Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Χαράμι οι θυσίες όλων των Ελλήνων, μας έπνιξαν τα χρέη

Οι κυβερνήσεις Γ. Παπανδρέου, Λ. Παπαδήμου και Σαμαρά - Βενιζέλου δανείστηκαν πάνω από 190 δισ. ευρώ στραγγαλίζοντας τη χώρα οικονομικά

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Ποια ανάπτυξη; Εφιαλτική θα είναι η επόμενη τριετία! Γιατί ισχυριζόμαστε κάτι τέτοιο; Μα για τον τραγικά απλό λόγο ότι το 2014, το 2015 και το 2016 πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα στο ΔΝΤ το αστρονομικό ποσό των... σχεδόν 19 δισεκατομμυρίων ευρώ! Οχι, δεν πρόκειται για τυπογραφικό λάθος, μιλάμε για 19 δισεκατομμύρια ευρώ: 7,32 δισεκατομμύρια το 2014 και 8,51 δισεκατομμύρια το 2015, ακολουθούμενα από 3,04 δισ. ευρώ το 2016 - σύνολο 18,87 δισεκατομμύρια ευρώ, για να είμαστε ακριβείς. Είναι απολύτως αδύνατον να βρεθούν αυτά τα λεφτά την επόμενη τριετία, αν δεν γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Τον μάντη δεν παριστάνουμε, αλλά μπορούμε με μαθηματική βεβαιότητα να αναγγείλουμε από τώρα ότι την τριετία... 2022, 2023 και 2024 η Ελλάδα θα συγκλονίζεται από μια τερατώδη οικονομική κρίση!

Ο λόγος είναι ο ίδιος: την τριετία 2022-2024 η χώρα μας θα πρέπει να πληρώσει στα κράτη - μέλη της ευρωζώνης και στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης το ασύλληπτο ποσό των περίπου... 29 δισεκατομμυρίων ευρώ συν ένα δισεκατομμύριο στο ΔΝΤ - σύνολο 30 δισεκατομμύρια! Ακριβέστερα, συνολικά 29,63 δισεκατομμύρια! Λεπτομερέστερα, η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει 8,32 δισ. ευρώ στους δανειστές το 2022 και 10,29 δισεκατομμύρια το 2023 συν ακόμα περισσότερα για το 2024, σε δέκα χρόνια από τώρα - 11,02 δισεκατομμύρια ευρώ! Δεν είναι φυσικά τυχαία αυτή η κατανομή των δανειακών βαρών. Οι δανειστές το απαίτησαν συνειδητά για να μπορούν να εκβιάζουν την Ελλάδα και να αναγκάζουν την όποια μελλοντική κυβέρνησή της να υποτάσσεται στις απαιτήσεις τους.

Οι κυβερνήσεις των Γιώργου Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά - Βενιζέλου επίσης συνειδητά αποδέχθηκαν αυτούς τους όρους οικονομικού -άρα και πολιτικού και κοινωνικού- εξανδραποδισμού της πατρίδας μας, αφού έτσι κι αλλιώς αυτοί δεν θα ασκούν την εξουσία τότε, όταν η χώρα μας θα υφίσταται τις συνέπειες της στάσης τους. Τα ποσά που αναφέραμε αφορούν μόνο τα δάνεια που έχει πάρει μέχρι στιγμής η χώρα μας από το ΔΝΤ, τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης σε διμερή βάση και τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης (EFSF) συν αυτά που έχει δανειστεί το ελληνικό κράτος από τους Ευρωπαίους για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Δεν αφορούν δηλαδή τα ομόλογα του ελληνικού κράτους που λήγουν και πρέπει να πληρωθούν, ούτε φυσικά τα πολύ συντομότερης χρονικής διάρκειας έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου που έχουν διάρκεια τριών, έξι ή δώδεκα το πολύ μηνών.

