Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σφαγή στο ΠΑΣΟΚ αν θα μείνουν με ΝΔ ή θα πάνε με ΣΥΡΙΖΑ

Τα στελέχη που βρίσκονται εκτός κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου τάσσονται υπέρ της συνεργασίας με την Αριστερά ελπίζοντας να πάρουν υπουργεία

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Ριζική διάσταση απόψεων παρατηρείται στον δημόσιο διάλογο κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, με αντικείμενο αν το κόμμα τους πρέπει να συνεχίσει την πολιτική συνεργασίας με τη ΝΔ ή αν πρέπει να αναπροσανατολίσει την πολιτική του προς την κατεύθυνση της συμμετοχής σε υποθετική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο μέλλον. Τη Δευτέρα, μία εβδομάδα μετά τις ευρωεκλογές και το 8% που πήρε σε αυτές το ΠΑΣΟΚ, ο πρώην υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης, σε άρθρο που έγραψε στα «Νέα», ήταν σαφέστατος. Το ΠΑΣΟΚ, τόνισε, «πρέπει να διακηρύξει το οριστικό τέλος του ιστορικού του συμβιβασμού με τη Δεξιά στις ερχόμενες εκλογές. Να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με όλες τις δυνάμεις του χώρου, συμπεριλαμβανομένων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ».

Την επόμενη μέρα, Τρίτη, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Σκάι», ο Κ. Σκανδαλίδης έβαλε ευθέως θέμα καθαίρεσης του Ευάγγελου Βενιζέλου από τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αν το συνέδριο του κόμματος αποφασίσει αλλαγή πολιτικής και ο Ευ. Βενιζέλος αρνηθεί να την υλοποιήσει. Στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ «θα συζητηθούν τα πάντα και αν αλλάξει η πολιτική και ο κ. Βενιζέλος δεν μπορεί να την αποδεχθεί, τότε θα αλλάξουμε αρχηγό» υπογράμμισε. Τη Δευτέρα είχε στο «Εθνος» άρθρο και ο επίσης πρώην υπουργός Δημήτρης Ρέππας. Πρώτα θύμισε τι είχε προτείνει ο ίδιος πέρυσι στις 3 Σεπτέμβρη, σε συνέδριο που είχε οργανώσει το ΙΣΤΑΜΕ: «Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι ανοιχτό στο ενδεχόμενο της προοπτικής σύμπραξης για τον σχηματισμό κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, αν οι συνθήκες το επιβάλουν».

Στη συνέχεια πρόσθεσε με σαφήνεια: «Διατηρώ τις απόψεις μου για το προγραμματικό κενό του ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου η κυβερνητική ετοιμότητα δεν πείθει. Αν όμως η λαϊκή εντολή δοθεί προς αυτή την κατεύθυνση, το ΠΑΣΟΚ οφείλει να κάνει τις επιλογές του». Την Τρίτη παρενέβη με άρθρο του και ο επίσης πρώην υπουργός, στενότατος συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου και εκ των αποκαλουμένων απαξιωτικά «κηπουρών» της κυβέρνησής του. Αυτός κατηγόρησε, μεταξύ άλλων που έγραψε, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά χωρίς να τον κατονομάσει, ότι «δεν είναι εύκολο να υπεραμυνθεί κανείς μιας σοσιαλιστικής διακυβέρνησης που έσκυψε το κεφάλι στους ηγέτες μιας ακραίας νεοφιλελεύθερης Ευρώπης για επίλυση λαθών, στα οποία και η ίδια συνέβαλε». Αμυντική εν γένει στάση τήρησαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ που συμπαρατάσσονται με τον πρόεδρό του. «Δεν είναι θέμα αν θα συγκυβερνήσουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΝΔ» ισχυρίστηκε κατά παράδοξο τρόπο η υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης Εύη Χριστοφιλοπούλου. «Ο κόσμος πρέπει να μπορεί να καταλάβει ποια είναι η διαφορά της ψήφου του. Να φύγει από το δίπολο ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ» είπε μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Αλφα» έχοντας προηγουμένως κατηγορήσει τους Κ. Σκανδαλίδη και Δ. Ρέππα για τις παρεμβάσεις τους.

Σαφώς πιο μαχητικά διατυπωμένη, αλλά όχι και ειλικρινής πολιτικά, ήταν η παρέμβαση του εκλεγέντος ευρωβουλευτή και ακόμη γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκη.
«Εμείς δεν θέλουμε να είμαστε ο κολαούζος της εξουσίας είτε δίπλα στη ΝΔ είτε δίπλα στον ΣΥΡΙΖΑ και να υπάρχουν κάποιοι υπουργοί από το ΠΑΣΟΚ εσαεί» ισχυρίστηκε, χωρίς βεβαίως να πείθει κανέναν ότι αυτή είναι η κυρίαρχη άποψη στο κόμμα του. «Η Κεντροαριστερά δεν είναι καλσόν να το τραβάει ο ένας από εδώ και ο άλλος από εκεί και στο τέλος να είναι μια σούπα που οδηγεί σε μια νεοφιλελεύθερη ατζέντα» πρόσθεσε.

Παρέλειψε φυσικά να διευκρινίσει πώς διασφαλίζεται αυτό στην περίπτωση της επί δύο χρόνια συγκυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ. «Δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να κάνει στρατηγική συμμαχία ούτε με τη ΝΔ ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να κάνει έναν διμέτωπο πολιτικό αγώνα και να στηρίζει την αυτονομία του και την ιστορική πολιτική του διαδρομή» υποστήριξε, εκπλήσσοντας τους πάντες. «Διμέτωπος αγώνας» κατά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μέσω της... συγκυβέρνησης με τη ΝΔ, συνιστά ομολογουμένως παγκόσμια πολιτική πρωτοτυπία! Ακόμη πιο διασκεδαστική ήταν η πρόταση που έκανε: «Αν βγει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, ας συμμαχήσει στην κυβέρνηση με τη ΝΔ. Δεν μπορεί να δημαγωγεί συνέχεια στην πλάτη μας» δήλωσε υποκρινόμενος τον αγανακτισμένο με την... αδικία που γίνεται σε βάρος του ΠΑΣΟΚ - λες και ο... ΣΥΡΙΖΑ το έστειλε να φτιάξει κυβέρνηση με τη ΝΔ!

Πηγή "Έθνος"

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]