Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Χωρίς αντίλογο στη λογική των δανειστών

Γράφει ο Χρήστος Γιανναράς 

Η λογική του κ. Σόιμπλε, λογική του Ευρωπαίου, είναι απλή, «τετράγωνη». Μας λέει στους Ελληνες: Ζητήσατε και επιμείνατε να γίνετε δεκτοί στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Επικαλεστήκατε λόγους πολιτικούς και ιστορικούς. Δεν άργησε να φανεί ότι το μόνο που πραγματικά σάς ενδιέφερε, ήταν το χρήμα. Η πρώτη εικοσαετία της μετοχής σας στην Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν για σας ένα ξέφρενο πανηγύρι. Ποτέ στην ιστορία του νεωτερικού ελλαδικού κράτους δεν είχαν εισρεύσει τέτοιοι πακτωλοί χρημάτων στη χώρα σας. Σας χαρίστηκαν οι πακτωλοί από την Ευρωπαϊκή Ενωση, για να κατορθώσετε τη σύγκλιση της οικονομίας σας με τις οικονομίες των ευρωπαϊκών κοινωνιών.

«Σύγκλιση» δεν σήμαινε εξίσωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος στις χώρες της Ε.Ε. – αποτέλεσμα μιας γαλαντομίας των πλουσίων που μοιράζουν ελεημοσύνες στους φτωχούς. Το χρήμα σάς δόθηκε για να οργανωθεί η παραγωγικότητα της χώρας σας, να μεθοδευτούν οι καλλιέργειες, να ενισχυθεί η δημιουργική επιχειρηματικότητα, να γίνουν έργα υποδομής απαραίτητα για την ανάπτυξη της παραγωγής και την προώθηση της παραγωγής – δρόμοι, λιμάνια, τρένα, αεροδρόμια, εκσυγχρονισμένη ακτοπλοΐα, αποδοτική δημοσιοϋπαλληλία, προηγμένη έρευνα.

Υστερα από είκοσι χρόνια ήταν πια φανερό ότι το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος αυτής της πρωτοφανούς στην Ιστορία χρηματοδότησης μοιράστηκε από τα κόμματα στους πολίτες για να εξαγοράζεται η ψήφος τους.

Η Ελλάδα έμεινε κολλημμένη στην ίδια παραγωγική μιζέρια και κακομοιριά, αλλά οι Ελληνες έγιναν πλούσιοι, με επίπεδο καθημερινού βίου ασύγκριτο με αυτό των υψηλής παραγωγικότητας ευρωπαϊκών κοινωνιών. Πολυτελή αυτοκίνητα, σπίτι εξοχικό για όλους, εκπληκτικοί δείχτες κατανάλωσης ποτών, κοσμημάτων, ειδών πολυτελούς αμφίεσης – ώς και στις πιο μικρές πόλεις της υπαίθρου ξεφύτρωσαν «μπουτίκ» με άκρως εξεζητημένα προϊόντα της επικαιρικής διεθνούς μόδας.

Η παραγωγικότητα υποβαθμιζόταν συνεχώς, τα «πακέτα» της Ε.Ε. λιγόστευαν, η χώρα στράφηκε, αναπόφευκτα, στον δανεισμό. Οι καταναλωτικές απαιτήσεις των Ελλήνων αυξάνονταν, το πελατειακό κομματικό κράτος γινόταν αδηφάγο, η διολίσθηση σε έναν εξωφρενικό υπερδανεισμό συντελέστηκε «ανεπαισθήτως». Η χώρα με τον καταναλωτικότερο πληθυσμό της Ευρώπης βρέθηκε στο χείλος της χρεοκοπίας, της κατάρρευσης. Και τότε οι κυβερνήτες της (πρωθυπουργοί που δεν τους έχει ακόμα αγγίξει η Δικαιοσύνη) επέλεξαν, ο μεν την επαίσχυντη φυγή από το πρόβλημα, οι δε διάδοχοί του την παραίτηση από την ανεξαρτησία και αυτονομία της χώρας: αποδέχθηκαν την επιτρόπευση.

Η λογική της επιτρόπευσης ήταν (και είναι): Δημιουργήσατε οι Ελληνες χρέος τόσο μεγαλύτερο από τα όσα παράγετε, ώστε να είναι αδύνατη κάθε προοπτική να το ξεπληρώσετε, σε οποιοδήποτε βάθος χρόνου, από το παραγωγικό σας περίσσευμα. Ομως οι δανειστές σας πρέπει να πάρουν πίσω τα λεφτά τους. Και αφού δεν έχετε χρήμα, ούτε δυνατότητα να αποτρέψετε στρατιωτική εισβολή, θα υπογράψετε τη συγκατάθεση να κατασχεθούν περιουσιακά σας στοιχεία: Να αποκτήσουν οι δανειστές την ιδιοκτησία νησιών ή εκτάσεων γης ή ακτών με εμπορεύσιμη φυσική ομορφιά. Την ιδιοκτησία του οδικού και σιδηροδρομικού σας δικτύου, της παραγωγής ηλεκτρισμού και της ηλεκτροδότησης, της υδροδότησης, των λιμανιών και αεροδρομίων της χώρας. Οι δανειστές σας θα ενοικιάσουν σε εταιρείες και τη διαχείριση των αρχαιολογικών σας χώρων (οι εταιρείες μπορεί να είναι και τουρκικές ή σκοπιανές).

