Ροή
Breaking news

slider1

Feature

Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σήμερα θα χρειαστεί κάποιοι να πούνε «nein» στον χερ Σόιμπλε

Για να μην γίνουν Βερσαλλίες οι... Βρυξέλλες 

Γράφει ο Τάκης Χατζής   

Στις 29 Ιουνίου του 1919, οι νικητές του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, με άλλοθι την οργή που (πράγματι) κυριαρχούσε στους λαούς τους για τον βαρύτατο φόρο αίματος που είχαν πληρώσει, επέβαλαν στη Γερμανία, δηλαδή στον γερμανικό λαό, μια κατάπτυστη συνθήκη.

Τη Συνθήκη των Βερσαλλιών, ένα κείμενο ταπείνωσης, που προέβλεπε βαρύτατους οικονομικούς όρους- τις περίφημες Επανορθώσεις. Τελικά, η ιστορία έδειξε ότι οι δυσβάστακτοι οικονομικοί όροι, επιβλήθηκαν περισσότερο για… εκδίκηση, παρά για το χρήμα. Οι νικητές ένοιωθαν ότι έπρεπε να τιμωρήσουν τους ηττημένους που είχαν ξεκινήσει τον πόλεμο. Τους τιμώρησαν και στη συνέχεια, ο ναζισμός βρήκε πρόσφορο έδαφος… Βερσαλλίες- Βρυξέλλες, η απόσταση είναι 327 χιλιόμετρα. Δυόμισι, άντε τρεις ώρες δρόμος…

Στο σημερινό Eurogroup, στις Βρυξέλλες, θα κριθεί η τύχη του αιτήματος της Ελλάδας. Του αιτήματος για την παράταση της δανειακής σύμβασης, από μια χώρα που έχει ματώσει τα τελευταία χρόνια, χωρίς να βλέπει φως στην άκρη του τούνελ. Που θέλει να σταθεί στα πόδια της, να ζήσει με αξιοπρέπεια και (με αξιοπρέπεια) να μπορέσει να πληρώσει τους δανειστές της.

Το ελληνικό αίτημα βρήκε πρόσφορο έδαφος στην Κομισιόν από τον Γιούνκερ, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στο Παρίσι, στη Ρώμη, ακόμα και στο Βερολίνο, από τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος χαρακτήρισε ως θετικό πρώτο βήμα το ελληνικό αίτημα για επέκταση της δανειακής σύμβασης. Δεν έδειξε όμως να πείθει το γερμανικό υπουργείο οικονομικών, ο εκπρόσωπος του οποίου το απέρριψε.

Αργά το βράδυ, το Bloomberg μετέδωσε ότι η Γερμανία αφήνει ανοικτή την πόρτα σε μία συμφωνία για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, καθώς οι αξιωματούχοι ετοιμάζουν τις διαπραγματευτικές τους θέσεις εν όψει της συνόδου του Eurogroup. Όπως ανέφερε το Bloomberg, επικαλούμενο αξιωματούχο του Βερολίνου, η Γερμανία θεωρεί την πρόταση που υπέβαλε η Ελλάδα στους εταίρους της στην Ευρωζώνη  ως μία βάση για διαπραγματεύσεις και δεν θεωρεί αναγκαστικά ότι υπάρχει ανάγκη να υποβάλει η Ελλάδα ένα νέο αίτημα.

Στο Eurogroup θα μετέχει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παρά το γεγονός ότι επισήμως απέρριψε το ελληνικό αίτημα.  Μένει να δούμε αν θα θυμηθεί τις Βερσαλλίες, έστω και αν χρειαστεί να του το θυμίσουν οι υπόλοιποι ευρωπαίοι, τονίζοντας του ότι τα αποτελέσματά της δεν ήταν θετικά ούτε για τους νικητές, ούτε για τους ηττημένους. Έστω και αν χρειαστεί κάποιοι να του πούνε «nein». Ή αν θα μείνει προσκολλημένος στην εμμονή τιμωρίας της Ελλάδας και των Ελλήνων, που για την πλειοψηφία των μέσων Γερμανών κάνουν τους μάγκες με ξένα λεφτά…

Πηγή


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]