Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πλήρης διάσταση απόψεων για το Κυπριακό στη συνάντηση Σαμαρά-Ερντογάν

Συνομίλησαν για 40 λεπτά 
Παρόντες οι Βενιζέλος - Βούλτεψη

Γράφει ο Ραβανός Αρης

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στην Ουαλία η οποία σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος διεξήχθη σε αρνητικό κλίμα.
Η συνάντηση των δύο ηγετών διήρκεσε 40 λεπτά περίπου, ενώ παρόντες ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος και η Σοφία Βούλτεψη. Δεν έγιναν δηλώσεις ή ανακοινώσεις μετά τη συνάντηση.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στον απόηχο των δηλώσεων Ερντογάν για το Κυπριακό από τα κατεχόμενα, αλλά και της ανακοίνωσης της Αγκυρας, στην οποία αναφέρεται ότι η Αθήνα παρερμήνευσε τις δηλώσεις του τούρκου προέδρου.

Η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει τις αιτιάσεις για ευθύνες στην καθυστέρηση των συνομιλιών για το Κυπριακό και παραμένει στη θέση της ότι επιδιώκει λύση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και με σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σαμαράς όταν η συζήτηση έφθασε στο θέμα της Κύπρου, υπογράμμισε στον κ. Ερντογάν: «Λοιπόν κ. Πρόεδρε, βρισκόμαστε ενώπιον ενός πραγματικού προβλήματος, μιας πραγματικής διαφοράς». Παράλληλα τόνισε με έμφαση ότι για η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει πλήρως τις πρωτοβουλίες του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη και σημείωσε την ανάγκη ενθάρρυνσης των συνομιλιών Αναστασιάδη-Έρογλου.

Ο Πρωθυπουργός δεν άφησε ασχολίαστα και τα όσα προκλητικά ειπώθηκαν στην πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου και υπογράμμισε ότι τέτοιες δηλώσεις δυναμιτίζουν τις συνομιλίες και υποσκάπτουν την προοπτική εξεύρεσης λύσης στο πρόβλημα.

Μάλιστα, επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση περί πλήρους εφαρμογής των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με την επισήμανση ότι η λύση στο Κυπριακό πρέπει να είναι σύμφωνη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ενώ υπενθύμισε την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.

Από την πλευρά του ο κ. Ερντογάν επανέλαβε τις γνωστές τουρκικές θέσεις περί δύο κρατών, γεγονός που προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Έλληνα Πρωθυπουργού, ο οποίος επανέλαβε ότι η Κύπρος είναι ένα κράτος που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καταλήγοντας χαρακτηριστικά: «Λοιπόν κ. Πρόεδρε, βρισκόμαστε ενώπιον ενός πραγματικού προβλήματος, μιας πραγματικής διαφοράς».

Ο Πρωθυπουργός είπε στον κ. Ερντογάν ότι δεν πρέπει να δημιουργείται αρνητικό περιβάλλον που δηλητηριάζει τις σχέσεις των δυο χωρών με πράξεις και δηλώσεις, ενώ αναφερόμενος στις συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη, ζήτησε από τον Τούρκο Πρόεδρο να παρέμβει.
Ο Τούρκος Πρόεδρος προσπάθησε εξ αρχής, λόγω και του αρνητικού κλίματος που δημιουργήθηκε να ρίξει τους τόνους και στην αρχή είπε ότι οι δυο χώρες είναι φίλες και αναφέρθηκε στην γειτονική σχέση και στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας υπέρ της ευημερίας και της σταθερότητας στην περιοχή.

Ο κ. Ερντογάν εμφανίστηκε πολύ ευχαριστημένος για τη συνάντηση και ευχαρίστησε τον κ. Σαμαρά για το συγχαρητήριο τηλεφώνημά του μετά την εκλογή του στη θέση του Προέδρου της Τουρκίας.

Στη συνάντηση ετέθη από την τουρκική πλευρά και το ζήτημα του αντιρατσιστικού νόμου με τον κ. Ερντογάν να ζητά σχετική ενημέρωση, ενώ εξέφρασε ανησυχία για ενδεχόμενα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
«Πρόκειται για πράξη εναρμόνισης με το διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αποφάσεις» απάντησε η ελληνική πλευρά και διευκρινίστηκε ότι αποτελεί ιστορικού χαρακτήρα παρέμβαση που σχετίζεται με το σεβασμό της μνήμης των θυμάτων και δεν αφορά τις σχέσεις της Ελλάδας με τη σύγχρονη Τουρκία.

