Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αθήνα: Δεν θα μας υπαγορεύσει η Τουρκία τρόπο διακυβέρνησης

Σε αυστηρό τόνο απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών δια του εκπροσώπου, Κωνσταντίνου Κούτρα, στις τουρκικές απαράδεκτες «υποδείξεις» προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, αναφορικά με την αντιμετώπιση της μη αρεστής στην Άγκυρα συμπεριφοράς του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου.

Η απάντηση του εκπροσώπου ΥΠΕΞ μετά από ερωτήσεις που υποβλήθηκαν από δημοσιογράφους, έχει ως εξής:
«Ουδείς μπορεί να υποδεικνύει στην Ελλάδα τον τρόπο που θα ασκεί η ελληνική κυβέρνηση και γενικότερα το ελληνικό κράτος την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Η Τουρκία ας κρατήσει τις υποδείξεις περί υπευθυνότητας για τον εαυτό της. Ουδέν περαιτέρω».
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε αναφέρει για τον Πάνο Καμμένο, ότι από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του εμφανίζεται προκλητικός και απηύθυνε έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να «θέσει υπό έλεγχο τέτοιες ανεύθυνες συμπεριφορές», προειδοποιώντας ότι το μόνο δυνατό αποτέλεσμα θα είναι να αυξηθεί η ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, βάζοντας φρένο στις προσπάθειες για την ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών».

Για να καταλήξει με τη μόνιμη επωδό, «η χώρα μας είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στο Αιγαίο, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Επισημαίνουμε για μία ακόμα φορά την ανάγκη να αξιοποιήσουμε τους υπάρχοντες μηχανισμούς διπλωματικού διαλόγου για την λύση των προβλημάτων στο Αιγαίο»…

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο, το τουρκικό ΥΠΕΞ θεωρεί ότι από τη στιγμή που ο κ. Καμμένος ανέλαβε τα καθήκοντά του «έχει μία προκλητική συμπεριφορά απέναντι στην Τουρκία και αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο» και καλεί την ελληνική κυβέρνηση «να ελέγξει την ανεύθυνη αυτή συμπεριφορά το ταχύτερο δυνατόν».

Παράγοντες του ΥΠΕΞ στην Ελλάδα επισημαίνουν ότι η διατύπωση στη σχετική ανακοίνωση της Άγκυρας, ότι «η συνέχιση των ανεύθυνων κινήσεων θα αυξήσουν την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο Αιγαίο, και η κατάσταση αυτή θα ζημιώσει την ανάπτυξη των σχέσεων και θα δυσκολεύσει την λύση των προβλημάτων στο Αιγαίο», ασφαλώς και μπορεί να εκληφθεί ως ευθεία απειλή.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν στο ΚΥΠΕ ότι η Άγκυρα φέρεται ενοχλημένη:

Kατ’ αρχάς από την ενέργεια του κ. Καμμένου, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, να πετάξει με ελικόπτερο πάνω από τα Ίμια, και να ρίξει στεφάνι εις μνήμην των 3 Ελλήνων στρατιωτών των οποίων το ελικόπτερο κατέπεσε εκεί, υπό αδιευκρίνιστες ακόμα συνθήκες, πριν από 19 ακριβώς χρόνια.

Και κατά δεύτερο λόγο με την προτροπή του Έλληνα Υπουργό Άμυνας προς τον Κύπριο ομόλογό του, όταν επισκέφθηκε αμέσως μετά το νησί, να αγοράσει μερικά πολεμικά αεροπλάνα τα οποία θα μπορούν να έχουν βάση στη Κρήτη ή στη Ρόδο.

Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ωστόσο ότι πριν από περίπου 20 μέρες, ο ίδιος ο αρχηγός της τουρκικής αεροπορίας, πτέραρχος Οζτούρκ, πέταξε πάνω από ελληνικά νησιά του Αιγαίου με πολεμικό F-16.

Σημειώνεται, τέλος, ότι το ανακοινωθέν του τουρκικού ΥΠΕΞ σχετικά με τις δραστηριότητες του Έλληνα Υπουργού Άμυνας, έρχεται περίπου μία εβδομάδα μετά την ένταση που προκλήθηκε μεταξύ τις δύο χώρες εξαιτίας της αγγελίας (ΝΟΤΑΜ) με την οποία η Τουρκία δέσμευε για στρατιωτικές ασκήσεις με αληθινά πυρά μία τεράστια περιοχή του βόρειου Αιγαίου, για διάστημα περίπου 10 μηνών.

Μετά από έντονη διαμαρτυρία της Ελλάδος σε διεθνή όργανα, και άμεση παρέμβαση του ΝΑΤΟ προς την Άγκυρα, η ΝΟΤΑΜ αποσύρθηκε και το τουρκικό ΥΠΕΞ αναγνώρισε ότι επρόκειτο περί «λανθασμένης εκτίμησης».

Έγκυρες πηγές στην Αθήνα ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα στο ΚΥΠΕ ότι η Άγκυρα, που μάλλον «ήθελε να δοκιμάσει την νέα ελληνική κυβέρνηση», ενοχλήθηκε από την αντίδρασή της που την ανάγκασε να αποσύρει την αγγελία, «και μάλλον θα επανέλθει με νέα σκληρή τοποθέτηση στην προσπάθειά της, εκτός από την Κύπρο, να ξανανοίξει και το μέτωπό της στο Αιγαίο».

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]