Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι Κούρδοι παίρνουν τα «κάστρα» του χαλιφάτου

Συνεχίζοντας τη νικηφόρα πορεία τους, που ξεκίνησε με την επιτυχημένη υπεράσπιση της συριακής πόλης Κομπάνι, κοντά στα τουρκικά σύνορα, τον περασμένο Ιανουάριο, οι Κούρδοι μαχητές κατέλαβαν την πόλη Αϊν Ισα στη Βόρεια Συρία, έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την παρακείμενη στρατιωτική βάση και πλέον βρίσκονται μόλις 50 χιλιόμετρα έξω από τη Ράκα, την de facto πρωτεύουσα του χαλιφάτου, όπου έχει την έδρα του και το κεντρικό αρχηγείο του ISIS.

Οι τελευταίες κουρδικές νίκες εναντίον των τζιχαντιστών, σε συνδυασμό με την κατάληψη της πόλης Τελ Αμπιάντ πριν από λίγες ημέρες, έρχονται να αναδείξουν τους Κούρδους σε πρωταγωνιστές των στρατιωτικών εξελίξεων στο έδαφος της Συρίας, πράγμα που προκαλεί πονοκέφαλο όχι μόνο στην ηγεσία του ISIS αλλά και στο καθεστώς Ερντογάν στην Τουρκία. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι οι κουρδικές λαϊκές πολιτοφυλακές (YPG) που σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τη Ράκα αποτελούν τον ένοπλο βραχίονα του αριστερού κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης της Συρίας, PYD, και διατηρούν στενούς δεσμούς με το PKK.

Συντονισμός

Ηδη πολλοί είναι εκείνοι διεθνώς που αναγνωρίζουν τις κουρδικές πολιτοφυλακές (YPG) ως «τον πιο αξιόπιστο σύμμαχο των Αμερικανών στο έδαφος της Συρίας», καθώς και ως «την πιο αποτελεσματική στρατιωτική δύναμη ενάντια στο ISIS». Ο συντονισμός μεταξύ Κούρδων και Αμερικανών έχει ενταθεί από τις αρχές του 2015 και τα αποτελέσματα είναι πλέον ορατά.

Συνεπικουρούμενοι από τα μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ, οι Κούρδοι έχουν πάρει τον έλεγχο στρατηγικών σημείων στη Βόρεια Συρία, απομονώνοντας το ISIS, δημιουργώντας ρήγματα στο εσωτερικό του χαλιφάτου και μπλοκάροντας τις οδούς τροφοδοσίας των τζιχαντιστών. Η πόλη Τελ Αμπιάντ, για παράδειγμα, που βρίσκεται πλέον υπό κουρδικό έλεγχο, λειτουργούσε ως σταθμός για τους ξένους τζιχαντιστές στον δρόμο προς τη Ράκα αλλά και ως κόμβος για το λαθρεμπόριο (πετρελαίου κ.ά.) του ISIS με το εξωτερικό.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]