Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ομπάμα: Το Ισλαμικό Κράτος πρέπει να καταστραφεί

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύθηκε κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ότι η στρατιωτική πίεση που ασκείται στην εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος θα συνεχιστεί και κάλεσε όλους όσοι έχουν ενταχθεί στις τάξεις του ΙΚ να «εγκαταλείψουν το πεδίο της μάχης όσο ακόμη μπορούν».

Ο Ομπάμα κάλεσε τη διεθνή ενότητα να ενωθεί για να «καταστρέψει» το ΙΚ, τη στιγμή που μια ομάδα που είχε απαγάγει έναν Γάλλο όμηρο στην Αλγερία έδωσε στην δημοσιότητα ένα βίντεο με τον αποκεφαλισμό του, σε αντίποινα για τη συμμετοχή της Γαλλίας στις επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών.

«Η μόνη γλώσσα την οποία καταλαβαίνουν οι δολοφόνοι σαν αυτούς είναι αυτή της ισχύος», είπε ο Ομπάμα στην ομιλία του ενώπιον της ΓΣ του ΟΗΕ.

«Σήμερα, καλώ τον κόσμο να ενταχθεί» σε αυτή τη μάχη, συνέχισε ο Ομπάμα, δύο ημέρες μετά τις πρώτες αεροπορικές επιδρομές εναντίον των τζιχαντιστών στο συριακό έδαφος οι οποίες διεξήχθησαν από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις και αυτές αραβικών χωρών.

Οι ΗΠΑ δεν «δρουν μόνες», τόνισε ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ, υποσχόμενος ότι θα ενεργήσει μαζί με έναν ευρύ διεθνή συνασπισμό που έχει συγκροτηθεί για να «εξαρθρωθεί το δίκτυο του θανάτου» το οποίο ανακήρυξε στα τέλη του Ιουνίου την εγκαθίδρυση ενός «χαλιφάτου» στις περιοχές του Ιράκ και της Συρίας τις οποίες ελέγχει.

«Δεν θα υποχωρήσουμε ενώπιον των απειλών και θα δείξουμε ότι το μέλλον ανήκει σε εκείνους που οικοδομούν, όχι σε εκείνους που καταστρέφουν», συνέχισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Ομπάμα κάλεσε παράλληλα να καταβληθεί η μέγιστη δυνατή προσπάθεια για να μην δοθεί χώρος στους εξτρεμιστές, περιλαμβανομένου «του Διαδικτύου» γενικά και πιο συγκεκριμένα «των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης».

Στην ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης ο Ομπάμα κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να «ενωθεί» έναντι και άλλων «προκλήσεων» παγκόσμιας εμβέλειας, όπως είπε, αναφερόμενος στην ρωσική «επιθετικότητα» στην Ευρώπη και στο ξέσπασμα της επιδημίας του ιού Έμπολα στη δυτική Αφρική.

Ωστόσο, επέμεινε πως η σημαντικότερη απειλή για την ασφάλεια και την ευημερία είναι ο «εξτρεμισμός» των τζιχαντιστών, τον οποίο χαρακτήρισε «καρκίνο».

Εντός της ημέρας ο Ομπάμα θα προεδρεύσει της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο αναμένεται να υιοθετήσει μια απόφαση με την οποία θα διατυπώνεται έκκληση προς όλα τα κράτη να αναλάβουν δράση εναντίον όσων εντάσσονται σε εξτρεμιστικές οργανώσεις όπως το ΙΚ.

Αυτό δεν θα είναι εύκολο, τόνισε ο Ομπάμα, αποκαλώντας το έργο αυτό «καθήκον μιας γενιάς» στην Μέση Ανατολή, που θα απαιτήσει να σπάσει ο φαύλος κύκλος των θρησκευτικού χαρακτήρα συγκρούσεων και να δοθούν ευκαιρίες στη νεολαία.

Για την κρίση στην Ουκρανία, ο Ομπάμα καταδίκασε την «επιθετικότητα» της Ρωσίας, κάλεσε τη Μόσχα να επιλέξει τον δρόμο της «ειρήνης και της διπλωματίας» και υποσχέθηκε ότι εάν το πράξει, η κυβέρνησή του «θα άρει τις κυρώσεις» τις οποίες έχει επιβάλει ως σήμερα.

Ακόμη, κάλεσε ακόμη περισσότερες χώρες να κάνουν σθεναρές και στέρεες δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση της επιδημίας του Έμπολα, της χειρότερης στην Ιστορία.

Απευθυνόμενος στην ηγεσία του Ιράν, ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε την Τεχεράνη να μην «χάσει την ευκαιρία» να επιτύχει μια συμφωνία με τη διεθνή κοινότητα όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ακόμη, ο Ομπάμα —χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στην Κίνα— κάλεσε όλα τα κράτη της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού να «τηρούν τους κανόνες» και να επιδιώκουν τη διευθέτηση διενέξεων περί εδαφικής κυριαρχίας με ειρηνικά μέσα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στην ομιλία του στις «φυλετικές εντάσεις» που διαπερνούν το εσωτερικό της δικής του χώρας, των ΗΠΑ, υπενθυμίζοντας τις ταραχές στο Φέργκιουσον μετά τον θάνατο ενός νεαρού μαύρου από τα πυρά αστυνομικού στις αρχές Αυγούστου.

«Ναι, έχουμε και τις δικές μας φυλετικές και εθνικές εντάσεις», είπε ο Ομπάμα, καλώντας να υπάρξει «σεβασμός στον Άλλο».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]