Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το μετέωρο βήμα του... Σαμαρά

ΕΝΦΙ-άλωση
Ο Σαμαράς κερδίζει έξω συμμάχους, αλλά χάνει τον… λαό

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης

Σε πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται η κυβέρνηση. Τη στιγμή που βελτιώνονται τα εξωτερικά δεδομένα τα οποία θα επιτρέψουν την διαμόρφωση ενός καλύτερου περιβάλλοντος για τη διεκδίκηση των «εθνικών δικαίων» μας, την ίδια αυτή στιγμή μάλλον επιδεινώνονται τα εσωτερικά δεδομένα.
Θα είμαι όσο πιο ξεκάθαρος μπορώ. Ο Σαμαράς κερδίζει έξω συμμάχους που δεν είχε στο παρελθόν, αλλά κινδυνεύει να χάσει στο εσωτερικό συμμάχους που έχει κάνει καιρό τώρα, τον λαό.
Στις Βρυξέλλες ήδη δημιουργείται αυτόν τον καιρό μία νέα τάξη πραγμάτων.
Τη θέση του Μπαρόζο, ο οποίος πάσχιζε αθόρυβα στο παρασκήνιο να εξασφαλίσει συμμαχίες για να εμφανίζει την Ελλάδα ως χειρότερη της Πορτογαλίας, παίρνει ο φιλέλληνες Γιούνκερ, για την υποψηφιότητα του οποίου έδωσε αγώνα ο Σαμαράς.
Τις θέσεις των αντιπροέδρων της Κομισιόν καταλαμβάνουν τρεις πρώην πρωθυπουργοί, εις εκ των οποίων είναι παλαιός γνώριμος στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού από τη νεολαία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Επίτροπος Οικονομικών θα αναλάβει ο σοσιαλιστής Μοσκοβισί, στη θέση του δύστροπου Όλι Ρεν.
Και, το σημαντικότερο, επικεφαλής του Eurogroup θα αναλάβει Ισπανός, αντικαθιστώντας τον χολερικό κτηνοτρόφο από την Ολλανδία, τον Γερούν Ντάισελμπρουμ.

Το γήπεδο αλλάζει. Δεν υπάρχει, βεβαίως, αμφιβολία ότι κουμάντο θα κάνουν στο τέλος οι Γερμανοί, αλλά ο τρόπος που θα μας «μαρκάρουν» αλλάζει. Δεν θα είναι αντιαθλητικός.
Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον αυξημένες θα είναι οι ευθύνες του νέου επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος θα έχει γήπεδο για να ανοιχτεί υπέρ των εθνικών συμφερόντων και δεν θα είναι κλεισμένος στη μικρή περιοχή του.

Εκτός όμως από τα πρόσωπα, αλλάζει και η ατμόσφαιρα. Οι εξελίξεις στη Γαλλία βοηθούν.
Πρώτον, διότι πλέον πνίγονται και άλλοι, όχι μόνο εμείς.
Δεύτερον, διότι για πρώτη φορά ακούγεται τόσο συντονισμένα μέσα στους κόλπους της ευρωζώνης το αίτημα για χαλάρωση της λιτότητας και ανάπτυξη.
Και το τρίτο είναι ότι οι «μεγάλοι» άρχισαν να εμφανίζουν μεγάλα ελλείμματα, την ώρα που η Ελλάδα, χάρη στις θυσίες του λαού, βγάζει πλεονάσματα.

Το πρόβλημα για τον πρωθυπουργό, ο οποίος παρακολουθεί αυτές τις αλλαγές και αισθάνεται αισιόδοξος και δυνατότερος, είναι ότι κινδυνεύει να χάσει τα ερείσματά του μέσα, την ώρα που αποκτά νέα έξω.
Ο φόρος ιδιοκτησίας ίσως αποτελέσει την αιτία να χάσει η κυβέρνηση την ανοχή της κοινωνίας. Θα επιδεινώσει σίγουρα τους συσχετισμούς, το θέμα είναι σε ποιο βαθμό: Η φθορά που θα προκαλέσει στην απήχηση του κυβερνητικού συνασπισμού θα είναι μεγάλη αλλά διαχειρίσιμη ή μήπως θα αυξηθεί τόσο ώστε να επηρεάσει αρνητικά και την εκλογή του Προέδρου Δημοκρατίας;
Κανείς δεν ξέρει. Η παγίδα είναι μεγάλη. Ο φόρος μπορεί να οδηγήσει σε ΕΝΦΙ-ΑΛΩΣΗ του πολιτικού σκηνικού από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή εφημ. «Δημοκρατία»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]