Για να αποκτήσουμε μια συνοπτική εικόνα των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας μας, καθώς και του μέχρι πότε μας έχουν δεσμεύσει αυτή την εφιαλτική τριετία του μνημονίου οι κυβερνήσεις Γ. Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά - Βενιζέλου, είναι αναγκαία μια σύντομη επισκόπηση. Η Ελλάδα, λοιπόν, έχει δανειστεί 25,32 δισεκατομμύρια ευρώ από το ΔΝΤ. Δανείστηκε επίσης 52,9 δισεκατομμύρια σε διμερή βάση από χώρες της ευρωζώνης και ακόμη 72,04 δισεκατομμύρια από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης (EFSF) - σύνολο 150,26 δισεκατομμύρια ευρώ!

Σαν να μην έφτανε αυτό, δανείστηκε η Ελλάδα ακόμη 41 δισεκατομμύρια για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών! Αυτό ανεβάζει στα 191,26 δισεκατομμύρια ευρώ το συνολικό χρέος της Ελλάδας προς τους ευρωπαίους και το ΔΝΤ. Το... 2041 λήγουν οι δανειακές δόσεις προς τις χώρες της ευρωζώνης σε διμερή βάση, το 2047 οι δόσεις για τα δάνεια του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, το 2046 η τελευταία δόση των δανείων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το δάνειο που πήραμε από το ΔΝΤ -ύψους 25,32 δισ. ευρώ, όπως προαναφέραμε- θα έχει εξοφληθεί πρώτο μετά από μια δεκαετία, το 2023 θα πληρωθεί η τελευταία δόση ύψους 270 εκατομμυρίων ευρώ.

Υπάρχει όμως μια σημαντική "λεπτομέρεια": μέσα στην επόμενη τριετία, του 2016 δηλαδή συμπεριλαμβανομένου, θα έχουμε πληρώσει σχεδόν τα... 21 από τα 25 δισεκατομμύρια και έπειτα σε 7 ολόκληρα χρόνια θα πληρώσουμε μόνο 4,7 δισ. ευρώ! Ολόκληρη την επόμενη δεκαετία θα μας στραγγαλίζουν συνεχώς οικονομικά οι δανειστές και στη συνέχεια, για ένα ακόμη... τέταρτο του αιώνα, από το 2024 ως το 2047, θα πρέπει να τους πληρώνουμε κάθε χρόνο από 5 έως 7 δισεκατομμύρια ευρώ! Το μέλλον της Ελλάδας είναι λαμπρό!

*Δημοσιεύθηκε στο "ΕΘΝΟΣ" την Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

7 σχόλια :

