Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Λαβρόφ: Να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια γύρω από την ουκρανική τραγωδία

Να δοθεί ύψιστη προτεραιότητα στην άνευ όρων κατάπαυση του πυρός, για να σταματήσουν τα δεινά των αμάχων στην ανατολική Ουκρανία, προτείνει ο ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, σε αποκλειστική συνέντευξή του στην RBTH, στην οποία υπογραμμίζει παράλληλα πως η προσπάθεια επίλυσης των διαφορών με επιβολή μονομερών κυρώσεων απειλεί τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα.

Πόλεμος πληροφοριών

ΕΡ: Διεθνή μέσα ενημέρωσης και κυρίως τα δυτικά διαδίδουν συνεχώς φήμες για το ενδεχόμενο ανάπτυξης ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, ακόμη και ότι έχουν διασχίσει ήδη τα σύνορα. Είναι πιθανή μια τέτοια ενέργεια κατά την άποψή σας;

ΑΠ: Δυστυχώς, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης συνεχίζουν να διαδίδουν φήμες, διαστρεβλωμένες πληροφορίες, ακόμα και ψέματα. Πρόσφατα, η Ουκρανία υποστήριξε ότι το πυροβολικό της συνέτριψε μια μονάδα τεθωρακισμένων που φέρεται να πέρασε από τη Ρωσία στην Ουκρανία, και μάλιστα δύο βρετανικές εφημερίδες ανέφεραν πως κατέγραψαν το γεγονός. Δεν παρουσίασαν όμως κανένα αποδεικτικό στοιχείο, ενώ ακόμη και το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει το περιστατικό. Εμείς όλες αυτές τις ιστορίες τις βλέπουμε ως μέρος ενός πολέμου πληροφοριών. 

ΕΡ: Την ίδια ώρα, ωστόσο, διεξάγεται κι ένας πραγματικός πόλεμος στο έδαφος. Τι μπορεί να κάνει η Ρωσία για την επίλυση της κρίσης;

ΑΠ: Η θέση μας είναι ξεκάθαρη - θέλουμε ειρήνη στην Ουκρανία, και αυτή μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω εθνικού διαλόγου, στον οποίο θα συμμετέχουν όλες οι περιοχές και όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Αυτό ακριβώς συμφωνήσαμε στις 17 Απριλίου Γενεύη, Ρωσία, ΗΠΑ, ΕΕ και Ουκρανία. Εξάλλου κατά την πρόσφατη συνάντηση υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, της Γερμανίας, τη Γαλλίας και της Ουκρανίας, στο Βερολίνο, κανείς δεν αντιτάχθηκε στην επιβεβαίωση της συμφωνίας της Γενεύης.
Το ζήτημα είναι ότι το Κίεβο πρέπει να σταματήσει τα παιχνίδια πολέμου και να εγκαταλείψει την ψευδαίσθηση ότι, η βαθιά κρίση στην Ουκρανία μπορεί να επιλυθεί μέσω πολέμου κατά των ανθρώπων της ίδιας της χώρας. Είναι βαθιά λυπηρό το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ συνεχίζουν να υποστηρίζουν τυφλά οτιδήποτε κάνει το Κίεβο. Ας θυμηθούμε κι ένα άλλο επίσημο έγγραφο που το Κίεβο και η Δύση προσπαθούν να ξεχάσουν. Στις 21 Φεβρουαρίου υπογράφτηκε μια συμφωνία για τη διευθέτηση της κρίσης από τους Βίκτορ Γιανουκόβιτς, Αρσένι Γιατσενιούκ, Βιτάλι Κλιτσκό και Ολέγκ Τιαγκνιμπόκ, με μάρτυρες τους παρόντες υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας. Τώρα λένε ότι, η συμφωνία «έχει ξεπεραστεί από τα γεγονότα», διότι ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας (Γιανουκόβιτς) εγκατέλειψε τη χώρα.
Επιτρέψτε μου, όμως, να υπενθυμίσω στους συναδέλφους μου ότι, η συμφωνία της 21ης Φεβρουαρίου καταγράφει ως ύψιστη προτεραιότητα τη δέσμευση για μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Ο στόχος αυτός εξαρτάται άραγε από την προσωπικότητα του κ Γιανουκόβιτς; Δεν είναι μήπως η εθνική ενότητα καθολική αρχή για κάθε χώρα που θέλει να παραμείνει κυρίαρχη και ενιαία; Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης αντί να τιμήσουν αυτή τη δέσμευση προέβησαν σε ένοπλο πραξικόπημα και δήλωσαν δημοσίως ότι συγκρότησαν «κυβέρνηση των νικητών». Δυστυχώς, η λογική: «ο νικητής τα παίρνει όλα» παραμένει το κίνητρο των ενεργειών του Κιέβου, με αποτέλεσμα χιλιάδες θύματα μεταξύ των αμάχων, εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και εκτοπισμένοι, και μια σχεδόν ολοκληρωτικά κατεστραμμένη υποδομή σε πολλές πόλεις και κωμοπόλεις της ανατολικής Ουκρανίας. 

