Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αερομαχίες κολοσσών για τα περιφερειακά αεροδρόμια


Με 40ετείς συμβάσεις και δυνατότητα παράτασης παραχωρούνται τα μεγάλης στρατηγικής σημασίας και πιο προσοδοφόρα αεροδρόμια της χώρας

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Τη βασική πύλη εισόδου των ξένων τουριστών στη χώρα αποτελούν τα περιφερειακά αεροδρόμια, όπου ο αριθμός των αφίξεων αναμένεται να καταγράψει νέο ρεκόρ. Και με τη συνέχιση του «success story» στον τουρισμό να εξαρτάται, έως ένα βαθμό, από την ποιότητα υπηρεσιών και τη βελτίωση των προβληματικών, σήμερα, υποδομών των περιφερειακών αερολιμένων, προωθείται η παραχώρηση σε ιδιώτες δύο ομάδων με 7+4 αεροδρόμια η καθεμία.

Πρόκειται, ίσως, για μία από τις ελάχιστες αποκρατικοποιήσεις που δεν έχει «παγώσει», με την ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών –τοποθετούνταν αρχικά την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου- να αναμένεται ότι θα παραταθεί.

Στόχος είναι η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών να ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι και γι’αυτό, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η παράταση που αναμένεται να δοθεί θα είναι μέχρι το τέλος του Ιουλίου, κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί. Η παράταση αυτή θεωρείται επιβεβλημένη, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Capital.gr, καθώς απαιτείται περισσότερος χρόνος προκειμένου τα ενδιαφερόμενα σχήματα να ολοκληρώσουν τo due dilligence (έλεγχος των εγκαταστάσεων και την επίλυση από το ΤΑΙΠΕΔ των ερωτημάτων των επενδυτών που έχουν προκύψει).

Ισχυρό ενδιαφέρον

Η ιδιωτικοποίηση συγκεντρώνει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από ξένους και εγχώριους κολοσσούς, δεδομένου ότι τα περιφερειακά αντιπροσωπεύουν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των συνολικών αφίξεων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κοινοπραξίες της γαλλικής Vinci με την Ελλάκτωρ, της γερμανικής Fraport με τον όμιλο Κοπελούζο, της αργεντίνικης Corporacion America με την ΜΕΤΚΑ και της αμερικανικής Advent international. Εξάλλου, τόσο οι Αργεντίνοι όσο και οι Γάλλοι έχουν, κατά καιρούς, διατυπώσει το ενδιαφέρον τους δημόσια, καθώς τα περιφερειακά αεροδρόμια παρουσιάζουν σημαντικές προοπτικές.

Επίσης, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει η J&P Άβαξ, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, η τουρκική TAV και οι ξένων συμφερόντων όμιλοι Global Liman Isletmeleti, Flughafen Munchen. Aeroports De La Cote d Azur, Agrokor Novaport Development και Engelinvest Israel Ltd.

Τα αεροδρόμια αναμένεται να παραχωρηθούν 40 χρόνια με δυνατότητα δεκαετούς επέκτασης της συμβατικής περιόδου παραχώρησης, ενώ ο ανάδοχος θα αναλάβει την υλοποίηση των απαιτούμενων έργων αναβάθμισης, τη συντήρησή τους και την λειτουργία τους. Υπολογίζεται ότι για το καθένα από τα δύο clusters των αεροδρομίων θα απαιτηθούν επενδύσεις έως 200 εκατ. ευρώ. Σχετικά με τα τέλη χρέωσης, όπως έχει αναφέρει στο παρελθόν ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, θα είναι αντίστοιχα αυτών των ξένων ανταγωνιστικών αερολιμένων και η ενδεχόμενη αύξησή τους θα είναι ανάλογη των απαραίτητων επενδύσεων που θα πραγματοποιήσει ο ανάδοχος.

Τι αποκρατικοποιείται

Απο τις δύο ομάδες αεροδρομίων στην πρώτη ανήκουν τα αυτά της Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Χανίων, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Ακτίου, Καβάλας. Προαιρετικά μπορούν να προστεθούν τρία από τα αεροδρόμια Αλεξανδρούπολης, Αράξου, Καλαμάτας και Αγχιάλου.

Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει τα αεροδρόμια Ρόδου, Κω, Σάμου, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Σαντορίνης και Σκιάθου και προαιρετικά μέχρι 3 από τα αεροδρόμια της Λήμνου, Χίου, Καρπάθου και Νέας Αγχιάλου.

Πρόκειται για την «αφρόκρεμα» των περιφερειακών αεροδρομίων. Από τη Ρόδο, τη Θεσσαλονίκη, την Κω, την Κέρκυρα και τα Χανιά προβλέπεται ότι περνούν περισσότεροι από 13 εκατ. επιβάτες, απορροφώντας το 71% της επιβατικής κίνησης. Για τα συγκεκριμένα αεροδρόμια προβλέπεται επένδυση αξίας άνω των 100 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών.

Οι αερολιμένες Ζακύνθου, Σαντορίνης, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Σάμου, Κεφαλονιάς, Ακτίου και Καβάλας είναι αναπτυσσόμενοι μεσαίου μεγέθους και απαιτούν την πραγματοποίηση έργων υποδομής ύψους 95 εκατ. ευρώ. Βάσει των δεδομένων του 2013, ο αριθμός των αφίξεων στα συγκεκριμένα αεροδρόμια διαμορφώθηκε περίπου στα 4 εκατομμύρια.


Πηγή: Κεφάλαιο 

Μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου 
 
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]