Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πούτιν προς Ομπάμα - Μέρκελ: Μην τολμήσετε πολεμική αναμέτρηση

Σαφή προειδοποίηση και ξεκάθαρο μήνυμα προς ΗΠΑ – Ε.Ε. και τους δορυφόρους τους, ότι δεν πρέπει να παίζουν με την Ρωσία, απέστειλε ο πρόεδρος της ρωσικής ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ως απάντηση στην παραφιλολογία των τελευταίων 24ωρων  της Δύσης και της ουκρανικής κυβέρνησης, περί ευρείας κλίμακας δυναμικής αναμέτρησης και της απόφασης για νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας.

«Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι η Ρωσία είναι μία από τις πιο ισχυρές πυρηνικές χώρες. Αυτό είναι μια πραγματικότητα, όχι μόνο λόγια», τόνισε ο πρόεδρος Πούτιν, μιλώντας σε φόρουμ της νεολαίας στην κεντρική Ρωσία. Ωστόσο, αποσαφήνισε ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε συγκρούσεις αλλά διευκρίνισε ότι είναι πάντα έτοιμη να αποκρούσει οποιαδήποτε επίθεση κατά της ίδιας της χώρας και των εταίρων της. Απευθυνόμενος δε, σε όσους έχουν στο νου τους- όπως είπε χαρακτηριστικά - μια δυναμική αντιπαράθεση με την Ρωσία, τους προειδοποίησε «να μην τολμήσουν!». 

Αναμφίβολα, η τελευταία εμφάνιση του ρώσου ηγέτη, απλώς τεκμηριώνει τα όσα λέγονται για τον ίδιο περί κυρίαρχου του παγκόσμιου πολιτικού παιχνιδιού και όπως λέει ο σοφός λαός μας, απλώς «έβαλε τα πράγματα στη θέση τους».

Στην ομιλία του ο ρώσος πρόεδρος αιτιολόγησε τη στάση του, λέγοντας ότι δεν πρόκειται για απειλή αλλά πρόκειται για ξεκάθαρη στάση, η οποία αποτελεί αναγκαιότητα για την Ρωσία και τους πολίτες της, για να νιώθουν και να αισθάνονται, όπως είπε, ασφαλείς. Με αφορμή την εμπόλεμη κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία, ο κ. Πούτιν διεμήνυσε επίσης προς την Δύση ότι «πρέπει να κατανοήσουν ότι είναι καλύτερα να υπάρχει χάος γύρω από την Ρωσία».

Ο πρόεδρος Πούτιν αναφέρθηκε και στο πυρηνικό πρόγραμμα που υλοποιεί η Μόσχα, το οποίο όπως είπε θα συνεχιστεί και στο μέλλον, για λόγους καθαρά ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας, της άμυνας της χώρας. 

Και βέβαια, στην ομιλία του ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στο ουκρανικό ζήτημα όπως και στη στάση της κυβέρνησης του Κιέβου, για την οποία η επισήμανσή του προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση. Για δε τις νοτιοανατολικές περιοχές που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της ομοσπονδοποίησης, αναφέροντας χαρακτηριστικά παραδείγματα την Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Βραζιλία. «Η Δύση πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι οι ουκρανικές αρχές δεν είναι σε θέση να επιβάλουν την τάξη στη χώρα τους», είπε ο ρώσος ηγέτης, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει οι δυτικοί να αναγκάσουν το Κίεβο για να ξεκινήσει ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με τις εμπόλεμες νοτιοανατολικές περιοχές της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τον ρώσο πρόεδρο, οι αρχές του Κιέβου, ναι μεν λένε ότι είναι απαραίτητες οι συνομιλίες, ωστόσο, επιτρέπουν στις στρατιωτικές δυνάμεις να συνεχίζουν τις επιχειρήσεις.

«Αυτό δεν συμβαίνει και είναι σημαντικό να το συνειδητοποιήσουμε και να αναγκάσει τις ουκρανικές αρχές να ξεκινήσουν μια σε βάθος διαπραγμάτευση, όχι μόνο σε τεχνικά ζητήματα, τα οποία είναι ασφαλώς εξαιρετικής σημασίας, αλλά επί της ουσίας (θέματα)» ανέφερε ο πρόεδρος Πούτιν, προσθέτοντας ότι πρέπει να συζητηθεί το ζήτημα της ομοσπονδοποίησης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, είναι απαραίτητο να συζητηθεί το καθεστώς των Λαϊκών Δημοκρατιών Ντόνετσκ και Luhansk , ωστόσο, όπως διευκρίνισε αρνείται το Κίεβο.

Ουκρανοί αιχμάλωτοι
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, απηύθυνε έκκληση προς τις δυνάμεις της πολιτοφυλακής του Donbass να ανοίξουν «ανθρωπιστικό» διάδρομο, όπως τον χαρακτήρισε, προκειμένου να περάσουν ανεμπόδιστα οι ουκρανοί στρατιώτες που αιχμαλωτίστηκαν από τις δυνάμεις των αυτονομιστών και να μεταβούν στις οικογένειές τους.

«Η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη και θα συνεχίσει να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια για τον πληθυσμό της Donbass, ενώ κάλεσε τις αρχές της Ουκρανίας «να διακόψουν αμέσως τις ένοπλες δράσεις, να διατάξει κατάπαυση του πυρός, και να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μαζί με τους εκπροσώπους Donbass, προκειμένου να επιλυθούν, αποκλειστικά και μόνο με ειρηνικό τρόπο, όλα τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί».

Βιτάλι Τσούρκιν
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του μόνιμου ρώσου αντιπροσώπου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν, ο οποίος καταφέρθηκε ανοιχτά κατά των ΗΠΑ και Ε.Ε. φωτογραφίζοντάς τες ως υπαίτιες για το αδιέξοδο στο ουκρανικό ζήτημα. Παράλληλα, χαρακτήρισε ως «εγκληματική» την πολιτική του Κιέβου στο εν λόγω ζήτημα.

«Η κλιμάκωση της κατάστασης στη νοτιοανατολική Ουκρανία είναι άμεση συνέπεια της εγκληματικής πολιτικής του Κιέβου, που διεξάγει πόλεμο εναντίον του ίδιου του λαού του», δήλωσε ο Βιτάλι Τσούρκιν και πρόσθεσε: «Με την υποστήριξη και υπό την επιρροή κάποιων χωρών που γνωρίζουμε πολύ καλά, οι Αρχές του Κιέβου έχουν τορπιλίσει όλες τις πολιτικές συμφωνίες για τη διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των συμφωνιών της Γενεύης της 17ης Απριλίου και του Βερολίνου της 2ας Ιουλίου».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]