Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τυπώνει χρήμα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα!

Η ΕΚΤ θα δανείζει με 0,05% επιτόκιο!

Ανακοινώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 3.30 το απόγευμα. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναμένεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να δώσει το φιλί της ζωής στην ευρωπαϊκή οικονομία που απειλείται με αποπληθωρισμό και ύφεση.

Με την πράξη της η ΕΚΤ εμμέσως προχωρά σε τύπωμα χρήματος, χαλαρώνει τη νομισματική πολιτική και δίνει ρευστότητα στις τράπεζες, οι οποίες με τη σειρά τους θα μπορέσουν να δανείζουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά με φθηνότερο χρήμα.

Κερδισμένη από την επανάσταση του Ντράγκι απέναντι στη Γερμανία θα είναι κατ’ αρχάς η ευρωπαϊκή οικονομία, αφού εμμέσως χαλαρώνει η λιτότητα. Ομως, όπως τόνιζαν οικονομολόγοι για να ολοκληρωθεί η προσπάθεια για πέρασμα της Ευρώπης σε μακροπρόθεσμη και υγιή ανάπτυξη θα πρέπει να υπάρξει και δημοσιονομική χαλάρωση.

Το είπε εξάλλου και ο ίδιος ο Ντράγκι κατά την ομιλία του στο Τζάκσον Χολ των ΗΠΑ, όπου για πρώτη φορά έκανε λόγο επίσημα για την πρόθεσή του να ακολουθήσει αντισυμβατική πολιτική και να προχωρήσει στην ποσοτική χαλάρωση.
Στους κερδισμένους συγκαταλέγονται επίσης οι τράπεζες, ιδίως της περιφέρειας οι οποίες θα μπορέσουν να αντλήσουν ρευστότητα και στη συνέχεια να δανείσουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά για να κάνουν επενδύσεις.

Στην ίδια πλευρά βρίσκονται οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά αφού θα μπορέσουν επιτέλους να δανειστούν και μάλιστα με χαμηλότερα επιτόκια (υπενθυμίζεται ότι λίγο νωρίτερα η ΕΚΤ είχε μειώσει το βασικό της επιτόκιο κατά 0,10 στο 0,05% κάνοντας φθηνότερο το χρήμα).

Ετσι, θα μπορέσει η οικονομία και πολύ περισσότερο η ελληνική όπου σπανίζει η ρευστότητα να πάρει μπρος και να ενισχυθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης.

Συνακόλουθα αφού θα χρηματοδοτηθούν επενδυτικά σχέδια, η απόφαση Ντράγκι θα λειτουργήσει ευεργετικά στο μέτωπο της απασχόλησης και κατά συνέπεια θα μειωθεί η ανεργία.

Μεγάλη ώθηση αναμένεται να δώσει η ενέργεια της ΕΚΤ στα χρηματιστήρια, όπου σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις η άνοδος για το ελληνικό το προσεχές διάστημα μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το 30%, καθώς και στα ομόλογα.

Εν κατακλείδι ο Ντράγκι δίνει το φιλί της ζωής στην άνυδρη ελληνική οικονομία που διψάει για ρευστότητα.
Σε πολιτικό επίπεδο η ΕΚΤ ενισχύει με την απόφασή της τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που έχουν ταχθεί υπέρ της ανάπτυξης και της χαλάρωσης της λιτότητας.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]