Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ρωσία και ΝΑΤΟ στα άκρα

Οι χώρες της Βαλτικής θα ζητήσουν σύντομα από το ΝΑΤΟ να αναπτύξει στο έδαφός τους χιλιάδες στρατιώτες για να διαδραματίσουν αποτρεπτικό ρόλο έναντι της Ρωσίας, δήλωσε Λιθουανός στρατιωτικός εκπρόσωπος.

«Επιθυμούμε μια μονάδα μεγέθους ταξιαρχίας, ώστε κάθε βαλτική χώρα να έχει ένα τάγμα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο λοχαγός Μιντάουγκας Νεϊμόντας. Οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας θα διατυπώσουν κοινό αίτημα, το οποίο θα έχει εγκριθεί από τους ανωτέρους τους σε πολιτικό επίπεδο, προς τον Αμερικανό πτέραρχο Φίλιπ Μπρίντλοβ, διοικητή των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, διευκρίνισε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος.

Το Βίλνιους, η Ρίγα και το Ταλίν επιθυμούν «μόνιμη παρουσία δυνάμεων του ΝΑΤΟ» ως «μέτρο αποτροπής, δεδομένης της κατάστασης της ασφάλειας στην περιοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος, υπαινισσόμενος τον ρόλο της Ρωσίας στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Ο ίδιος αρνήθηκε να διευκρινίσει πόσους στρατιώτες του ΝΑΤΟ θα ήθελαν οι τρεις χώρες, όμως η δύναμη μιας τέτοιας ταξιαρχίας ανέρχεται γύρω στους 3.000 στρατιωτικούς. Από το 2014, οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει περίπου 600 στρατιώτες στις βαλτικές χώρες και στην Πολωνία.

Ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη του ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, διατυπώνουν ανοικτά επιφυλάξεις για μόνιμη στρατιωτική παρουσία στην περιοχή, εκτιμώντας ότι θα αντέβαινε στην «Ιδρυτική Πράξη» που υπογράφηκε το 1997 από τον ΝΑΤΟ και τη Ρωσία. Από διπλωματική πηγή στο ΝΑΤΟ διευκρινίζεται ότι η Ατλαντική Συμμαχία προτιμά να χρησιμοποιεί τη δύναμη ταχείας αντίδρασης που διαθέτει, η οποία μπορεί να αναπτύσσεται ταχέως τόσο στην ανατολική όσο και στη νότια Ευρώπη, για να απαντά σε κρίσεις οπουδήποτε κι αν εκδηλώνονται.

Η Ρωσία απαντά στρατιωτικά

Η Ρωσία θα δυναμώσει τη στρατιωτική της παρουσία στην Κριμαία, δεδομένων των σχεδίων του NATO για ενίσχυσή του στην ανατολική Ευρώπη, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία Αλεξάντερ Γκρούσκο.

Η Κριμαία είναι χερσόνησος η οποία ανήκει στην Ουκρανία ως αυτόνομη δημοκρατία, ωστόσο έχει καταληφθεί και προσαρτηθεί από τη Ρωσία το 2014. Η Μόσχα ζητεί εξάλλου 1,163 δισεκατομμύρια ευρώ από τη Γαλλία για την ακύρωση της παράδοσης των δύο ελικοπτεροφόρων πλοίων τύπου Mistral, ανέφερε ρωσική πηγή. Πρόκειται για ποσό ελαφρώς μικρότερο από το ποσό του αρχικού συμβολαίου.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]