Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία αποθρασύνεται στο Αιγαίο

Η Τουρκία θέτει μετ’ επιτάσεως και με στρατιωτικά μέσα θέμα αμφισβήτησης του μισού και πλέον Αιγαίου το τελευταίο διάστημα και κάνει ό,τι μπορεί για να διατηρήσει την ένταση σε υψηλά επίπεδα.
Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του τούρκου υπουργού Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ.
Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, έστειλε ωστόσο ένα σαφές μήνυμα, πως οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι διατεθειμένες να ανεχθούν την τουρκική προκλητικότητα και έκανε λόγο ακόμη και για «εκτροπή» της κατάστασης.

Η γλώσσα που χρησιμοποίησε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, για να απαντήσει στα περί «ύπαρξης προβλημάτων στο Αιγαίο που είπε ο τούρκος ομόλογός του, ήταν αυστηρή και ξεπέρασε τα όρια της διπλωματικής «γραμμής» στην οποία συνήθως κινείται στο θέμα των ελληνοτουρκικών ο κ. Αβραμόπουλος.

Αυτό δείχνει σαφώς πως η Τουρκία υπερέβη τα εσκαμμένα με τις πρόσφατες αποστολές «εμβόλισης» των Κυκλάδων και τις προκλητικές πλόες πολεμικών σκαφών στις ακτές των νησιών, όπως η Νάξος, η Μήλος και η Σαντορίνη.

Καταδεικνύει επίσης τον κίνδυνο η Άγκυρα να συνεχίσει να καταρρίπτει τις «κόκκινες γραμμές» στο Αιγαίο, συνεχίζοντας να «εισβάλει» δυτικά του 25ου Μεσημβρινού.

Πηγές του Πενταγώνου θυμίζουν πως η Άγκυρα έχει θέσει υπό αμφισβήτηση το μισό Αιγαίο από το 1965, όταν παρουσίασε ενώπιον της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΣΤΟ τη γνωστή ΝΟΤΑΜ 714, που χώριζε το Αρχιπέλαγος σε δύο κομμάτια και διεκδικούσε τον έλεγχο του ανατολικού τμήματος.

Τώρα η Τουρκία κάνει ένα ακόμη βήμα πιο δυτικά και υπερβαίνει τον 25ο Μεσημβρινό που ήταν η βάση της ΝΟΤΑΜ 714. Όλες οι «κρουαζιέρες» των τουρκικών πολεμικών πλοίων είχαν ως στόχο αυτόν και μόνο. Δεν είναι τυχαίο πως παραβιάζουν τα εθνικά χωρικά ύδατα βόρεια της Νάξου και συνεχίζουν την πρόκλησή τους με ρότα στην Πάρο και στην Μήλο. Ούτε η στόχευση των Κυκλάδων είναι τυχαία.

Η Τουρκία βρίσκει «έδαφος», καθώς το αρμόδιο υπουργείο Εξωτερικών αδιαφορεί για τα ζητήματα της ελληνικής κυριαρχίας και γενικά της εξωτερικής πολιτικής (ο κ. Βενιζέλος από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών έχει να επιδείξει χειραψίες με τον Αχμέτ Νταβούτογλου και τους νεοναζί της κυβέρνησης του Κιέβου) και προχωρά στην παγίωση μίας θέσης που την θέλει να κάνει «κουμάντο» στο μισό και πλέον Αιγαίο.

Ο «τσαμπουκάς» με την τουρκική φρεγάτα την ημέρα που ξεκινούσε η άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού «Καταιγίδα» δεν ήταν καθόλου τυχαίος. Στην τουρκική πολιτική αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο και ειδικά στις νέες μορφές που εγκαινιάζει η Άγκυρα με στόχο την υφαλοκρηπίδα και τους υδρογονάνθρακες, θα πρέπει να μπει ένα φρένο. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αβραμόπουλος, έκανε ένα βήμα προχθές στέλνοντας αυστηρό μήνυμα στην κυβέρνηση Ερντογάν μέσω του ομολόγου του, πως «η Τουρκία παίζει με την φωτιά στο Αιγαίο» και η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει και να οδηγήσει σε εκτροπή ή ακόμη και σε κλιμάκωση.

Είναι όμως αρκετό αυτό εδώ που έφτασαν τα πράγματα;
Για να μην κατηγορηθούμε ως πολεμοκάπηλοι, υπάρχουν αρκετές κινήσεις που μπορούν να γίνουν σε διπλωματικό επίπεδο, ακόμη και σε στρατιωτικό επίπεδο, προκειμένου να δείξει η ελληνική κυβέρνηση αποφασιστικότητα και μη ανοχή στις τουρκικές προκλήσεις.

Αρκεί να το θέλει…
Και στο σημείο αυτό μπαίνει ένα μεγάλο ερωτηματικό…

Πηγή εφημ. «Ελεύθερη Ώρα»


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]