Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κλήση Ολάντ και Μέρκελ στον Πούτιν για συνομιλίες για την Ουκρανία


Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ ζήτησαν χθες κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να στηρίξει την έναρξη διαπραγματεύσεων στην Ουκρανία και κάλεσαν όλες τις πλευρές της σύγκρουσης να τερματίσουν τις εχθροπραξίες, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από την γαλλική προεδρία.

Τρεις ημέρες μετά μία πρώτη τηλεφωνική συνομιλία, ο Φρανσουά Ολάντ και η Άγκελα Μέρκελ αναφέρθηκαν στη δήλωση που έγινε από τον Ρώσο πρόεδρο μετά την ανακοίνωση της εφαρμογής μονομερούς εκεχειρίας με τους φιλορώσους αποσχιστές από τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο και ζήτησαν από τον Βλαντίμιρ Πούτιν να στηρίξει την επανάληψη των διαπραγματεύσεων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ρωσίας, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, απάντησε στους συνομιλητές του ότι το ουκρανικό ειρηνευτικό σχέδιο πρέπει να υποστηριχθεί από μία «ντε φάκτο εκεχειρία».


«Ο Πούτιν υποστήριξε την απόφαση του Ποροσένκο να εφαρμόσει το ειρηνευτικό σχέδιο...Τονίσθηκε ότι οι προθέσεις που εκφράσθηκαν από τον αρχηγό του ουκρανικού κράτους πρέπει να υποστηριχθούν από μία πραγματική εκεχειρία», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο επικαλούμενο την απομαγνητοφώνηση της τριμερούς τηλεφωνικής συνομιλίας.
Η μονομερής ουκρανική εκεχειρία τέθηκε σε ισχύ από την Παρασκευή, στο πλαίσιο της εφαρμογής του ειρηνευτικού σχεδίου του Πέτρο Ποροσένκο, όμως οι συγκρούσεις συνεχίσθηκαν καθ΄όλη τη διάρκεια του σαββατοκύριακου στην ανατολική Ουκρανία.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε την ουκρανική προεδρία και τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες να αρχίσουν «ουσιαστικό διάλογο», ζητώντας παράλληλα από το Κίεβο να τερματίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να παράσχει εγγυήσεις προς τους ρωσόφωνους της ανατολικής Ουκρανίας.


«Πρέπει να ξεκινήσει εις βάθος και ουσιαστικός διάλογος», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στη ρωσική τηλεόραση και πρόσθεσε: «Εχει σημασία ο διάλογος αυτός ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές στην Ουκρανία να βασίζεται στο ειρηνευτικό σχέδιο» που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ουκρανίας και το οποίο στηρίζει η Μόσχα.
Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ρωσίας επέμεινε ότι το Κίεβο πρέπει να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία. 

«Δυστυχώς, αυτό που βλέπουμε μάς δείχνει ότι οι συγκρούσεις συνεχίζονται και την περασμένη νύκτα διαπιστώσαμε ενεργή χρήση του πυροβολικού από την ουκρανική πλευρά. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι συγκρούσεις θα σταματήσουν», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε από προχθές την υποστήριξή του προς το ειρηνευτικό σχέδιο του ουκρανού προέδρου, υπό την προϋπόθεση ότι θα ληφθούν μέτρα για την έναρξη διαπραγματεύσεων, γεγονός που θα το καταστήσει «βιώσιμο και ρεαλιστικό».

Πηγή: Ναυτεμπορική

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]