Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Εντολή για κατάπαυση πυρός θα δώσει ο Ποροσένκο την Παρασκευή

Σχέδιο επτά σημείων για την ειρήνευση παρουσίασε ο Πούτιν

Εντολή στις ουκρανικές δυνάμεις για κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία από τις 2 το μεσημέρι της Παρασκευής θα δώσει ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου.
Μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του NATO στην Ουαλία, ο Ποροσένκο πρόσθεσε πάντως ότι η εφαρμογή της εκεχειρίας αυτής θα εξαρτηθεί από το εάν θα γίνει και αν θα φέρει αποτέλεσμα η σύνοδος της λεγόμενης ομάδας επαφής στο Μινσκ της Λευκορωσίας την Παρασκευή.

«Στις 14:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) αύριο, με την προϋπόθεση ότι θα γίνει η συνάντηση (στο Μινσκ), θα καλέσω το Γενικό Επιτελείο να θέσει σε ισχύ μια διμερή εκεχειρία».

«Ελπίζουμε ότι αύριο στο Μινσκ θα ξεκινήσει επιτέλους η ειρηνευτική διαδικασία» τόνισε ο ουκρανός πρόεδρος στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία.

Στο Μινσκ αναμένεται να συναντηθούν απεσταλμένοι της Ουκρανίας, της Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Ο Ποροσένκο έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, τον πρόεδρο της Γαλλίας, την καγκελάριο της Γερμανίας και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας.

Οι ηγέτες των φιλορώσων, από την πλευρά τους, απαντούν πως εάν υπάρξει συμφωνία στις συνομιλίες που θα γίνουν στο Μινσκ της Λευκορωσίας θα δώσουν κι εκείνοι εντολή για κατάπαυση του πυρός στις 3 το μεσημέρι.

Δύο από τους ηγέτες των φιλορώσων δήλωσαν ότι η συμφωνία θα πρέπει να ορίζει με λεπτομέρειες τις εγγυήσεις που πρέπει να υπάρξουν για την συμμόρφωση με το καθεστώς εκεχειρίας.
Οι δύο αυτονομιστές ηγέτες πρότειναν τη δημιουργία μιας περιοχής ασφαλείας που θα αποτελείται από πέντε τομείς, ο καθένας εκ των οποίων θα επιτηρείται από 40 παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.
Δήλωσαν, επίσης, ότι θα συμφωνήσουν στη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου για τους εκτοπισμένους και τους πρόσφυγες, αλλά και στη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας στο πλαίσιο της εκεχειρίας, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και να σταματήσει η αιματοχυσία.

Ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, παρουσίασε την Πέμπτη σχέδιο επτά σημείων για την ειρήνευση στην περιοχή.
Σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία, είπε ότι το Κίεβο πρέπει να αποσύρει τους στρατιώτες του και να σταματήσει τις εχθροπραξίες.

«Οι εμπλεκόμενες πλευρές θα πρέπει άμεσα και ταυτόχρονα να κάνουν τα ακόλουθα. Το πρώτο πράγμα είναι να σταματήσουν οι ένοπλες δυνάμεις και οι αυτονομιστές τη δράση τους στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ. Δεύτερον, ο ουκρανικός στρατός να αποσυρθεί σε απόσταση ασφαλείας, ώστε να μην είναι εφικτή η επίθεση σε κατοικημένες περιοχές» δήλωσε ο Βλ.Πούτιν.

Ζήτησε ακόμη να τεθεί σε εφαρμογή διεθνές σχέδιο ελέγχου της εφαρμογής της εκεχειρίας με την αποστολή παρατηρητών και να σταματήσει η χρήση των αεροπορικών δυνάμεων εναντίον των πολιτών.
Επίσης, ζήτησε ανταλλαγή αιχμαλώτων, δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για τους πρόσφυγες και διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως περιμένει μια πιθανή τελική συμφωνία μεταξύ Κιέβου και των ανταρτών ώς την Παρασκευή.

Οι προτάσεις για εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία αποτελούν «φως στην άκρη του τούνελ» δήλωσε ο πρόεδρος του συμβουλίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κρεμλίνου.
Ο Μιχάιλ Φεντότοφ δήλωσε: «Εάν υπάρξει συμφωνία για εκεχειρία, αυτό θα σημαίνει ότι ο δρόμος είναι ανοιχτός για κανονικές διαπραγματεύσεις, κανονικό πολιτικό διάλογο. Το σημαντικό πρώτο βήμα είναι η κατάπαυση του πυρός».

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]