Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κέρι και Λαβρόφ απειλούν ο ένας τον άλλο…

Ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι προειδοποίησε για σοβαρότατες συνέπειες τη Ρωσία στην περίπτωση που πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα για το μέλλον της Κριμαίας. Μιλώντας στην Επιτροπή Πιστώσεων της Γερουσίας, ο Αμερικανός υπουργός  είπε ότι είχε νέα τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα με τον Ρώσο ομόλογό του, στον οποίο ανακοίνωσε ουσιαστικά πως εάν προχωρήσει, όπως είναι προγραμματισμένο το δημοψήφισμα, τότε η Αμερική θα ανακοινώσει την επομένη σειρά σοβαρότατων μέτρων εναντίον της. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η απάντηση του κ. Λαβρόφ, που έχει συνάντηση σήμερα με τον κ. Πούτιν στο Σότσι, είναι ότι «και εμείς ετοιμάζουμε μέτρα εναντίον σας».


Ο κ. Κέρι απάντησε σε ερωτήσεις γερουσιαστών και είπε ότι μέχρι να συναντήσει τον κ. Λαβρόφ, αύριο στο Λονδίνο, δεν θα γνωρίζει την απάντηση της ρωσικής πλευράς. Ομως, επέκρινε με σκληρά λόγια την απόφαση για το δημοψήφισμα λέγοντας ότι είναι παράνομο, δεν έχει καμία νομιμότητα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, που ενημέρωσαν δημοσιογράφους, έβγαζαν στην κυριολεξία φωτιές από το θυμό τους για τις εξελίξεις και το γεγονός, όπως είπαν, ότι η Ρωσόια έστειλε στρατεύματα στην Κριμαία και στα σύνορα με την Ουκρανία. Η Ρωσία δημιουργεί μία άκρως επικίνδυνη κατάσταση, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Ο κ. Κέρι ανακοίνωσε στους γερουσιαστές ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα συνεδριάσει τη Δευτέρα για να λάβει τις δικές της αποφάσεις και ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα έχει δεσμευθεί πως θα ανακοινώσει ένα κατάλογο με ισχυρά μέτρα και κυρώσεις, εάν δεν επικρατήσει η λογική και η διπλωματία δεν σπάσει το αδιέξοδο.

Υπογράμμισε ότι η Ρωσία δεν έχει καμία δικαιολογία και καμία νομιμότητα να στήσει το δημοψήφισμα και ανέφερε ότι την παρουσία 20 χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών υπονοώντας ξεκάθαρα ότι με τόσο μεγάλη στρατιωτική δύναμη στην Κριμαία, το αποτέλεσμα θα είναι οπωσδήποτε υπέρ της Ρωσίας Ο κ. Κέρι έδειξε να ελπίζει ότι το δημοψήφισμα δεν θα πραγματοποιηθεί. Υπάρχουν, τόνισε, μικρές πιθανότητες να μην πραγματοποιηθεί και να επικρατήσει η λογική.

Η αυριανή συνάντηση θα είναι συνάντηση γιγάντων, πιστεύουν οι αναλυτές, οι οποίοι δύσκολα βλέπουν υποχώρηση των δύο πλευρών από τις θέσεις τους, αν και το προηγούμενο της Συρίας είναι ένα παράδειγμα διπλωματικής λογικής, και πρέπει να το επαναλάβουν.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Η Γερμανία εκτιμά ότι μετά το δημοψήφισμα το οποίο προγραμματίζεται να διεξαχθεί στην Κριμαία την Κυριακή θα ακολουθήσουν μέτρα για την προσάρτησή της στη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ και πρόσθεσε ότι εάν δεν υπάρξει αλλαγή αυτής της κατεύθυνσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναγκαστεί να εξετάσει έναν τρίτο γύρο περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε με ομολόγους του από κράτη της κεντρικής Ευρώπης ο Σταϊνμάγερ επισήμανε πως η Ρωσία μέχρι στιγμής έχει αποκρούσει όλες τις ευρωπαϊκές προτάσεις για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Κριμαία.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας πρόσθεσε ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ πρόκειται να καταρτίσουν έναν κατάλογο Ρώσων στους οποίους θα επιβληθούν κυρώσεις όπως η επιβολή απαγόρευσης θεώρησης διαβατηρίου και το πάγωμα πόρων στο πλαίσιο των κυρώσεων που έχει ήδη συμφωνηθεί να επιβληθούν βαθμιαία.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Ο διοικητής μιας ουκρανικής στρατιωτικής μονάδας στο Μπελμπέκ της Κριμαίας, που είναι περικυκλωμένη από τις ρωσικές δυνάμεις, κάλεσε σήμερα τους ιεραρχικά ανωτέρους του στο Κίεβο και ζήτησε να του δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες, απειλώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να φτάσει ακόμη και στο σημείο να διατάξει τους άνδρες του να ανοίξουν πυρ.

“Για να αποφύγουμε τις ένοπλες αντιπαραθέσεις, σας ζητώ να μας πείτε το συντομότερο δυνατόν τι πρέπει να κάνουν οι διοικητές στην περίπτωση που απειληθεί η ζωή του προσωπικού και των μελών των οικογενειών μας” δήλωσε ο Γιούλι Μαμτσούρ σε ένα βίντεο που μεταδόθηκε από την ουκρανική τηλεόραση.

“Εάν δεν λάβετε απόφαση θα ενεργήσουμε με βάση το καταστατικό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, φτάνοντας μέχρι και να ανοίξουμε πυρ”, προειδοποίησε ο διοικητής.

“Αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μπορούμε να αντισταθούμε επί μακρόν απέναντι στις ανώτερες αριθμητικά ρωσικές δυνάμεις, που είναι καλύτερα εξοπλισμένες και εκπαιδευμένες, όμως είμαστε έτοιμοι να εκτελέσουμε το καθήκον μας μέχρι τέλους” συνέχισε, υπογραμμίζοντας ότι “τα ρωσικά τελεσίγραφα γίνονται ολοένα και σκληρότερα”.

Ο υπουργός Άμυνας της ουκρανικής κυβέρνησης Ιχόρ Τένιουκ μίλησε τηλεφωνικά με τον Μαμτσούρ και τον διαβεβαίωσε ότι έχουν ληφθεί “κατεπείγοντα μέτρα” για την υποστήριξη των Ουκρανών στρατιωτών στην Κριμαία, ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του. Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί τι είδους μέτρα είναι αυτά.

Πηγή MEGA CHANNEL, REUTERS, AFP, ANA-MPA
U.S. Secretary of State John Kerry meets with Ukrainian Prime Minister Arseniy Yatsenyuk at the U.S. Department of State in Washington, D.C., on March 12, 2014. [State Department photo]



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]