Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γερμανοί τζιχαντιστές και το "ισλαμικό κράτος"

Νεαροί Γερμανοί πηγαίνουν στη Συρία και στο Ιράκ με στόχο να αγωνιστούν στο πλευρό της εξτρεμιστικής οργάνωσης «ισλαμικό κράτος». Μέχρι στιγμής ωστόσο δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος.

Είναι νέος τουρκικής καταγωγής κι έχει μεγαλώσει στο Αμβούργο. Ένας συνηθισμένος νεαρός. Κάποια στιγμή όμως άρχισε να έχει επαφές με σαλαφιστές και η συμπεριφορά του άρχισε να αλλάζει λέει η Κιλνούρ Τσαν, από το δημοτικό συμβούλιο της πόλης.

«Όλα ξεκίνησαν πολύ αθώα» λέει η Γερμανίδα πολιτικός. «Για το λόγο αυτό η οικογένεια δεν κατάλαβε σε τι κύκλους είχε μπλέξει ο γιός της. Ξεκίνησε με το να ενοχλείται από τον τρόπο με τον οποίο ντύνονταν οι αδελφές τους και να προσπαθεί να τους επιβάλλει πως θα έπρεπε να ντυθούν. Ξαφνικά άρχισε να επιτίθεται στην οικογένειά του και να λέει πως είναι άπιστοι και πως κάθονται απλά μπροστά στην τηλεόραση και κοιτάνε πως σφαγιάζονται οι άλλοι μουσουλμάνοι».

Κάποια στιγμή όταν η οικογένεια έφυγε διακοπές, ο νεαρός προσπάθησε να προσχωρήσει στους ισλαμιστές στη Μέση Ανατολή. Δεν είναι ο μόνος φυσικά. Από τη Γερμανία υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 400 νεαροί έφυγαν ήδη για τη Συρία ή το Ιράκ για να πολεμήσουν για χάρη του «ισλαμικού κράτους». Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος πέντε τσιχαντιστές από τη Γερμανία έχουν διαπράξει ήδη επιθέσεις αυτοκτονίας στη Συρία και στο Ιράκ.

Η τουρκική κυβέρνηση επαναλαμβάνει πως τα σύνορα με τη Συρία είναι κλειστά εντούτοις το μήκος των συνόρων είναι περίπου 900 χιλιόμετρα και είναι πάρα πολύ δύσκολο να ελεγχθούν. Οι ελλιπείς έλεγχοι δεν ευνοούν μόνο την είσοδο προσφύγων αλλά και το οργανωμένο έγκλημα και τους τζιχαντιστές. Η τουρκική κυβέρνηση αρνείται οποιεσδήποτε κατηγορίες σχετικά με το ότι στηρίζει την τρομοκρατική οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος» ωστόσο οι δυτικοί σύμμαχοί της έχουν υποψίες.

Ανεπαρκείς έλεγχοι στα σύνορα Συρίας και Τουρκίας

Τα ανεπαρκώς ελεγχόμενα συροτουρκικά σύνορα αποτελούν πονοκέφαλο για τις γερμανικές αρχές. Όχι μόνο γιατί μπορούν εύκολα Γερμανοί οι τζιχαντιστές να εισέρχονται στη Συρία αλλά και διότι το ίδιο εύκολα μπορούν να επιστρέφουν πίσω στη Γερμανία. Όπως επισημαίνει ο Ούλριχ Μόιρερ, υπεύθυνος εσωτερικών υποθέσεων στο κρατίδιο της Βρέμης: «Κανείς δεν έρχεται απευθείας από τη Συρία στη Βρέμη.

Οι περισσότεροι ταξιδεύουν μέσω τρίτων χωρών. Πηγαίνουν στην Τουρκία και πιστεύει κανείς ότι κάνουν διακοπές και μεταβαίνουν από εκεί σε άλλες χώρες και από αυτές επιστρέφουν μέσω Φρανκφούρτης και κάποια στιγμή βρίσκονται και πάλι στη Βρέμη».

Οι γερμανικές αρχές προσπαθούν να ελέγξουν την κατάσταση αλλά επειδή είναι πολίτες με γερμανικό διαβατήριο δεν μπορούν ούτε να τους απελάσουν, ούτε να απαγορεύσουν την είσοδό τους στη χώρα. Εκτός αυτού είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποδειχθεί ότι ο συγκεκριμένος ύποπτος συμμετείχε σε τρομοκρατικές επιθέσεις. Όπως επισημαίνει ο Ούλριχ Μόιρερ δεν υπάρχει μια φυσιολογική συνεργασία με τη Συρία και η παρακολούθηση ατόμων από τις γερμανικές αρχές είναι εξαιρετικά δύσκολη. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις μετανοημένων ισλαμιστών οι οποίοι συνεργάζονται με τις αρχές. Η Γκιλνούρ Τσαν καλεί τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα να ξεπεράσουν το φόβο και την ντροπή και να μιλήσουν βοηθώντας έτσι και άλλες οικογένειες. Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πάντως αντιμετώπισης του προβλήματος δεν υπάρχει προς το παρόν.

Anne Allemeling / Μαρία Ρηγούτσου
Πηγή: Deutsche Welle


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]