Στο Κάρντιφ ο έλληνας πρωθυπουργός

Το αεροσκάφος που μετέφερε τον Πρωθυπουργό προσγειώθηκε στο Κάρντιφ το πρωί της Πέμπτης και ο κ. Σαμαράς κατευθύνθηκε στο Σέλτικ Μάνορ, στο Νιούπορτ (σσ: περιοχή έξω από το Κάρντιφ), όπου διεξάγονται οι εργασίες, συνοδευόμενος από τον αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στην πόλη της Ουαλίας βρισκόταν ήδη από την Τετάρτη το απόγευμα ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Την Πέμπτη ο κ. Σαμαράς είχε συναντήσεις με τους ομολόγους του της Αλβανίας, της Βουλγαρίας και του Καναδά, ενώ συμμετείχε στις δύο συνεδριάσεις για το Αφγανιστάν και την κρίση στην Ουκρανία. Το βράδυ παραβρέθηκε στο δείπνο των ηγετών, ενώ στο περιθώριο των εργασιών ενδέχεται να έχει και άλλες συναντήσεις.

Η συνάντηση με τον κ. Ερντογάν πραγματοποιείται στον απόηχο των δηλώσεων του τούρκου Προέδρου από τα κατεχόμενα και στο τραπέζι βρίσκονται το κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά.

Ο κ. Σαμαράς ενημέρωσε την περασμένη Τετάρτη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ενώ είχε μακρά συνομιλία και με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, στη διάρκεια της οποίας επιβεβαιώθηκε η κοινή γραμμή πλεύσης.

Η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει τις αιτιάσεις για ευθύνες στην καθυστέρηση των συνομιλιών για το κυπριακό και παραμένει στη θέση της ότι επιδιώκει λύση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και με σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Τη συνάντηση με τον έλληνα πρωθυπουργό ζήτησε ο ίδιος ο τούρκος πρόεδρος και στο επίκεντρο της συζήτησης αναμένεται να τεθεί και το Κυπριακό, αλλά και θέματα που αφορούν τις δυο χώρες, ενώ η συνομιλία θα γίνει στη σκιά της ανακοίνωσης από την Τουρκία νέων σεισμογραφικών ερευνών του τουρκικού σκάφους «Barbaros» στην κυπριακή ΑΟΖ.
Η Αθήνα και η Λευκωσία ζητούν τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στην προσπάθειά τους να αξιοποιήσουν όσα όπλα διαθέτουν για να επιτευχθεί μία βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. Αυτό αποφασίστηκε στην πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί ειπώθηκε η φράση-«κλειδί» από τον κ. Αναστασιάδη, ότι «θα αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο την παρουσία μας στην ΕΕ για να ενδυναμωθούν οι θέσεις μας».
Η ενεργότερη ανάμιξη της ΕΕ στις συνομιλίες για το Κυπριακό δεν είναι κάτι που θα ήθελε η Άγκυρα -μία άποψη την οποία έχει επαναλάβει στο παρελθόν πολλές φορές.

«Δεν είναι τυχαίο που η πρώτη επίσκεψη του Ερντογάν ως προέδρου έγινε στα κατεχόμενα. Είναι μια πάρα πολύ κακή αρχή. Υπάρχει και οργισμένη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και αντίδραση της Λευκωσίας» ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη το πρωί της Τρίτης και συμπλήρωσε: «Αυτό που ζητούν η Αθήνα και η Λευκωσία είναι μεγαλύτερη ανάμειξη της ΕΕ και αυτό ζήτησαν τόσο ο πρωθυπουργός, Αντ.Σαμαράς, όσο και ο κύπριος πρόεδρος, Ν.Αναστασιάδης, από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ».

H τελευταία συνάντηση των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το Μάρτιο του 2013, οπότε και υπογράφηκαν 25 συμφωνίες.

Πηγή "Το Βήμα"

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]