Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία σε αδιέξοδο

Γράφει ο Μελέτης Μελετόπουλος

Ενώ ο ιρακινός και ο συριακός στρατός αποδείχθηκαν ανίκανοι να αναχαιτίσουν την προέλαση του χαλιφάτου, αντιθέτως, εξαιρετικά αποτελεσματικοί κατά των τζιχαντιστών αναδείχθηκαν οι Κούρδοι πεσμεργκά.

Με αποτέλεσμα, οι δυτικές χώρες να τους ενισχύουν σήμερα με αποστολή οπλικών συστημάτων προχωρημένης τεχνολογίας. Οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία, έστειλαν ενισχύσεις, ενώ η Γερμανία, σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού επιστροφής της και στο γεωστρατηγικό πεδίο, έστειλε στους Κούρδους την 1η Σεπτεμβρίου, ημερομηνία εισβολής του Χίτλερ στην Πολωνία, οπλισμό αξίας 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Αλλά το θέμα μας σήμερα δεν είναι η Γερμανία. Το Ιρακινό Κουρδιστάν, με τους μεγατόνους όπλων που διαθέτει, την διεθνή στρατηγική και διπλωματική υποστήριξη και κυρίως την εμπειρία του στο εξαιρετικά δύσκολο πεδίο των μαχών με τους τζιχαντιστές, εξελίσσεται σε περιφερειακή υπερδύναμη. Η τυπική του ανεξαρτησία είναι ζήτημα δικής του και μόνον απόφασης και οι σχετικές διαδικασίες, άλλωστε, έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Ένα πανίσχυρο, εξοπλισμένο Κουρδιστάν, με αυτοπεποίθηση και διεθνές κύρος, θα τείνει αναπόφευκτα να απορροφήσει τις κουρδικές μειονότητες της Τουρκίας, της Συρίας κα του Ιράν. Η προοπτική αυτή θα απειλήσει άμεσα την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας, ολόκληρο το νοτιοανατολικό τμήμα της οποίας κατοικείται από Κούρδους. Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για την Τουρκία να αντιμετωπίσει έναν συνδυασμό εξωτερικού αποσχιστικού κουρδικού κινήματος και σύγκρουσης με ένα πανίσχυρο Κουρδιστάν, που γειτνιάζει και στην ουσία αποτελεί ενιαίο εθνολογικό σχήμα με τις νοτιοανατολικές επαρχίες της Τουρκίας.

Η πανηγυρική ανάδειξη του Ερντογάν στον προεδρικό θώκο της χώρας του, δεν μπορεί να κρύψει τα τεράστια τουρκικά αδιέξοδα: την ρήξη με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Ευρώπη, τον εσωτερικό πολιτικό και κοινωνικό τριχασμό μεταξύ Κεμαλιστών – Φιλελεύθερων – Ισλαμιστών, τον εσωτερικό τριχασμό των Ισλαμιστών μεταξύ Ερντογάν – Γκιουλέν και τώρα Γκιουλ.

Μία Τουρκία απομονωμένη και αποδυναμωμένη, αντιμέτωπη με την απειλητική προοπτική ενός πανίσχυρου Κουρδιστάν, χρειάζεται γεωπολιτικό αντιστάθμισμα, ή όπως το αποκαλεί η ψυχανάλυση «μηχανισμό υπεραναπλήρωσης».
Υπεραναπληρωματικά μπορεί να λειτουργήσει ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, ή μία κίνηση στην Κύπρο (π.χ. προσάρτηση των Κατεχόμενων). Μπορεί όμως η πρόθεση υπεραναπλήρωσης να επιχειρηθεί κυριολεκτικά, υπό την έννοια της προσπάθειας αναπλήρωσης χαμένων εδαφών στην Ανατολή, με προσπάθεια προσάρτησης εδαφών στη Δύση.

Αυτό, φυσικά, θα είναι και το μοιραίο λάθος για την Τουρκία. Αλλά η Ελλάδα, εν τω μεταξύ, θα πρέπει να επαγρυπνεί.

Πηγή εφημ. «KontraNews»

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]