Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Επτά χώρες μέλη του ΝΑΤΟ δημιουργούν μια νέα ευρωπαϊκή δύναμη ταχείας αντίδρασης

Η Νορβηγία αποστέλλει άρματα στα σύνορα με την Ρωσία

Μετάφραση Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών
Πηγή: “Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!”


Το Ηνωμένο Βασίλειο την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσει τη δημιουργία μιας νέας κοινής δύναμης ταχείας αντίδρασης, από επτά χώρες του ΝΑΤΟ, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Financial Times.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι δυνάμεις αυτές, μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο είναι, η Δανία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Εσθονία, η Νορβηγία και η Ολλανδία. Μαζί με τις χώρες αυτές ενδιαφέρον έδειξε να συμμετάσχει και ο Καναδάς. Πιστεύεται ότι δυνάμεις αυτές θα εκτελέσουν τακτικές στρατιωτικές ασκήσεις στην Ευρώπη και σε άλλα μέρη, με τις λεπτομέρειες να μην έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί ακόμη, αναφέρει το ITAR-TASS.

Στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία στις 4 - 5 Σεπ.2014, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχοντας την ευθύνη της διοργάνωσης της συνεδρίασης, θα ανακοινώσει τη νέα δομή της δύναμης ταχείας επέμβασης που περιλαμβάνει "όχι λιγότερο από 10 χιλιάδες. στρατιώτες", σημειώνει η εφημερίδα. Περιγράφει δε τα μέτρα αυτά ως « άμεση απάντηση» στις ενέργειες της Ρωσίας σε σχέση με την Ουκρανία.

Στην νέα κοινή εκστρατευτική δύναμη, αναμένεται να τεθούν προς υποστήριξη μοίρες πολεμικών αεροσκαφών, μονάδες επιφανείας και χερσαίες δυνάμεις.

Το μοντέλο που θα ακολουθηθεί θα προσομοιάζει με την κοινή εκστρατευτική δύναμη Βρετανίας και Γαλλίας, η οποία πρέπει θα ολοκληρωθεί το 2016, δήλωσε η ίδια εφημερίδα.

Εν τω μεταξύ, ο ανώτερος διευθυντής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSC) των ΗΠΑ υπεύθυνος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Charles Kupchan δήλωσε ότι «νομίζω ότι η συζήτηση στην Ουαλία θα επικεντρωθεί σε μέτρα που απαιτούνται για την υποστήριξη της Εσθονίας και των γειτόνων της. Θα δούμε περισσότερη στρατιωτική δραστηριότητα σε αυτήν την γωνιά του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής ασκήσεων, στρατιωτικών μεταρρυθμίσεων,με σκοπό την επαύξηση των δυνατοτήτων άμυνας των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Εσθονία και σε ολόκληρη την περιοχή ".

Πρόσφατα, ο πρώην ανώτερος υπάλληλος του State Department, Heather Conley στην συζήτηση για το θέμα της παρουσίας του ΝΑΤΟ στις βαλτικές χώρες, δήλωσε στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσιγκτον, ότι η πρακτική της «αδιάκοπης» παρουσίας του ΝΑΤΟ δεν θα είναι διαφορετική από την "μόνιμη". "Η αλήθεια είναι, ότι για το εγγύς μέλλον θα υπάρχει μια σταθερή εναλλασσόμενη παρουσία, και 'αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό " κατέληξε ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι μία Νορβηγική επιλαρχία αρμάτων μάχης, αποστάλθηκε εσπευσμένως από την επαρχία Telemark στα σύνορα με την Λετονία και κυρίως της Ρωσίας, περιοχή όπου θα διεξαχθούν νορβηγικές ασκήσεις για δύο μήνες.

Η επιλαρχία αρμάτων Telemark αποτελεί μία από τις πιο άρτια εκπαιδευμένες στρατιωτικές μονάδες στη Νορβηγία, αποτελείται από 450 επαγγελματίες στρατιώτες, οι οποίοι έχουν μεγάλη εμπειρία σε διεθνείς επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στο Αφγανιστάν, τη Βοσνία και το Ιράκ, αναφέρει η εφημερίδα VG.

Επίσης 190 νορβηγοί στρατιώτες λαμβάνουν μέρος σε στρατιωτικές ασκήσεις στα σύνορα μεταξύ της Λετονίας και της Ρωσίας.
Όπως λοιπόν γίνεται αντιληπτό η στρατικοποίηση της Ευρώπης έναντι στην Ρωσία εισέρχεται σε νέα φάση. Το ΝΑΤΟ αντιδρά στις ρωσικές κινήσεις με την δημιουργία δυνάμεων ταχείας αντίδρασης.




Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]