Η Κίνα ενισχύει «αθόρυβα» τις στρατιωτικές και οικονομικές σχέσεις της με την Σαουδική Αραβία
Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών
Δεν είναι μυστικό, οι στενές σχέσεις της Κίνας και της Σαουδικής Αραβίας. Ήδη για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, η χώρα ηγέτης της Ασίας προσπαθεί να δημιουργήσει μια ιδιαίτερη εταιρική σχέση με την ηγέτιδα του ισλαμικού κόσμου.
Μην λησμονούμε ότι η κινεζική βιομηχανία τροφοδοτείται από τεράστιες ποσότητες πετρελαίου που εξάγει η Σαουδική Αραβία και έχει επενδύσει πολλά στην ανάπτυξη των διμερών οικονομικών, αλλά και αμυντικών σχέσεων με το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.
Έτσι, η πρόσφατη δήλωση των εκπροσώπων του Υπουργείου Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας, για την πιθανή αγορά του μαχητικού αεροσκάφους JF-17, σε συνεργασία με το Πακιστάν, ήρθε σαν επιστέγασμα της όλης προσπάθειας.
Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες από διάφορες χώρες αναφέρουν ότι ουσιαστικά η παραγωγή του μαχητικού JF-17 από το Πακιστάν υλοποιείται με τη συμμετοχή και τον πλήρη έλεγχο της κινεζικής αεροπορικής βιομηχανίας.
Η Κίνα είναι στρατηγικός σύμμαχος του Πακιστάν και συμμετέχει σε πολυάριθμα αμυντικά προγράμματα στη χώρα καθώς είναι ο βασικός κατασκευαστής στην ουσία του μαχητικού αεροσκάφους JF-17.
Έτσι, κεκαλυμμένα και έμμεσα μέσω Πακιστάν η αμυντική συνεργασία μεταξύ Κίνας και Σαουδικής Αραβίας γίνεται πραγματικότητα, γεγονός που αποτελεί «απροσδόκητη και σοβαρή αλλαγή» στην παγκόσμια πολιτική σκηνή.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Σαουδική Αραβία είναι έτοιμη να ενισχύσει περαιτέρω την πολιτική της αμοιβαίας σχέσης εμπιστοσύνης με την Κίνα, με την επέκταση της διακρατικής συνεργασίας σε τομείς όπως η οικονομία, το εμπόριο, την ενέργεια, την κατασκευή υποδομών, του πολιτισμού, των μέσων ενημέρωσης και της ασφάλειας. Προτίθεται επίσης να προωθήσει τις φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών και να φέρει τις διμερείς σχέσεις σε ένα νέο υψηλότερο επίπεδο, καταλήγει το άρθρο.
Σχόλιο: Ολοένα και συχνότερες γίνονται οι επαφές του Πεκίνου με τη Σαουδική Αραβία, με τις δύο χώρες να εντείνουν τη συνεργασία τους στον τομέα της ενέργειας.
Η διμερής σχέση αποτελεί κομμάτι μιας ευρύτερης στρατηγικής του Ριάντ για την εκμετάλλευση των ασιατικών αγορών και την επέκταση της επιρροής του βασιλείου, που το βοηθά επίσης να μειώσει την εξάρτηση από τις ΗΠΑ, η οποία μεταπολεμικά προστάτευε τη Σαουδική Αραβία με αντάλλαγμα μια σταθερή ροή φτηνού πετρελαίου.
Η οικονομική και γεωπολιτική άνοδος της Κίνας έδωσε την δυνατότητα στην Σαουδική Αραβία να διαμορφώσει ανάλογα τις εξαγωγές της. Όπως τονίζει ο πρίγκιπας Τουρκί αλ-Φαϊζάλ, πρώην πρέσβης της χώρας στην Ουάσιγκτον, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και το θέμα του Ισραήλ, η Κίνα παρουσιάζει πλεονεκτήματα για την Σαουδική Αραβία. Επίσης υπενθυμίζεται ότι η Σαουδική Αραβία έχει αναλάβει την δημιουργία του αραβικού «ΝΑΤΟ» με την συμμετοχή 6 χωρών του Κόλπου. Η Κίνα πιθανόν αποτελέσει τον «κύριο τροφοδότη» σε εξελιγμένα οπλικά συστήματα για την μετάλλαξη της δύναμης που γεννιέται υπό την υψηλή επίβλεψη των Σαουδαράβων βασιλιάδων κάτι που σίγουρα θα προκαλέσει τριγμούς στις σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ.
Το σίγουρο στην όλη υπόθεση είναι η αλλαγή συσχετισμών στην ευρύτερη περιοχή της μέσης ανατολής και του κόσμου γενικότερα από την σχέση αυτή.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...