Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Βρυξέλλες: Απόφαση χαστούκι για την Τουρκία!

Να μην γίνει τζαμί η Αγία Σοφία Τραπεζούντας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί επίσημα από την Τουρκία να ανακληθεί η απόφαση βάσει της οποίας η Αγία Σοφία Τραπεζούντας μετατράπηκε σε τζαμί.
Χθες, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπερψηφίστηκε η τροπολογία που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής, επικεφαλής του κόμματος Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες, Γ. Χατζημαρκάκης.

Με αυτήν, το Ανώτατο Δικαστήριο Yargitay της Τουρκίας καλείται να ανακαλέσει απόφασή του για λειτουργία του ιστορικού ναού της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα ως τζαμί. Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να ασκήσει πιέσεις για την άμεση επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως μουσείο.

Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε την έκθεση προόδου της Τουρκίας στην ενταξιακή πορεία της προς την Ε.Ε. ζητώντας να ανοίξουν τα ενταξιακά κεφάλαια 23, για το δικαστικό σώμα και τα θεμελιώδη δικαιώματα και 34, για τη δικαιοσύνη, την ελευθερία και την ασφάλεια.
Η τροπολογία αποτελεί την ακροτελευταία αναφορά στο άρθρο 24.

Ο ελληνοχριστιανικός ναός της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας έχει ως περίοδο πρώτης ανέγερσής του τον 5ο αιώνα. Ο σημερινός ναός είναι καθίδρυμα του 13ου αιώνα, ενός μεγάλου ηγεμόνα της αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας, του αυτοκράτορα Μανουήλ Α’ Μεγάλου Κομνηνού.

Τον περασμένο Ιούνιο οι τουρκικές αρχές κάλυψαν με κουρτίνες και χαλιά τις ανεκτίμητες αξίας βυζαντινές τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα, προκειμένου να λειτουργήσει ο ναός ως τέμενος.

Πηγή Δημοκρατία


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]