 1. Η βρώμα των ασβών του διαδικτύου….
  Γράφει ο Ν Βράχος
  Δεν νομίζω, ότι μπορεί να υπάρχουν άλλα τέτοια δείγματα απάνθρωπης εκμετάλλευσης, του πόνου και της δυστυχίας των συνανθρώπων μας, από ότι συμβαίνει στην Ελλάδα σήμερα από τους πληρωμένους ‘’φονιάδες’’ του μαυροκόκκινου φασισμού.
  Ο λαός μας, ζει σήμερα μία κατάσταση που δεν θα μπορούσε κανείς ούτε να φανταστεί, ούτε πολύ περισσότερο να περιγράψει.
  Τα προβλήματα των αδύναμων κοινωνικών τάξεων, δυστυχώς έχουν γίνει το πεδίον όπου ‘’αθλούνται’’ όλοι οι πληρωμένοι φονιάδες που ξεφύτρωσαν σαν αρρωστημένα ζιζάνια στον κοινωνικό μας περίγυρο.
  Αθέμιτος, άθλιος και άνανδρος μαυροκόκκινος φασιστικός ανταγωνισμός και διαρκής ανακύκλωση των προβλημάτων που ταλανίζουν τους συμπατριώτες μας. Δεν μετρά ούτε η ηλικία , ούτε το φύλλο στα πιράνχας των μαυροκόκκινων εραστών του πόνου και του στεναγμού.
  Άνθρωποι μαυροκόκκινα φερέφωνα, χαμένα κορμιά υπολείμματα μιας άλλης εποχής, ατυχήματα της γέννας, ευτελείς υπάρξεις μιας νεο-μεσαιωνικής εποχής και αντίληψης, κτυπούν με ηδονή είτε λόγω ιδεολογίας, αντί ευτελούς συνήθως τιμήματος, την περηφάνια και την ελπίδα των πληγωμένων συνανθρώπων μας.
  Παίζουν και διασκεδάζουν με τον πόνο. Γελούν και χαίρονται με την δυστυχία.
  Προκαλούν και προβάλλουν , φανταστικές ή και πραγματικές υποθέσεις, προκειμένου να ευχαριστήσουν τα αφεντικά τους και ίσως και τις απίστευτες κομματικές ‘’προτιμήσεις τους’’. Απόγονοι μιας μαύρης εποχής και γόνοι μιας μαύρης μοίρας, προσπαθούν να αποδείξουν ..ότι υπάρχουν, ότι ζούν , ότι είναι και αυτοί άνθρωποι !!!
  Σε ένα κράτος που προσπαθεί να επιβιώσει μετά τη σωτήρια παρέμβαση και προσπάθεια του Γιώργου Παπανδρέου, κάποιοι κτυπούν αλύπητα, προγραμματισμένα και βρώμικα την εθνική μας ομοψυχία.
  Κτυπούν το δημοκρατικό μας πολίτευμα και την κρατική ευνομία. Αγωνίζονται να μας διαλύσουν και έπειτα να μας ξεπουλήσουν.
  Είναι δυνατόν να επιβιώσουμε χωρίς οργανωμένο κράτος, χωρίς σεβασμό στους νόμους, χωρίς ευνομούμενη πολιτεία;
  Ακροδεξιοαριστεροί, λάτρεις της δικτατορίας, της αναρχίας, της καταστροφής, του εμφυλίου και της διχόνοιας, αγωνίζονται να διαλύσουν την Ελλάδα μας, ικανοποιώντας ξεπουλημένες δεσμεύσεις, και εθνικές προδοσίες.
  Σε μια εποχή που ελπίδα κτυπιέται αλύπητα και ανορθόδοξα , σε μια εποχή που όλοι μας ζητάμε μιαν άκρη να πιαστούμε, έρχονται αυτά τα απάνθρωπα χαμίνια να ‘’πατήσουν πάνω στην εθνική μας πληγή’’, να την ματώσουν, για να ικανοποιήσουν τα ναζιστοφασιστικά τους ένστικτα και την απάνθρωπη κτηνωδία τους.
  Σε μια εποχή που η Ελλάδα και η δημοκρατία αγωνίζονται να επιβιώσει ο λαός μας, αυτοί μόνοι ! ολίγοι και βρώμικοι! ξαναφορούν τις κουκούλες της ντροπής και της προδοσίας.
  Βλέπεις, το αίμα νερό δεν γίνεται, όταν μάλιστα είναι τόσο πολύ και τόσο έντονο που συνάδει με τα κληρονομικά και νυχτερινά τους βιώματα.
  Είναι οι απόγονοι εκείνων που μάτωσαν την πατρίδα μας.
  Είναι οι απόγονοι εκείνων που πρόδωσαν τους Έλληνες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ …
  Αν λοιπόν δεν υπήρχε Μνημόνιο, δικαιούται κανείς να πει, με μετριοπαθείς μάλιστα υπολογισμούς, ότι μέχρι σήμερα στο δημόσιο χρέος του 2009 (298 δισ.) θα είχαν προστεθεί καμία 30αριά δισ. ως έλλειμμα το 2010, καμία 30αριά δισ. το 2011, καμία 30αριά δισ. το 2012 και καμιά 15αρια δισ. μέχρι φέτος τον Ιούνιο.
  Με λίγα λόγια, χωρίς Μνημόνιο και μέτρα, το κοντέρ του δημοσίου χρέους δεν θα έγραφε σήμερα 321 δις, αλλά πάνω από 400 δισ.
  Αν συνεχιζόταν δηλαδή ο εγκληματικός ρυθμός ελλειμμάτων της κυβέρνησης Καραμανλή και δεν υπήρχε κυβέρνηση Παπανδρέου να πάρει τις δύσκολες αποφάσεις και μετά να πετύχει την διαγραφή χρέους, το χρέος σήμερα δεν θα ήταν 321 δισ. αλλά πάνω από 400.
  Αυτά, απλά και μπακαλίστικα, για όσους λένε ότι οι κόποι πάνε χαμένοι αφού το χρέος αυξάνεται. Προφανώς δεν έχουν καταλάβει τίποτα και δεν έχουν καταλάβει πόσο θα ήταν το χρέος σήμερα, πόσο ιλιγγιωδώς περισσότερο θα αυξανόταν, αν δεν κάναμε τίποτα.
  Βέβαια, η πραγματικότητα είναι ότι όλα αυτά, πόσα δισ. χειρότερο δηλαδή θα ήταν το χρέος χωρίς Μνημόνιο, δεν έχουν καμία σημασία.
  Είναι τελείως υποθετικά. Αφού ήδη με το χρέος και το έλλειμμα και την ύφεση του 2009 επί Καραμανλή, όταν αποκαλύφθηκαν, σταμάτησαν όλοι να δανείζουν την Ελλάδα ή δάνειζαν με απαγορευτικά - ληστρικά επιτόκια.
  Επομένως, αν δεν είχε στηθεί με διπλωματικό μαραθώνιο ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης για να δανειστεί η Ελλάδα και δεν υπογραφόταν το Μνημόνιο, το χρέος θα είχε εξαφανίσει τη χώρα από το Μάιο του 2010.
  Και ελάχιστοι θα ασχολούνταν με το πόσο είναι το χρέος σήμερα. Γιατί, θα είχαμε τελειώσει όλοι τότε μέσα σε μια ανείπωτη εθνική τραγωδία.
  Τελικά πάλι ο Παπανδρέου ..φταίει που γλιτώσαμε 80 δις ευρώ και επί πλέον δεν πτωχεύσαμε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Για τα φαγωμενα δεν μας ειπες τιποτα.....??

