Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σαφής στήριξη από Μόσχα: Το μήνυμα του Πούτιν

Του Κώστα Βενιζέλου

Δίπλα-δίπλα έκατσαν στο δείπνο που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας προς τους αρχηγούς κρατών που συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής της ASEM, στο Μιλάνο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν. Τούτο, έδωσε την ευκαιρία σε αμφότερους για να τα πουν εκτενώς.

Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, στη διάρκεια του δείπνου Πούτιν και Αναστασιάδης, μεταξύ άλλων, συζήτησαν το θέμα των τουρκικών προκλήσεων, το ουκρανικό και το Κυπριακό. Είναι σαφές από τη συνομιλία ότι η Μόσχα, διά του Πούτιν, στηρίζει τη Λευκωσία και εκφράζει την αλληλεγγύη της στην Κύπρο για τις τουρκικές προκλήσεις που δέχεται. Η στήριξη αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς εισερχόμαστε από αύριο σε μια κρίσιμη εβδομάδα.

Για το θέμα των τουρκικών προθέσεων, ο κ. Πούτιν, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο Ρώσος ηγέτης «επαναβεβαίωσε τη ρωσική θέση αρχής τόσο σε ό,τι αφορά τη λύση του Κυπριακού όσο και για το αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους εντός της ΑΟΖ της, χαρακτηρίζοντας ως απαράδεκτη την όποια παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας». Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος προσθέτει ότι «οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να βρίσκονται σε συνεχή διάλογο και, αναλόγως των εξελίξεων, να διευθετηθούν επισκέψεις εκατέρωθεν».

Για το ουκρανικό, ο Ρώσος Πρόεδρος, όπως και ο ΥΠΕΞ Λαβρόφ σε προηγούμενες συναντήσεις, ανέφερε πως είναι κατανοητή η στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως κράτος-μέλος της Ε.Ε. Σημείωσε δε πως η Μόσχα γνωρίζει τις προσπάθειες της Λευκωσίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Στο Μιλάνο, ο Πρόεδρος είχε επίσης χθες, χωριστές διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy και τον Ιταλό Πρωθυπουργό Matteo Renzi.

Και στις δυο συναντήσεις ο Πρόεδρος ενημέρωσε τους συνομιλητές του, για την κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά την τουρκική οδηγία προς ναυτιλλομένους και την πρόθεση παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η γεώτρηση από την ΕΝΙ-Kogas στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αμφότεροι ήταν αποδέκτες και επιστολής του Προέδρου με την οποία τους ενημέρωνε και γραπτώς. Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση, στις συναντήσεις επαναβεβαιώθηκε η ανάγκη σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δραστηριοποιείται βάσει των κανόνων του διεθνούς δικαίου και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ τονίστηκε η ανάγκη για απρόσκοπτη συνέχιση των εργασιών για τη γεώτρηση εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σημειώνεται συναφώς ότι το θέμα των τουρκικών προκλήσεων θα τεθεί και στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες.

ΠΡΩΤΗ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΑΠΟ ΑΓΚΥΡΑ

ΜΕΡΙΚΑ 24ωρα μετά την υπογραφή Ελλάδος και Κύπρου για θέματα Έρευνας και Διάσωσης (SAR), χθες προέκυψε, όπως πληροφορούμαστε, ένα περιστατικό. Σκάφος βρέθηκε σε κίνδυνο στην περιοχή νοτιοανατολικά του Καστελόριζου. Η Αθήνα με την NOTAM A1857/14 ανέλαβε την SAR στην περιοχή, ωστόσο, η Τουρκία έσπευσε να αμφισβητήσει αυτό το δικαίωμα στην Ελλάδα. Κι αυτό γιατί ακολούθησε αμέσως η έκδοση και τουρκικής NOTAM A4789/14.

ΣΥΝΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, έχει συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο για την ερχόμενη Δευτέρα το πρωί. Η συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη καθώς έχει αποφασισθεί, ως γνωστό, να αρχίσει διάλογος και συζήτηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για θέματα στρατηγικής και τακτικής στο Κυπριακό. Η συνεδρίαση συμπίπτει χρονικά με την εξαγγελία της Τουρκίας για έναρξη ερευνών από το σκάφος «Μπαρμπάρος», στην περιοχή νοτίως της Κύπρου, εντός της ΑΟΖ της χώρας μας. Αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθούν πολλές συνεδριάσεις, τόσο για να συζητηθούν ενδελεχώς τα ζητήματα της στρατηγικής που είναι στην ατζέντα όσο και για να παρακολουθούνται οι τουρκικές κινήσεις.

ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ έξω από το λεγόμενο υπουργείο οικονομικών πραγματοποίησε στα κατεχόμενα ομάδα δασκάλων δημοτικής εκπαίδευσης, οι οποίοι διορίστηκαν μετά το 2011, ζητώντας ίση αμοιβή με τους συναδέλφους τους, που είχαν διοριστεί πριν από το 2011. Όπως μεταδόθηκε από τα κατεχόμενα, η ομάδα εισήλθε στο λεγόμενο υπουργείο και φώναξε συνθήματα, ενώ επέδωσε και υπόμνημα σε λεγόμενους αξιωματούχους του «υπουργείου».

Ο ΓΓ της ΚΤΟΣ Σενέρ Ελτσίλ δήλωσε ότι με τη νέα «νομοθεσία» οι μισθοί των δασκάλων που προσλήφθηκαν μετά το 2011 είναι κατά 41% πιο χαμηλοί, και πρόσθεσε ότι η εν λόγω «νομοθεσία» υποχρεώνει τους Τ/κ να φεύγουν από το νησί.

Πηγή PHILENEWS


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]