Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αποχαιρετισμός στα κόλπα

Γράφει ο Γιώργος Μαλούχος

Η ελληνική πολιτική πάσχει από μία και μόνη μεγάλη παθογένεια: την επιμονή της στην αλλοίωση της πραγματικότητας όπως κάθε φορά βολεύει, με άλλα λόγια, την εμμονή στο ψέμα, στα «κόλπα» με τα οποία έχει μάθει να ζει τα τελευταία… ατέλειωτα χρόνια. Όμως, τώρα, έχει πλέον έρθει η ώρα του οριστικού αποχαιρετισμού στα… κόλπα.

Αυτό από μόνο του είναι κάτι παραπάνω από καλό, αφού αυτά τα ψέματα είναι που μας κατέστρεψαν από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 και μετά – αντιθέτως πριν δεν ήταν κυρίαρχα στον ελληνικό δημόσιο βίο και στον τρόπο λειτουργίας της χώρας.

Όμως αυτό το καλό, γίνεται (αν γίνει τελικά) με πολύ κακό τρόπο: γίνεται ουσιαστικά θυσιάζοντας όλο το πολιτικό κεφάλαιο της χώρας σε μία εκ νέου δραματική ανάγκη προσαρμογής που, βέβαια, δεν θα μπορεί να την αντέξει.

Η κυβέρνηση έχει πλέον συνειδητοποιήσει ότι μετά και την Παρασκευή, είναι δεμένη χειροπόδαρα. Στα γεγονότα που μεσολάβησαν από την πρώτη αποστολή στις Βρυξέλλες μέχρι τη συμφωνία, καθοριστικό ρόλο έπαιξε η τακτική και η στρατηγική που σκοπό είχαν να πιέσουν τους εταίρους με ξαφνικές, απότομες ελληνικές δηλώσεις και κινήσεις.

Φυσικά, όπως ορίζει η φυσική, τα ασυμπίεστα δεν συμπιέζονται. Και αν υπήρχε το… υπεφυσικό ενδεχόμενο να συμπιεστούν, αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνον εάν η κυβέρνηση ήταν αποφασισμένη να δείξει ότι εννοούσε αυτά που έλεγε. Όχι με κόλπα που δεν δουλεύουν: αν υπήρχε συνταγή και να μην απειλήσεις τη σταθερότητα του ευρώ και να σου επιτρέψουν οι Γερμανοί να βελτιώσεις τη θέση σου, είναι βέβαιο ότι από το Βερολίνο θα την είχαν ήδη δώσει σε πιο φίλιες κυβερνήσεις. Όμως τέτοια συνταγή δεν υπάρχει, ούτε θα υπάρξει. Σε αντίθεση με εμάς, οι Γερμανοί αυτά που λένε τα εννοούν, ειδικά όταν τους βολεύουν.

Με άλλα λόγια, το να πιέσουμε προς μια πραγματική αλλαγή πολιτικής – κι όχι σε κάτι που περίπου να εξαντλείται στη μετονομασία της τρόικας σε θεσμούς και του μνημονίου σε ποιος ξέρει τι, ήταν απλώς αδύνατο να συμβεί από την ώρα που εξ αρχής, διαρκώς στέλναμε το μήνυμα ότι είμαστε βέβαιοι ότι θα βρεθεί λύση και ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η παραμονή μας στο ευρώ.

Φυσικά, στο Βερολίνο δεν είναι παιδάκια: όταν τα λέμε όλα αυτά από την πρώτη ώρα, τη περιμένουμε να συμβεί τη δωδεκάτη, πλην του να βγουν τα φαντάσματα και να μας φάνε;… Και τα φαντάσματα άρχισαν να βγαίνουν με τη Γερμανία να απειλεί πλέον θεούς και δαίμονες δια του υπουργού Σόιμπλε. Προσοχή και πάλι: δεν είναι σαν και τους δικούς μας, εννοούν αυτά που λένε! Το μόνο που ενδεχομένως τους σταματάει είναι η αληθινή αποφασιστικότητα κι όχι οι εξυπνάδες, τα ντυσίματα και οι παλινδρομήσεις…

Δεν γίνεται να σε πάρουν σοβαρά τα θηρία αν δεν νιώσουν ότι είσαι αποφασισμένος να φτάσεις στα άκρα. Κι αν δεν σε πάρουν σοβαρά, ο αγώνας έχει χαθεί πριν καν ξεκινήσει, όποιες κι αν είναι οι προθέσεις που, στην πολιτική, ιδίως τη διεθνή, ελάχιστη έως μηδενική σημασία έχουν.

