Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αυτή η Νομισματική Ένωση θα καταστρέψει την Ευρώπη

Η Νομισματική Ένωση δεν μπορεί να είναι μόνο νομισματική ένωση. Χρειάζεται κάτι παραπάνω ή θα πρέπει να διαλυθεί. Διαφορετικά θα καταστρέψει αρκετά κράτη της Ευρώπης και μαζί την ίδια την ΕΕ. Η υποτιθέμενη κρίση της Ευρωζώνης στην πραγματικότητα είναι μια ασθένεια βαριάς μορφής χωρίς ίαση.

Αυτοί που σκέφτηκαν αυτού του είδους τη νομισματική ένωση, προφανώς δεν ήθελαν το καλό μιας ενωμένης Ευρώπης, αλλά αποσκοπούσαν σε μια αρπαχτή. Εκτός και αν ήταν παντελώς ηλίθιοι.

Δεν είναι λογικό, ακόμα και για πρωτοετείς φοιτητές οικονομικών σπουδών, να παίρνεις μερικά κράτη και να φτιάχνεις μια ομάδα, με μόνα κοινά σημεία το ίδιο νόμισμα, την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων και το ελεύθερο εμπόριο και τίποτε άλλο. Η πρώτη ένσταση που θα λάβεις είναι ότι αυτός ο τύπος κλειστής οικονομικής ένωσης θα λειτουργήσει γρήγορα υπέρ των ανταγωνιστικών οικονομιών μελών και θα μεταφέρει πλούτο προς αυτές, αδειάζοντας τις λιγότερο ανταγωνιστικές οικονομίες.

Δεν είναι λογικό να μην έχεις ενιαίο τραπεζικό σύστημα, ενιαίο τρόπο δανειοδότησης τόσο των επιχειρηματιών όσο και των κρατών μελών και αυτόματη μεταφορά κεφαλαίων για επενδύσεις στις χώρες που παρουσιάζουν ελλείμματα.

Δεν είναι λογικό για παράδειγμα, ο Γερμανός tour operator να δανείζεται από την γερμανική τράπεζα με 2% επιτόκιο και ο αντίστοιχος Έλληνας να δανείζεται από την ελληνική τράπεζα με επιτόκια άνω του 6% και με ένα σωρό υποθήκες. Είναι επόμενο ότι έτσι δεν υπάρχει ανταγωνισμός. Ο Γερμανός έχει μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους και κεφάλαια να χρηματοδοτήσει τη δουλειά του, ενώ ο Έλληνας θα πτωχεύσει μετά βεβαιότητας.

Ούτε είναι λογικό να επιβάλλεται στον κάθε λαό να διασώσει μόνος του τις ανεξέλεγκτες από Ενιαία Ευρωπαϊκή Αρχή τράπεζές του, όταν το νόμισμα είναι ενιαίο και υπάρχει ΕΚΤ.

Πέτρος Χασάπης


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]