Τελεσίγραφα και κυρώσεις 

ΕΡ: Πολύς λόγος γίνεται για ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο στις σχέσεις Δύσης και Ρωσίας, με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχουν επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις. Πώς θα απαντήσει η Ρωσία στο ενδεχόμενο περαιτέρω σκλήρυνσης των κυρώσεων;

ΑΠ: Οι προσπάθειες για την επίλυση κρίσεων με μονομερείς κυρώσεις, και εκτός του πλαισίου των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, απειλούν τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα. Τέτοιες προσπάθειες είναι και αναποτελεσματικές και αντίθετες με τους κανόνες και τις αρχές του διεθνούς δικαίου. Είναι απολύτως απαράδεκτο να μιλάς με τη Ρωσία - ή με οποιονδήποτε για ένα τέτοιο θέμα - στη γλώσσα των τελεσιγράφων και των αναγκαστικών μέτρων. Η απάντησή μας στις μονομερείς ενέργειες των ΗΠΑ, της Ε.Ε. και ορισμένων άλλων χωρών, είναι ισορροπημένη και σύμφωνη με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της Ρωσίας, στο πλαίσιο των διεθνών συνθηκών, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. 

ΕΡ: Εξακολουθούν πάντως οι απειλές για εφαρμογή νέων κυρώσεων. Θα απαντήσει η Ρωσία σε πιθανά νέα μέτρα εναντίον της;

ΑΠ: Δεν είναι καθόλου δική μας επιλογή, αλλά δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα κάνουμε ό, τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσουμε τα έννομα συμφέροντά μας, συμπεριλαμβανομένων των συμφερόντων εθνικής ασφάλειας σε όλες τις διαστάσεις. Αυτή ήταν και η βάση της απόφασής μας να περιορίσουμε για διάστημα ενός έτους την εισαγωγή γεωργικών προϊόντων και τροφίμων από διάφορες χώρες που είχαν υιοθετήσει επιμέρους οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Η Ρωσία, όμως, δεν θέλει να προχωρήσει στο δρόμο της κλιμάκωσης. Ελπίζουμε ότι οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλοι θα ακούσουν τη φωνή της λογικής και θα θέσουν ένα τέλος σε αυτό τον παράλογο φαύλο κύκλο που ξεκίνησαν. 

Αναπάντητα ερωτήματα για το Boeing

ΕΡ: Πώς βλέπει η Ρωσία την έρευνα που διεξάγεται για τη συντριβή του μαλαισιανού Boeing στην ανατολική Ουκρανία;