Ας το καταλάβουμε επιτέλους: εκείνο που μετράει είναι να μην αφήνεις τα όπλα σου και να είσαι έτοιμος να τα χρησιμοποιήσεις όταν πρέπει. Τα όπλα, όχι τα κόλπα: αυτά, έτσι κι αλλιώς, δεν κάνουν τίποτα…

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. δεν ειναι και λιγα αυτα που πετυχε ο βαρουφακις ασ μην θελουμε τον κοσμο ολο με μιασ μυαλο δε βαλαμε ασ εχουμε υπομονη αλλοστε ειναι η καλυτερη αρετη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να δεχθω αυτο που γραφεις ανωνυμε 27 Φεβρουαρίου 2015 - 2:36 μ.μ !

      Τι σε κανει να πιστευεις οτι μετα απο 4 μηνες δεν θα ξαναδουμε ο,τι ειδαμε προσφατως;

      Εδω ο Βαρουφακης πλεον μας προετοιμαζει για ασχημα μαντατα, αφου ο ιδιος ειπε οτι θα

      εχουμε προβλημα ρευστοτητας απο Ιουλιο! Εσυ τι καταλαβαινεις απο αυτη τη δηλωση;

      Συνεπως θα πρεπει να δανειστουμε, και επομενως ενα νεο μνημονιο διαβλεπεται στον

      οριζοντα!

      Απο τη στιγμη που αποδεχεσαι τη ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ του χρεους, αποδεχεσαι να πληρωνεις

      τα τοκογλυφικα επιτοκια των λησταρχων!

      Αδιαμφισβητητα εχουν κανει κωλοτουμπα σε πρωτο χρονο, γεγονος που τους καθιστα

      αναξιοπιστους!

      Περα απο την υπομονη, αρετη ειναι και η προνοητικοτητα!


      ΓΜ

      Διαγραφή
  2. Φιλοι αρθρογραφε, σχολιαστες & επισκεπτες του αξιολογου αυτου ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ιστολογιου, σημερα εστειλαν απογοητευμενοι ψηφοφοροι του ΣΥΡΙΖΑ το παρακατω κειμενο στον Αλεξη μεσω εμαιλ.

    a.tsipras@parliament.gr

    Θεμα: ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΑΡΧΗΓΕ ΑΛΕΞΗ!!!

    Μεγάλε ΑΔΙΣΤΑΚΤΕ ΑΠΑΤΕΩΝΑ Αλέξη,

    Σε ευχαριστούμε για την πρωτοφανή εξαπάτησή μας με ανυπόστατα προεκλογικά πυροτεχνήματα, την συνέχιση των μνημονίων με άλλα ονόματα παράλληλα με τον διεθνή διασυρμό μας, την πλήρη υποταγή σου στις τραπεζικές ελίτ και την Νέα Τάξη Πραγμάτων, το θρασος σου να μας δουλεύεις χοντρά και ανενδοίαστα υποτιμώντας την νοημοσύνη μας, την αμέριστη ματαιοδοξία σου να κυβερνήσεις ως δούλος σκοτεινών συμφερόντων εναντίον της ιερής Ελλάδας και του απελπισμένου Ελληνικού λαού, πλήρως συνένοχος στα σχέδια στραγγαλισμού μας.

    Αποτελείς δραματική συνέχεια της προηγούμενης πολιτικής αλητοσυμμορίας ΓΑΠ, Σαμαροβενιζέλων και προσθέτεις νέους δυναμίτες στην πλήρη κατάρρευση της Ελληνικής κοινωνίας και συμβάλλεις στην ενίσχυση του σάπιου δηλητηριασμένου Ελληνικού κράτους.

    Κρίμα που σε πιστέψαμε και σε ψηφίσαμε προσδοκώντας ένα καλύτερο αύριο για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Παρακολουθούμε άναυδοι το μεγαλείο της υποκριτικής σου ικανότητας και της πρωτιάς στις ανεφάρμοστες αερολογίες, τον εξευτελισμό μας από εσένα και την ομάδα σου και θυμόμαστε την ρήση: Την προδοσία πολλοί αγάπησαν αλλά τον προδότη κανείς.

    Η Νέμεση και η Κάθαρση γεννήθηκαν στην Ελλάδα, το σάπιο πολιτικό σύστημα προσπάθησε να τις εξαφανίσει, εμείς προσδοκούμε να λειτουργήσουν και όλοι εσείς οι αποδεδειγμένοι εμπράκτως πολιτικοί απατεώνες και εθνοπροδότες να έχετε σύντομα την παραδειγματική τιμωρία που σας αξίζει.

    Υπογραφή
    Με αξιοπρέπεια & υπερηφάνεια
    Οι αφελείς, προδομένοι, απογοητευμένοι, πεινασμένοι ψηφοφόροι σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]