Με άκρα συγκατάβαση σας προσφέρουμε, λέει η λογική των Ευρωπαίων, μιαν εναλλακτική λύση: Εμείς, οι δανειστές σας, θα επιτροπεύουμε, με άμεσο επιτόπου έλεγχο, τόσο τη λειτουργία της οικονομίας σας όσο και τη λειτουργία κάθε πτυχής του κρατικού σας μηχανισμού. Θα καθορίζουμε τη λειτουργία των Τραπεζών σας, των νοσοκομείων σας, των ασφαλιστικών σας Ταμείων, το ύψος των αποδοχών και των συντάξεών σας. Μέχρι να φθάσετε σε επίπεδα παραγωγικότητας που να εξασφαλίσει την εξόφληση του χρέους σας. Ομως, έστω και με ασφυκτική επιτρόπευση, θα σας επιτρέψουμε να παίζετε, σαν άσχετο με τη ζωή σας  κουκλοθέατρο,  παντομίμα  «δημοκρατίας»:  Με  κόμματα,  Βουλή, εκλογές,  «ελευθερία»  πληροφόρησης.


Απέναντι στην τετράγωνη αυτή λογική των Ευρωπαίων τι θα μπορούσε να αντιτάξει μια διαφορετική, ας την πούμε «ελληνική» λογική. Τίποτα, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υπάρχει πια ούτε ίχνος του ελληνικού τρόπου. Ενας ιδιοφυής ιστορικός, που θα προσέγγιζε την Ιστορία χωρίς τα υποχρεωτικά πια ματογυάλια των δυτικών πλαστογραφήσεων (πρβλ. «Βυζάντιο», «γραικοί», «συνέχιση της ελληνικής φιλοσοφίας από τον Σχολαστικισμό» κ.λπ.) θα μπορούσε να μας πληροφορήσει, όχι να μας καταστήσει έμπειρους της διαφοράς κάποτε του ελληνικού τρόπου από τον τρόπο των βαρβαρικών φύλων και ορδών που συγκρότησαν τη μεταρωμαϊκή Δύση. Τη Δύση, που μετά την έξοδο του Ελληνισμού από το ιστορικό γίγνεσθαι (1453) μονοπώλησε, αντιστάσεως μη ούσης, την ερμηνεία της Ευρωπαϊκής Ιστορίας και τη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού «παραδείγματος».

Σήμερα ο λόγος για γόνιμη, προκλητική διαφορά του ελληνικού τρόπου από τον παγκοσμιοποιημένο πια τρόπο της Δύσης, παραπέμπει ή σε καραγκιοζιλίκια τύπου Καρατζαφέρη και Καμμένου ή σε ψυχοπαθολογικές υστερίες «γνησίων Ορθοδόξων». Για να αρθρωθεί σοβαρός, έντιμος λόγος σε αυτό το πεδίο, προϋποτίθεται σπουδή της ελληνικής διαχρονίας, από τον Ηράκλειτο ώς τον Γρηγόριο Παλαμά και, κυρίως, κριτήρια  αποτίμησης  των  δύο  τρόπων. Η Τέχνη παραμένει, βέβαια, ο αποκαλυπτικότερος  διασώστης κριτηρίων.

Επειδή, λοιπόν, το ζητούμενο είναι ανέφικτο, στην τετράγωνη λογική της «Ευρώπης» σήμερα θα συνεχίσουμε να αντιτάσσουμε τη μεταπρατική μας ανεπάρκεια (όπως θα έκανε και κάθε άλλη τριτοκοσμική απομίμηση του τυπικού προϊόντος της Δύσης, που είναι το έθνος - κράτος): Ή τον επαρχιωτισμό της επιδεικτικής ευφυΐας του κ. Βαρουφάκη ή τη μικρόνοια της ιδιοτέλειας του διδύμου Σαμαρά - Βενιζέλου.

Στην πρώτη περίπτωση εισπράττουμε, τουλάχιστον, ψευδαίσθηση αξιοπρέπειας, στη δεύτερη μόνο ντροπή.

Πηγή
 

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Έχει σε πολλά δίκιο ο κ. καθηγητής αλλά κακώς παραπέμπει κι αυτός στην πάγκαλη ρήση...

    "Ύστερα από είκοσι χρόνια ήταν πια φανερό ότι το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος αυτής της πρωτοφανούς στην Ιστορία χρηματοδότησης μοιράστηκε από τα κόμματα στους πολίτες για να εξαγοράζεται η ψήφος τους", λέει ο κ. καθηγητής, αλλά αν με το καλό μπούμε κάποτε στις λεπτομέρειες, θα δούμε ότι κι αν "όλοι μαζί τα φάγαμε" οι μερίδες μεταξύ εξουσιαστών και εξουσιαζόμενων, ήταν τερατωδώς άνισες.