ΑΠ: Πρόκειται για μια συγκλονιστική τραγωδία. Από τις 17 Ιουλίου, που συνέβη το τραγικό γεγονός έχουμε κάνει έκκληση για διαφανή και αντικειμενική διεθνή έρευνα. Δεν μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι οι ουκρανικές αρχές, που φέρουν την πλήρη ευθύνη για την ασφάλεια των διεθνών πτήσεων πάνω από το έδαφος της χώρας τους, δεν είχαν κλείσει τον εναέριο χώρο πάνω από την περιοχή των μαχών. Το ψήφισμα 2166 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 21 Ιουλίου προβλέπει πλήρη, ενδελεχή και ανεξάρτητη διερεύνηση του περιστατικού, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα της πολιτικής αεροπορίας.
Δυστυχώς, όμως, από την αρχή έχουν καταγραφεί απόπειρες για απόκρυψη αποδεικτικών στοιχείων και τίθενται εμπόδια στην εφαρμογή αυτού του ψηφίσματος. Το αίτημα για κατάπαυση του πυρός στην περιοχή της συντριβής αγνοήθηκε από τις ουκρανικές αρχές, πάνω από 10 ημέρες, και η πρότασή μας για έκκληση πλήρους σεβασμού του ψηφίσματος 2166 είχε μπλοκαριστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Λιθουανία. Ταυτόχρονα, οι ίδιες χώρες και κάποιες άλλες άρχισαν να διαδίδουν αβάσιμες κατηγορίες εναντίον της Ρωσίας. Επιτρέψτε μου να επαναλάβω ότι η Ρωσία είναι πλήρως προσηλωμένη στη διεθνή έρευνα, σε πλήρη συμμόρφωση με το ψήφισμα 2166.
Θα θέλαμε να δούμε τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στο θέμα αυτό, και πιστεύουμε ότι ο ΟΗΕ και ο ICAO θα πρέπει να συντονίσουν τις διεθνείς προσπάθειες, ώστε να διασφαλιστούν σύντομα και πειστικά αποτελέσματα της έρευνας. Η Ρωσία είναι η μόνη χώρα η οποία παρουσίασε επίσημα στη διεθνή κοινότητα τα στοιχεία σχετικά με το περιστατικό, από τον εναέριο χώρο τον οποίο παρακολουθεί και ελέγχει. Κάποιοι, όμως, εξακολουθούν να μην προσκομίζουν ακόμη τα αποδεικτικά στοιχεία που διαθέτουν. 

ΕΡ: Πιστεύετε ότι τελικά θα δοθούν όλα τα στοιχεία γύρω από τη συντριβή και οι ερευνητές θα καταλήξουν σε κάποιο πόρισμα για το τι ακριβώς συνέβη;

ΑΠ: Από την πλευρά μας θέσαμε μια σειρά ερωτημάτων που παραμένουν αναπάντητα. Για παράδειγμα, γιατί δεν παρουσιάζονται στη διεθνή κοινότητα οι καταγραφές των συνομιλιών μεταξύ των πιλότων της πτήσης MH17 και των ουκρανών ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας; Γιατί οι ελεγκτές επέτρεψαν στο αεροσκάφος να εισέλθει στη ζώνη των συγκρούσεων; Τι ακριβώς έκανε ουκρανικό πολεμικό αεροσκάφος που εντοπίστηκε κοντά και δεξιά του μαλαισιανού Boeing πριν από το περιστατικό; Τι συνέβη με τα συντρίμμια στο τόπο της συντριβής και γιατί δεν έχουν εξεταστεί διεξοδικά από τις αρμόδιες διεθνείς ανακριτικές αρχές; Σε ποιο βαθμό μπορεί να διασφαλιστεί μια αντικειμενική και ανεξάρτητη έρευνα, χωρίς ασφαλή και απρόσκοπτη πρόσβαση των εμπειρογνωμόνων στον τόπο της συντριβής, όπου το Κίεβο συνεχίζει την πολεμική δραστηριότητα κατά παράβαση του ψηφίσματος 2166; Και πού είναι η τεκμηριωμένη απόδειξη των ισχυρισμών αξιωματούχων των ΗΠΑ σχετικά με τις αιτίες της κατάρριψης του αεροσκάφους;
Ελπίζουμε να πάρουμε απαντήσεις σε αυτά και σε άλλα ερωτήματα, τόσο από τα κράτη που διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεθνή έρευνα αλλά και από εκείνους που προέβησαν σε αβάσιμες δημόσιες δηλώσεις. Η αλήθεια πρέπει να αποκαλυφθεί. Αυτό απαιτήσαμε επιτακτικά κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ ορισμένα κράτη μέλη δεν έδειξαν μεγάλο ενθουσιασμό για τη συνέχιση της έρευνας με διαφανή και υπεύθυνο τρόπο. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε η έρευνα της συντριβής του μαλαισιανού Boeing να περάσει στη λήθη, κάτι που έχει συμβεί στις έρευνες γύρω από πολλές ουκρανικές τραγωδίες, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης ελεύθερων σκοπευτών κατά αμάχων στο Κίεβο, τον Φεβρουάριο, των σφαγών στην Οδησσό και τη Μαριούπολη το Μάιο και άλλα. Είμαστε αποφασισμένοι να επιμείνουμε για την προσαγωγή στη δικαιοσύνη όλων όσοι φέρουν την ευθύνη για αυτά τα εγκλήματα. 

Επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης 

ΕΡ: Το κόστος αυτής της σύγκρουσης σε ανθρώπινες ζωές είναι ήδη πολύ μεγάλο, ενώ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί. Πώς βλέπετε την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία;

ΑΠ: Η ανθρωπιστική κατάσταση στις περιοχές του Λουγκάνσκ και του Ντόνετσκ συνεχίζει να επιδεινώνεται. Και αυτό δεν είναι μόνο δική μας άποψη. Η εκτίμηση αυτή είναι ευρέως αποδεκτή στα Ηνωμένα Έθνη, συμπεριλαμβανομένων του Γραφείου του ΟΗΕ για το Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων, της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Πάνω από 2.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 5.000 και πολλοί από αυτούς είναι παιδιά. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων, ενώ αυξάνεται και ο κίνδυνος των κρουσμάτων λοιμωδών νοσημάτων. Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι στο Λουγκάνσκ στερούνται ηλεκτρική ενέργεια, πόσιμο νερό και μέσων επικοινωνίας.
Πολλοί άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή των συγκρούσεων. Από την 1η Απριλίου, σχεδόν 775.000 πολίτες της Ουκρανίας εισήλθαν στο ρωσικό έδαφος, ενώ 190.000 Ουκρανοί ζητούν να υπαχθούν στο καθεστώς του πρόσφυγα στη Ρωσία. Έχουν δημιουργηθεί κάμποσοι προσωρινοί χώροι υποδοχής όπου φιλοξενούνται δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η άμεση παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο λαό της νοτιο-ανατολικής Ουκρανία είναι ζωτικής σημασίας. Τα ανθρωπιστικά θέματα πρέπει να φέρνουν κοντά όλους όσοι ενεργούν με καλή πίστη προσπαθώντας να ανακουφίσουν τον πόνο των ανθρώπων που βρίσκονται σε τρομερή ανάγκη - κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους.

Άμεση κατάπαυση του πυρός 

ΕΡ: Η Ρωσία έχει στείλει βοήθεια. Τι συνέβη με την ανθρωπιστική οχηματοπομπή που έφυγε από τη Μόσχα;

ΑΠ: Η Ρωσία, σε συνεργασία με τη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού, έστειλε οχηματοπομπή 300 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια, μεταφέροντας 2.000 τόνους ιατρικά εφόδια, τρόφιμα, υπνόσακους, γεννήτριες και άλλα βασικά αγαθά. Το κονβόι ήταν έτοιμο να ξεκινήσει στις 17 Αυγούστου, αλλά καθυστέρησε κυρίως λόγω των τακτικών αναβλητικότητας που εφαρμόζουν οι αρχές του Κιέβου, παρόλο που είχαν αναγνωρίσει το φορτίο της ανθρωπιστικής βοήθειας υπό την αιγίδα της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού, και είχαν στείλει φρουρούς και τελωνειακούς υπαλλήλους στα ουκρανικά σύνορα να παρακολουθήσουν όλες τις διαδικασίες στο ρωσικό σημείο ελέγχου κοντά στο Ντονέτσκ.
Καλούμε την ουκρανική κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της και να διευκολύνει την ασφαλή και απρόσκοπτη διέλευση της παρούσας οχηματοπομπής με ανθρωπιστική βοήθεια καθώς και των μελλοντικών αποστολών. Ελπίζουμε επίσης, οι εταίροι μας στη Δύση και οι διεθνείς οργανισμοί να κατανοήσουν πλήρως το μέγεθος της καταστροφής και να συμβάλουν πρακτικά στην ικανοποίηση των βασικών αναγκών του άμαχου πληθυσμού στη νοτιο-ανατολική Ουκρανία. Το βασικό καθήκον που παραμένει, όμως, στο πλαίσιο της προσπάθειας να σταματήσει η ταλαιπωρία των πολιτών στην Ουκρανία, είναι η κατάπαυση του πυρός. Άνθρωποι σκοτώνονται, υποδομές καταστρέφονται καθημερινά. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η κατάπαυση του πυρός πρέπει να είναι άνευ όρων, και να ανοίξει το δρόμο για σοβαρό πολιτικό διάλογο και μια διαδικασία συνταγματικής μεταρρύθμισης, με τη συμμετοχή όλων των περιφερειών και όλων των πολιτικών δυνάμεων σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της Ουκρανίας, όπως συμφωνήθηκε από την ΕΕ, τη Ρωσία, την Ουκρανία και τις ΗΠΑ στη Δήλωση της Γενεύης, στις 17 του Απριλίου 2014.

Πηγή RBTH

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]