Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ερντογάν: Αίτημα έκδοσης του Γκιουλέν στον Ομπάμα

Την έκδοση του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει μόνιμα στις ΗΠΑ, θα ζητήσει ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν  κατά τη σημερινή του συνάντηση με τον αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Ερντογάν, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του την περασμένη εβδομάδα, έχει δεσμευτεί ότι θα συνεχίσει τον πόλεμο κατά του Γκιουλέν και των υποστηρικτών του και κατηγορεί τον πρώην πνευματικό καθοδηγητή του ότι χρησιμοποίησε την επιρροή του στους κόλπους του δικαστικού σώματος, της αστυνομίας και του κράτους ώστε να συνωμοτεί εναντίον του κατά τον τελευταίο χρόνο του στην πρωθυπουργία.

Μέσα στο αεροπλάνο που τον μετέφερε στην Ουαλία για τη σύνοδο, ο Ερντογάν ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι η "παράλληλη δομή"- μία έκφραση που χρησιμοποιεί για να περιγράψει τους υποστηρικτές του Γκιουλέν εντός του κρατικού μηχανισμού - θα είναι ένα από τα θέματα, τα οποία θα συζητήσει με τον Ομπάμα στη σύνοδο.

Ο Γκιουλέν ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ.

«Απελάστε τον ή παραδώστε τον σε εμάς. Αφήστε τον να έρθει να ζήσει στην χώρα του αν υποστηρίζει ότι δεν έχει διαπράξει κανένα έγκλημα», φέρεται να δήλωσε για τον Γκιουλέν ο Ερντογάν στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak.
Ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι οι υποστηρικτές του Γκιουλέν ενορχήστρωσαν την έρευνα κατά της διαφθοράς στον στενό του κύκλο, που έγινε γνωστή τον περασμένο Δεκέμβριο, και ως απάντηση η κυβέρνηση προχώρησε σε μαζικές διώξεις χιλιάδων αστυνομικών και εκατοντάδων δικαστών και εισαγγελέων.

Τον Απρίλιο, ο Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι η Τουρκία θα ζητήσει από τις ΗΠΑ να εκδώσουν τον Γκιουλέν. Έχει όμως αναγνωρίσει ότι η σχέση του με τον Ομπάμα έχει επιδεινωθεί με αφορμή την απροθυμία της Ουάσινγκτον να αναλάβει δράση στη γειτονική της Τουρκίας Συρία.

Πριν από περίπου 15 μήνες, οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν για τελευταία φορά αλλά ο Ομπάμα συνεχάρη τον Ερντογάν τηλεφωνικώς για την νίκη του στις προεδρικές εκλογές τον περασμένο μήνα.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]