    Επιπλέον, εκτός του αυτομαστιγώματος, καλό είναι συζητήσουμε κάποτε και για την ευθύνη εκείνων που μας δάνειζαν ασυστόλως και αφρόνως όλα αυτά τα χρόνια, γνωρίζοντας άριστα ότι οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας ήταν πέρα από τέτοια πιστοληπτική ικανότητα και παρόλα αυτά το έπρατταν, μόνο και μόνο για να αγοράζουμε τα προϊόντα τους. Ας μιλήσουμε επιτέλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κ.Γιανναρα,

    θας σας θεσω τον αντιλογο!!

    Δυστυχως αναφερεστε μολις στο 5-7 % του ελληνικου πληθυσμου που ετρωγε με χρυσα κουταλια

    κλεβοντας το υπολοιπο 95-93 %!!

    Τα κονδυλια,δανεια, επιχορηγησεις κ.ο.κ τα επεξεργαζοντουσαν οι εκαστοτε κυβερνησεις με την

    εκαστοτε τοπικη αυτοδοικηση, με τον εκαστοτε δημαρχο,νομαρχη και τον εκαστοτε περιφερειαρχη!

    Μεσω των τραπεζων!! Ποτε δεν πηγαν λεφτα στον λαο!!

    Απατεωνες υπηρχαν παντα που με "θαλασσοδανεια" εκαναν μια χαρα τις δουλειες τους με την

    ανοχη του αισχιστου πολιτικου και τραπεζικου συστηματος!

    Τα κομματοσκυλα τρωγανε,οπως τρωνε και σημερα και οχι ο λαος συνολικα!

    Επιπλεον ,ξεχνατε να αναφερετε τον ρολο των μεγαλοεκδοτων, μεγαλοκαναλαρχων,

    μεγαλοδημοσιογραφων που στηριζαν στα πλαισια της "δημοκρατιας" αυτο το αθλιο πολιτικο

    συστημα με το αζημιωτο!

    Ξεχνατε το μεγαλυτερο σκανδαλο της μεταπολιτευσης του Χρηματιστηριου το 1999 που ειναι η

    κλοπη 90 δις ευρω (31 τρις δραχμες απο 40 τρις τζιρο) κλεβοντας αυτοματως 1,5 εκατομμυριο

    συμπολιτες μας,που η πλειοψηφια τους ,εστω και βλακωδως πιστεψαν στο "ευκολο χρημα"!!

    Απο αυτη την κλοπη αρχισε η κατρακυλα της πτωχευσης! Που πηγαν αυτα τα λεφτα;

    Κλοπη που εγινε απο 5-6 μεαγαλοεπιχειρηματιες-μιζαδωρους-μεγαλοεργολαβους οι οποιοι οχι

    απλως δεν οδηγηθηκαν στη φυλακη, αλλα θεοποιουνται με το να γινονται προεδροι βοθροκαναλων,

    ποδοσφαιρικων και καλαθοσφαιρικων ομαδων!!

    Ξεχνατε να αναφερθειτε στις off-shore εταιρειες των απατεωνων που μεταφερουν πακτωλους μαυρου

    χρηματος στο εξωτερικο!!

    Ξεχνατε επισης να αναφερετε οτι ο θεσμος της Δικαιοσυνης στην Ελλαδα ειναι ανυπαρκτος!

    Η διαφθορα των "μεγαλοεπιχειρηματιων" δεν τιμωρειται, και αν τιμωρηθει, γινεται τελειως στα

    "μαλακα" και ουτε γατα ουτε ζημια!

    Ομως υπαρχουν απλοι ανθρωποι που χανουν ολοκληρο σπιτι επειδη δεν πληρωσαν μια δοση!!

    Ξεχνατε επισης να αναφερετε την σχεση του κοστους διαβιωσης ενος μεσου Ελληνα πολιτη με το

    υψος των μισθων/παροχων!

    Η δυσαναλογια ειναι εμφανεστατη!

    Οι μισθοι στην Ελλαδα ειναι πολυ χαμηλοτεροι σε σχεση με τις ευρωπαϊκες χωρες ,αλλα το κοστος

    διαβιωσης οπως και οι τιμες σε βασικα ειδη ξεπερνουν τον ευρωπαϊκο μεσο ορο!

    και επιτελους κ.Γιανναρα ,

    αν τα "φαγαμε" ολοι μαζι, αν τα "εφαγε" ο λαος,πως ειναι δυνατον το 30% των Ελληνων να ζει κατω

    απο το οριο της φτωχειας;

    Γιατι αυτοκτονουν οι Ελληνες την τελευταια 5 -ετια;

    Απο τυψεις;

    Επιτελους λιγη σοβαροτητα!!


    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]