Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τυφλές κατασχέσεις σε 300.000 λογαριασμούς


Πάνω από 90% των καταθετών μικροοφειλέτες, άποροι, ανάπηροι...
Τις 300.000 έφθασαν οι κατασχέσεις χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς τους πρώτους πέντε μήνες του 2014, όταν την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι δεν είχαν ξεπεράσει τις 50.000.

Από αυτές μόλις 630 έγιναν σε φορολογούμενους μεγάλου πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) και περίπου 5.000 σε μεγάλες επιχειρήσεις (ΚΕΜΕΕΠ), με ποσοστό άνω του 90% θύματα της εφορίας να πέφτουν οι μικροοφειλέτες. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις που καταγράφει το Πρώτο Θέμα:

Προ ημερών 60χρονος ενημερώθηκε ότι το σχολικό επίδομα των 300 ευρώ που δίνεται ετησίως σε άπορες οικογένειες και το οποίο προόριζε για να αγοράσει τα απαραίτητα για την κόρη του σχολικά είδη συμψηφίστηκε με οφειλή του.

Ο ναυτικός κ. Ανδρέας Πετράκης, κάτοικος Σαλαμίνας , αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης καθώς είναι νεφροπαθής με αναπηρία άνω του 67%. Είναι άπορος και έχει χάσει το σπίτι του λόγω χρεών. Κατέθεσε αίτηση για να λάβει το σχολικό επίδομα. Παρότι εγκρίθηκε, τα χρήματα δεν μπήκαν ποτέ στο λογαριασμό του, καθώς η εφορία κατάσχεσε το επίδομα ιγια χρέος περίπου 1.800 ευρώ για παλιότερα νοσήλια νοσοκομείου και μία κλήση της Τροχαίας.

Η ΔΟΥ Περιστερίου κατέσχεσε 1.040 ευρώ που είχαν εγκριθεί για την αγορά ακουστικού για μαθητή της ΣΤ’ Δημοτικού, ο οποίος αντιμετωπίζει νευροαισθητήρια βαρηκοΐα.

Οι γονείς αγόρασαν οι ίδιοι το ακουστικό του παιδιού τους συνολικού κόστους 1.040 ευρώ και μέσω αίτησης που κατέθεσαν στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης όπως ορίζει η διαδικασία , περίμεναν να τους επιστραφεί το ποσό (1.040 ευρώ) που δικαιολογεί σε τέτοιες περιπτώσεις το κράτος. Σύμφωνα με την ιατρική γνωμάτευση, ο συγκεκριμένος μαθητής εξαιτίας της σοβαρότητας της κατάστασης, θα χρειαστεί και δεύτερο ακουστικό. Λόγω οφειλής του πατέρα του παιδιού συνολικού ύψους 2.100 ευρώ, η ΔΟΥ κατέσχεσε τα χρήματα.

Τι απαντά το υπουργείο Οικονομικών

Σε απάντησή του το υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι ο Νόμος 4254/2014 για κατασχέσεις χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς φορολογούμενων με χρέη προς το Δημόσιο διασφαλίζει το ακατάσχετο ποσό των 1.500 ευρώ μηνιαίως.

Επιπλέον, προβλέπει ρητά ότι πέραν των 1.500 ευρώ, είναι ακατάσχετα προνοιακά επιδόματα όπως των πολυτέκνων και των τετραπληγικών, καθώς και το κοινωνικό μέρισμα.

Όπως εξηγεί το υπουργείο, οι περιπτώσεις εσφαλμένων κατασχέσεων από τις τράπεζες οφείλονται στο γεγονός ότι οι φορολογούμενοι δεν δήλωσαν στις τράπεζες τα ορθά στοιχεία προέλευσης των χρημάτων που διατηρούσαν στους λογαριασμούς τους ή δεν δήλωσαν τον έναν μοναδικό λογαριασμό τους για τον οποίο θα ισχύει το ακατάσχετο.


"Το υπουργείο Οικονομικών, λαμβάνοντας γνώση των περιπτώσεων αυτών, μερίμνησε από την πρώτη στιγμή για την αποφυγή των εσφαλμένων κατασχέσεων και από τις 14/04/2014 εξέδωσε την ΠΟΛ 1109/2014, για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους προβλημάτων. Επιπρόσθετα, το Υπουργείο έχει ήδη ετοιμάσει και θα ενεργοποιήσει εντός των ημερών μια νέα ηλεκτρονική εφαρμογή, όπου οι φορολογούμενοι θα μπορούν μέσω του TAXISnet να δηλώνουν τον έναν μοναδικό λογαριασμό τους για τον οποίο ισχύει το ακατάσχετο, ώστε να προλαμβάνονται πλήρως τα περιστατικά εσφαλμένης κατάσχεσης", υπογραμμίζει το υπουργείο Οικονομικών.

Πηγή: Βόρεια


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]