή στη δραχμή και καταγγελία των δανειακών υποχρεώσεων.

Το άλλο σενάριο της οικουμενικής κυβέρνησης χωρίς εκλογές ή δημοψήφισμα προκειμένου να αναλάβει την ψήφιση και την εφαρμογή των μέτρων είναι εξίσου ρεαλιστικό. Καλό σενάριο για τη χώρα, κακό σενάριο για τον Τσίπρα. Για να πετύχει όμως μια τέτοια πολιτική Κυβέρνηση χρειάζεται Πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, πέρα από τεχνοκρατικές επιλογές τύπου Παπαδήμου. Χρειάζεται πολιτικό πρόσωπο που θα ενώνει και θα μπορεί να συγκρατήσει τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες στις οποίες θα βασίζεται. Μεταξύ αυτών φυσικά και του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος από απόλυτος κυρίαρχος θα μετατραπεί σε πυλώνα μιας πολυκομματικής Κυβέρνησης.

Οι δυο παραπάνω λύσεις είναι ισχυρές γιατί τα μέτρα που πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας είναι τόσο αντιαναπτυξιακά που ακόμα και οι υπέρμαχοι για συμφωνία εντός της ΝΔ το σκέφτονται αν θα πρέπει να τα ψηφίσουν. Οι μόνοι που αναφανδόν τάσσονται υπέρ της συμφωνίας είναι το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη. Το ΠΑΣΟΚ κατακρίνει τα υφεσιακά μέτρα, ενώ η ΚΟ των ΑΝΕΛ δήλωσε εχθές ότι αν δεν υπάρξει ρητή αναφορά για την διευθέτηση του χρέους δεν θα ψηφίσουν τις διατάξεις για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Όλα αυτά, με δεδομένη την άρνηση τουλάχιστον 30 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσουν οποιοδήποτε μέτρο οδηγεί σε παράταση του Μνημονίου και της λιτότητας, δημιουργούν πολλαπλά ζητήματα στον Αλέξη Τσίπρα. Τα υφεσιακά μέτρα που πρότεινε απλά επιδεινώνουν την θέση του εντός του κόμματος του γιατί τον μετατρέπουν σε ακολούθημα της πολιτικής των προκατόχων του.

Ένα θετικό δημοψήφισμα λύνει τα χέρια του Τσίπρα εντός του κόμματος και με τον ίδιο πρωταγωνιστή. Η επιλογή της οικουμενικής κυβέρνησης καθιστά πιο εφικτή την υλοποίηση των μέτρων και δημιουργεί ισχυρή διαπραγματευτική δυναμική για την χώρα μας στο ζήτημα της διευθέτησης του χρέους. Και στις δυο περιπτώσεις απαιτείται η μεγάλη πολιτική κίνηση που θα καταστήσει την ψήφιση και την εφαρμογή των μέτρων ρεαλιστική. Πολιτική κίνηση με πολιτικό κόστος αλλά με γνώμονα το εθνικό όφελος.

Πηγή Rizopoulos Post


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

 1. Για αρχή, ας προσπαθήσουμε να ακτινογραφήσουμε την ηγετική αυτή τη στιγμή ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που διαμορφώνει τις εξελίξεις.

  Ο στρατάρχης, ο μεγάλος αρχιτέκτονας και σκακιστής του ΣΥΡΙΖΑ, ο κύριος Δραγασάκης, είναι αφοσιωμένος στην αναβίωση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Θαρρεί πως έχει να παίξει σημαντικό ρόλο και να υποσκελίσει την ούτως ή άλλως φθαρμένη σοσιαλδημοκρατία, κάνοντας ότι αυτή κάποτε έκανε αλλά καλύτερα. Στα πλαίσια αυτής της στρατηγικής χτίστηκε το πανευρωπαϊκό προφίλ του Αλέξη Τσίπρα.
  Συμφωνούν οι γερμανικές φιλοδοξίες με αυτές του Δραγασάκη; Πρέπει να πειστούν πως ναι. Και ο ούριος άνεμος για αυτή τη σύμπλευση θα έρθει από τη θυσία της Ελλάδας ως νέα Ιφιγένεια.
  Στα πλαίσια της στρατηγικής Δραγασάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρηθεί να χρησιμοποιηθεί ως δούρειος ίππος και για την αφομοίωση των PODEMOS, δεδομένου του αδιεξόδου στο οποίο σύντομα θα περιέλθει η ισπανική κεντρική πολιτική. Το παράδειγμα προς αποφυγή που γεννούσε αντιδραστικές στον γερμανικό ολοκληρωτισμό πολιτικές δυνάμεις, μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί ως υπόδειγμα προς μίμηση για την αφομοίωση τους στο γερμανικό ολοκληρωτισμό.
  Ο κος Βαρουφάκης θέλει κι αυτός να έχει βάλει το λιθαράκι του στη δημιουργία των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης. Το έχει άλλωστε δηλώσει κατά εξακολούθηση.
  Ο κος Σταθάκης με το αδιάψευστο ένα εκατομμύριο επενδυμένο σε μεγάλα funds δεν θα ήταν και πολύ σώφρον να στραφεί κατά του προσωπικού του οικονομικού συμφέροντος.
  Όσο για τον κο Παππά, μαρτυρία για το ρόλο του αποτελεί η δυσάρεστη έκπληξη προ της οποίας βρέθηκαν η Βαλαβάνη και ο Λαφαζάνης όταν διαπίστωσαν ότι τροπολογία εμπνεύσεως του φωτογράφιζε ευνοϊκά την … motor oil…(με επιφύλαξη μεταφέρουμε το δημοσίευμα καθώς αυτό ανήκει στη διαπλεκόμενη Καθημερινή και περιμένουμε διάψευση, διόρθωση ή επιβεβαίωση από τους εμπλεκομένους)

  Δια ταύτα..
  Κάθε συζήτηση και ανάλυση περί εκλογών κλπ Ανελ-ηληθιοτήτων
  είναι εκ του πονηρού!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Και προσεξε προπαγανδα απο τον αρθρογραφο!

   Ειναι υπερ του δημοψηφισματος με τις προϋποθεσεις οτι "ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΥΡΩΠΗ" και της

   μη "καταγγελιας δανειακων υποχρεωσεων", διοτι μονο ετσι θα υλοποιηθουν τα "μετρα"!!

   Ο νεοραγιαδισμος παιρνει νεες διαστασεις πλεον!

   ΓΜ

   Διαγραφή
 2. ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ, ΛΟΙΠΟΝ..
  ΟΙΚΟΜΕΝΙΚΗ ΚΑΙ ΞΕΡΟ ΨΩΜΙ!
  ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ ΑΠΟ ΤΟ 2012 ΤΟ ΛΕΓΑΝΕ.
  ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΑ
  ΟΛΑ!
  ΟΛΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΕΝΑ....
  ΚΑΙ Η ΩΡΑ ΕΡΧΕΤΑΙ...
  ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ...ΧΑ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]