Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Συσπειρώνει τους «εχθρούς» της η Άγκυρα

Επί σειρά ετών η Αγκυρα προσπαθούσε να πετύχει η ίδια συμφωνία με την Αίγυπτο που θα απέκοπτε την ελληνική ΑΟΖ από την κυπριακή, υπολογίζοντας μόνο τις χερσαίες και όχι και τις νησιωτικές γραμμές βάσης. Η τουρκική πλευρά επεδίωκε δηλαδή να εξαιρέσει τα νότια και ανατολικότερα ελληνικά νησιά και νησίδες της περιοχής της Κρήτης και των Δωδεκανήσων που συνθέτουν την ελληνική γραμμή βάσης για τη χάραξη της ΑΟΖ απέναντι στην Αίγυπτο

Γράφει η Νεφέλη Τζανετάκου

Σε παιχνίδια με τη φωτιά επιδίδεται το τελευταίο διάστημα στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπό το φόβο της σύστασης κατά μήκος των νοτίων συνόρων της ενός ενιαίου και ανεξάρτητου κουρδικού κράτους.

Αμφισβητώντας, παράλληλα, μία ακόμη φορά το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει στη διερεύνηση του πυθμένα της θαλάσσιας ζώνης που εμπίπτει εντός της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν κρύβεται μία ακόμη «Αφροδίτη» στην περιοχή, η Αγκυρα έστρεψε ακόμη περισσότερο επάνω της το βλέμμα και την προσοχή της διεθνούς κοινότητας, επισείοντας κατά περίπτωση δυσάρεστες εξελίξεις για την ίδια. Ποιο όμως θα μπορούσε να είναι το όφελος της Αγκυρας από την πολυδιάσπαση αυτή των μετώπων και την όξυνση της κατάστασης, ιδίως στην περίπτωση της Κύπρου;

Η τριμερής

Στις 9 Νοεμβρίου αναμένεται να διεξαχθεί στο Κάιρο η πρώτη Τριμερής Σύνοδος Κορυφής με τη συμμετοχή του προέδρου της Αιγύπτου, Αμπντούλ Φατάχ Σαΐντ Χουσεΐν Χαλίλ αλ-Σίσι, του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, και του Ελληνα πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, η οποία στόχο θα έχει την «ενεργοποίηση» του σχήματος συνεργασίας Αιγύπτου - Κύπρου - Ελλάδος. Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Αγκυρα, έπειτα από την πτώση των Αδελφών Μουσουλμάνων στην Αίγυπτο έχει απολέσει μεγάλο μέρος της «δύναμής» της, προκαλεί έντονη ανησυχία στο νέο κυβερνητικό σχήμα στην Τουρκία, καθώς στον κατάλογο των χωρών με τις οποίες η Τουρκία βρίσκεται πλέον σε ανοιχτή αντιπαράθεση στην Ανατολική Μεσόγειο, μαζί με το Ισραήλ, προστίθεται και η Αίγυπτος.

Η διμερής Συμφωνία Ερευνας και Διάσωσης εν τω μεταξύ που υπεγράφη στην Αθήνα μέσα στην εβδομάδα μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου σηματοδοτεί, εφόσον δεν ανακοπεί η δυναμική αυτή εξαιτίας μιας νέας «παλινδρόμησης» από την πλευρά της Αθήνας, τη δρομολόγηση εξελίξεων, οι οποίες εν δυνάμει θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νέα δεδομένα, υπέρ των ελληνικών και κυπριακών συμφερόντων, εν όψει μάλιστα της πρόθεσης αξιοποίησης των ελληνικών υδρογονανθράκων, στην Ανατολική Μεσόγειο.

Προς το παρόν, με την εν λόγω συμφωνία οριοθετήθηκαν οι περιοχές έρευνας και διάσωσης, οι οποίες θα είναι της αρμοδιότητας της Αθήνας και της Λευκωσίας, χρησιμοποιώντας ως κριτήριο το θαλάσσιο χώρο που αντιστοιχεί στο FIR Ελλάδας και Κύπρου. «Στην πραγματικότητα, δηλαδή», όπως σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, «ενώθηκαν τα δύο FIR και οι θαλάσσιοι χώροι που αντιστοιχούν σε αυτά».

Οι ΗΠΑ

Είναι προφανές πως όλα τα παραπάνω συμβαίνουν με τη συγκατάθεση της Ουάσιγκτον, η οποία αφ' ενός εξαιτίας της απροθυμίας της Αγκυρας να κινηθεί εναντίον της εγκληματικής δραστηριότητας της τρομοκρατικής οργάνωσης ISIS έχει έρθει σε σύγκρουση με την Τουρκία, αφ' ετέρου έχει κατ' επανάληψιν διαμηνύσει πως προσδοκία της είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων εκείνων που θα επιτρέψουν την εμπορική εκμετάλλευση των ορυκτών πόρων, των σημαντικών κοιτασμάτων δηλαδή φυσικού αερίου και πετρελαίου, που φιλοξενεί η Ανατολική Μεσόγειος, μέσω της συνεργασίας των χωρών της περιοχής.

Τη Λευκωσία πάντως αναμένεται να επισκεφθεί στις 5 και 6 Νοεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Αβιγκντορ Λίμπερμαν, ενώ έπεται και η επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Βενιαμίν Νετανιάχου, με σκοπό να συνεκτιμηθούν τα νέα δεδομένα και να οριοθετηθούν οι κινήσεις της Λευκωσίας για την αντιμετώπιση των πρόσφατων τουρκικών προκλήσεων, εκβιασμών και απειλών, ύστερα από την πρωτοβουλία της Αγκυρας να αναγγελθεί με NAVTEX η διεξαγωγή ερευνών σε θαλάσσια ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Παρούσα» δηλώνει στο μεταξύ και η Μόσχα, η οποία προχωρεί μέσα στις επόμενες ημέρες σε ναυτικές ασκήσεις στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κύπρου, παρ' ότι επιχειρήθηκε η αποδέσμευση της εξέλιξης αυτής από τη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]