Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η λεωφόρος των τζιχαντιστών περνάει από την Τουρκία

Οι τουρκικές δυνάμεις έχουν εντείνει τις συλλήψεις, τις περιπολίες και τις ανακρίσεις, ύστερα από μεγάλη περίοδο αδράνειας

Η Τουρκία αγωνίζεται να κλείσει μία «λεωφόρο τζιχαντιστών», που επιτρέπει σε ξένουν εξτρεμιστές να περνούν τα σύνορα με τη Συρία, εν μέσω πιέσεων από τις δυτικές κυβερνήσεις και αυξανόμενης ανησυχίας στο εσωτερικό της χώρας για τη δράση του Ισλαμικού Κράτους (IS).

Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν εντείνει τις συλλήψεις, τις περιπολίες, τις ανακρίσεις τους τελευταίους μήνες, αλλά η ταχεία προέλαση των ανδρών του Ισλαμικού Στρατού στο Ιράκ καθιστά την «πρωτοβουλία» της Άγκυρας ακόμη πιο επείγουσα.

Η Τουρκία εξελίχθηκε στη βασικότερη δίοδο για τους ξένους τζιχαντιστές που θέλησαν να συμμετάσχουν στον πόλεμο της Συρίας, αφενός επειδή η απόκτηση βίζας είναι σχετικά εύκολη και τα σύνορά της με τη Συρία διάτρητα, αφετέρου επειδή διαθέτει σύγχρονη υποδομή συγκοινωνιών.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal, η Άγκυρα ήρθε σε αντιπαράθεση με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ το 2011, όταν ξεκίνησε η βίαιη καταστολή των κινητοποιήσεων της αντιπολίτευσης. Στο πλαίσιο αυτό οι τουρκικές αρχές έκαναν τα στραβά μάτια στη διέλευση ξένων εξτρεμιστών από τα εδάφη της Τουρκίας με τελικό στόχο τη Συρία.

Και από Λίβανο, Ιορδανία
Η πρόσφατη αλλαγή πολιτικής εκ μέρους της Τουρκίας υποχρέωσε τους γενειοφόρους ισλαμιστές που άλλοτε κυκλοφορούσαν ανοιχτά η νοσηλεύονταν στην επαρχία Χατάι κοντά στα σύνορα με τη Συρία, να κρατούν χαμηλό προφίλ: ξυρίζουν τα μούσια τους, αλλάζουν τις παραδοσιακές τους στολές με δυτικό ρουχισμό και προτιμούν τις τουριστικές περιοχές της Τουρκίας στις ακτές της Μεσογείου, αντί των περιοχών στα σύνορα με τη Συρία.

Άλλοι μαχητές διεισδύουν στη Συρία μέσω Λιβάνου και Ιορδανίας. «Τώρα μας κάνουν ερωτήσεις και οι τσάντες μας περνούν από έλεγχο», αναφέρει ο 20χρονος πρώην μαχητής στη Συρία, Μοχάμεντ αλ Αχμάντ, ο οποίος πολέμησε στο πλευρό του Ελεύθερου Συριακού Στρατού. «Πέρυσι τέτοια εποχή δεν θα συνέβαινε κάτι τέτοιο», εξηγεί.

Αυτό που περιορίζει τη δυνατότητα της Τουρκίας να διώκει τους τζιχαντιστές είναι η απαγωγή 49 τούρκων διπλωματών και των οικογενειών τους στη Μοσούλη του Ιράκ τον περασμένο Ιούνιο. Τούρκοι αξιωματούχοι αρνούνται να σχολιάσουν την κατάσταση των ομήρων αφότου η κυβέρνηση απαγόρευσε στα τοπικά ΜΜΕ να μεταδίδουν εξελίξεις γύρω από την υπόθεση.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ασκούσαν εδώ και δύο χρόνια πιέσεις στην τουρκική κυβέρνηση να σκληρύνει τους ελέγχους στα σύνορά της και να γίνει περισσότερο προσεκτική ως προς το ποια φατρία των ανταρτών υποστηρίζει.

Η απάντηση της Άγκυρας ήταν ότι οι Δυτικοί σύμμαχοί της απέτυχαν να της παράσχουν επαρκείς πληροφορίες για τους υπόπτους, υπονομεύοντας τις τουρκικές προσπάθειες. Παρ’ όλα αυτά, τους τελευταίους μήνες η Άγκυρα έχει κινηθεί με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για να κλείσει αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν «λεωφόρο των τζιχαντιστών», μετά την αποτίμηση της απειλής που ελλοχεύει από το Ισλαμικό Κράτος.

Στους οκτώ μήνες ως τον Αύγουστο, η Τουρκία συνέλαβε ή απέλασε πάνω από 450 ξένους μαχητές, σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, υπερδιπλάσιους σε σχέση με το 2013. Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν εξάλλου εξαπολύσει επιχειρήσεις για να καταπνίξουν τις διαδρομές του λαθρεμπορίου που παρείχε μία αγορά στο Ισλαμικό Κράτος με στόχο την πώληση πετρελαίου.

Πηγή εφημ. «Καθημερινή»

Σχόλιο ιστολογίου: Όταν η κυβέρνηση της Τουρκίας και δη ο ίδιος ο σημερινός Πρόεδρος Ερντογάν, απαντήσουν επαρκώς για τις σχέσεις των μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) της Τουρκίας με τους τζιχαντιστές, τα δρομολόγια μετακίνησης, την εκπαίδευση, τον εφοδιασμό με πολεμικό – στρατιωτικό υλικό από την ΜΙΤ (η οποία δεν ελέγχεται πλέον στην Τουρκία παρά μόνο από τον ίδιο τον Ερντογάν), τότε ίσως η ό,ποια κίνηση της Τουρκίας κατά των εξτρεμιστών ισλαμιστών τζιχαντιστών, αρχίσει να γίνεται πιστευτή. Μέχρι τότε, δυστυχώς, η Τουρκία συνεχίζει να είναι ένας σύμμαχος, πολλά οφελούμενος, από την δράση των τζιχαντιστών. Όσο για τους ομήρους διπλωμάτες, το όλο ιστορικό της «απαγωγής» τους (και τον «κίνδυνο» τον οποίο διατρέχουν ως όμηροι των τζιχαντιστών), δεν γίνεται πιστευτό ούτε μέσα στην Τουρκία, γι αυτό εξάλλου έχει εκδοθεί διαταγή απαγόρευσης οποιασδήποτε είδησης σχετικά με την απαγωγή τους…

Διαβάστε επίσης: Πως βγάζει χρήματα η Τουρκία, υποστηρίζοντας τους τζιχαντιστές

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]