Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Εμπόλεμη κατάσταση στην Αμερική

Κατεβάζει τον στρατό ο Ομπάμα για να επιβάλει την τάξη στο Μιζούρι

Εγκλωβισμένος ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς δείχνει να είναι ο Μπάρακ Ομπάμα που μοιάζει ανίσχυρος να ανατρέψει το πολεμικό κλίμα που επικρατεί στο Φέργκιουσον του Μιζούρι, στον απόηχο της δολοφονίας του 18χρονου Μάικλ Μπράουν από αστυνομικούς.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επέστρεψε εσπευσμένα από το «Μάρθας Βίνεγιαρντ» προκειμένου να λάβει μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης στην πόλη που θανατώθηκε ο νεαρός αφροαμερικάνος με έξι σφαίρες, εκ των οποίων οι δύο κατευθείαν στο κεφάλι, για ένα… πακέτο πούρα που φέρεται να είχε κλέψει από κατάστημα.

Στο μεταξύ, ο κυβερνήτης του Μιζούρι, Τζέι Νίξον, σε επίσημη τοποθέτησή του, κάλεσε την Εθνοφρουρά να επέμβει για την επιβολή της τάξης στην ευρύτερη περιοχή που κυριολεκτικά «δονείται» από τις φωνές του κόσμου, κυρίως έγχρωμων, που διαμαρτύρονται για την αστυνομική βία.

Συγκεκριμένα, ο Νίξον τόνισε πως δεν έχει άλλη επιλογή από το να συγκαλέσει την Εθνοφρουρά, προσθέτοντας: «Μία ημέρα ελπίδας, προσευχής και ειρηνικής διαμαρτυρίας αμαυρώθηκε από τις βίαιες εγκληματικές ενέργειες μιάς οργανωμένης και αυξανόμενης ομάδας ατόμων, πολλοί εκτός της κοινότητας και της πολιτείας, των οποία η δράση θέτει σε κίνδυνο τους πολίτες και τις επιχειρήσεις του Φέργκιουσον».

Μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε «προσβλητικές» τις βίαιες ενέργειες για την οικογένεια του Μάικλ Μπράουν και τη μνήμη του, ενώ μιλώντας εξ ονόματος των πολιτών, υπογράμμισε πως οι κάτοικοι της περιοχής επιθυμούν να αποδοθεί δικαιοσύνη ζητώντας να επανέλθει η ασφάλεια στην περιοχή.

Λίγες ώρες νωρίτερα, οι δρόμοι του Μιζούρι μετατράπηκαν, για μία ακόμη ημέρα, σε πεδίο μάχης, παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας, που είχε ανακοινωθεί από τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 τα ξημερώματα της Δευτέρας. Εκατοντάδες διαδηλωτές εξέφρασαν την οργή τους για τον θάνατο του 18χρονου, εκσφενδονίζοντας πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων που απάντησαν με ρίψεις δακρυγόνων. Ακολούθησαν οδομαχίες, αρκετά καταστήματα λεηλατήθηκαν και μία μικρή μερίδα διαδηλωτών επιδόθηκε σε πλιάτσικο.

Οι διαδηλωτές ισχυρίζονται πως οι αστυνομικοί επιχείρησαν να διαλύσουν την ειρηνική συγκέντρωση κάνοντας χρήση χημικών προκαλώντας τους συγκεντρωμένους, πολύ πριν τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας. Ταυτόχρονα, θύματα αστυνομικής βίας έπεσαν αρκετοί δημοσιογράφοι που καλύπτουν τα γεγονότα στην περιοχή. Οι ένστολοι φέρθηκαν με τον πλέον ανάρμοστο τρόπο, εκτός των πολιτών, και στους εκπροσώπους του Τύπου, απειλώντας μάλιστα, πως θα πυροβολήσουν εναντίον τους αν δεν… σταματήσουν να κάνουν τη δουλειά τους.

Για πρώτη φορά στις ΗΠΑ η Διεθνής Αμνηστία

Σε αυτό το μήκος κύματος, κλιμάκιο της Διεθνούς Αμνηστίας έχει σταλεί στο Φέργκιουσον προκειμένου να παρακολουθήσει τη δράση της Αστυνομίας και των διαδηλωτών και να προφυλαχθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο διευθύνων σύμβουλος της οργάνωσης, σημείωσε πως οι πολίτες του Φέργκιουσον έχουν κάθε δικαίωμα σε ειρηνική διαμαρτυρία.

Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση

Τουλάχιστον έξι σφαίρες χτύπησαν τον 18χρονο άοπλο νεαρό αφροαμερικάνο. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση, ο νεαρός δέχτηκε δύο σφαίρες στο κεφάλι, εκ των οποίων η μία στο πάνω μέρος του κρανίου. Η ερμηνεία που δίνουν οι ειδικοί είναι πως το θύμα δέχτηκε τα πρώτα πυρά στο σώμα του και «λύγισε» την ώρα που ο αστυνομικός, Ντάρεν Γουίλσον, συνέχισε να πυροβολεί ολοκληρώνοντας το δολοφονικό του έργο.

Τι είναι η Εθνοφρουρά των ΗΠΑ

Επί της ουσίας πρόκειται για ένα εφεδρικό σώμα το οποίο αποτελείται από μέλη του στρατού ξηράς και της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ. Εθνοφρουρά διαθέτουν τα υπερπόντια εδάφη του Γκουάμ, των Παρθένων Νήσων, του Πουέρτο Ρίκο, αλλά και το έδαφος της ομοσπονδιακής Ουάσιγκτον.
Μαζί με τις ένοπλες δυνάμεις διαμορφώνουν την πολιτοφυλακή κάθε ξεχωριστής αμερικανικής πολιτείας. Ωστόσο, οι κυβερνήτες των πολιτειών έχουν το δικαίωμα να συγκαλέσουν την Εθνοφρουρά προκειμένου να επέμβει σε περιπτώσεις ταραχών τις οποίες δεν μπορούν να ελέγξουν τα σώματα ασφαλείας. Η Εθνοφρουρά καλείται και σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.

Σημειώνεται πως η ένταξη και συμμετοχή στην Εθνοφρουρά είναι εθελοντική για τους Αμερικανούς πολίτες, ανεξαρτήτως φύλου και υπάγεται στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Άμυνας. Η πλειοψηφία των στρατιωτών και των σμηνιτών εργάζεται κανονικά το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου, απλά καλείται να υπηρετήσει πολύ συγκεκριμένα διαστήματα.

Σε πανεθνική κλίμακα, επικεφαλής του σώματος είναι ο στρατηγός Φρανκ Τζ. Γρας, ηλικίας 63 ετών, αλλά υπάρχει «υπαρχηγός» του σε κάθε πολιτεία που εκλέγεται με βάση τους πολιτειακούς νόμους.
Υπολογίζεται πως αυτή τη στιγμή οι δυνάμεις της Εθνοφρουράς, ξηράς και αέρος, είναι περίπου 456.000 σε όλο το μήκος και πλάτος των ΗΠΑ. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως μονάδες της Εθνοφρουράς μπορούν να κληθούν σε ενεργό υπηρεσία για δύο συναπτά έτη, σε περιόδους έκτακτης ανάγκης, απευθείας από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Πηγή KontraNews


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]