   Διαγραφή
 3. Δεν θα υπάρχει Ελλάδα οσονουπω , εάν δεν τους συλλαβουμε το γρηγορότερο δυνατόν .
  Ηδη η Πατριδα εγινε μπουρδελο λαθρεποικων και γερόντων Ελλήνων .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Το τί θα μπορούσε να γίνει το 2009-2010, με τις τότε νομικές δυνατότητες, έχει σχέση με την επιλογή που πάρθηκε για το ποιοί θα προστατευθούν και ποιοί όχι από την επερχόμενη λαίλαπα.
  Η απόφαση ήταν η χρηματοδοτούσα μεγαλοεργολαβική ελίτ (και οι χρήσιμοι δορυφόροι της) με τις τραπεζικές κατά προτεραιότητα πιστώσεις να επιβιώσει ενώ η μεγάλη πλειοψηφία του λαού που θα τις φορτωθεί να εξαθλιωθεί.
  Αυτή η συμφωνία είχε ανάγκη την πρόσκαιρη "οξυγόνωση" της οικονομίας στον δημόσιο και διαπλεκόμενο τομέα (καθώς σχετικά και στον συνταξιοδοτικό, για έλεγχο του κρίσιμου εκλογικού μειοψηφικού χώρου, που γινεται πλειοψηφικός με το μπόνους των εδρών) και την παντελή καταστροφή όλων των υπόλοιπων που κουτσά σταβά είναι μέρος της όποιας εθνικής παραγωγής, μέσω της απόλυτης απαξίωσης του μόνου αξιόλογου κεφαλαίου που έχει μια χώρα σαν την Ελλάδα, δηλ την οικιστική και όποια άλλη ιδιωτική και δημόσια υποδομή που μοιράζεται σχετικά ισότιμα στην πλειοψηφία. Ποιός θα την καρπωθεί αυτήν, σε λίγο καιρό θα ξέρουμε (όχι πάντως άλλοι μικρομεσαίοι Έλληνες που χάνουν τα πάντα).
  Στην αρχή "πέρασε" με την υπόσχεση πως το 2011 βγαίνουμε στις αγορές και τα χαράτσια δεν θα είναι μόνιμα.
  Η ιστορία πλέον είναι γνωστή και η εξέλιξη της πολύ προβλέψιμη. Όσο περνά ο καιρός τόσο και η πολιτική ευθύνη ανεβαίνει λόγω της απίθανα ανάλγητης εσωτερικής αναδιανομής.
  Για να μην μπερδεύεται ο κόσμος ας κοιτάξει γύρω του ποιοί καλοπερνάνε ακόμη, ποιοί τα βολεύουνε ακόμη, σε ποιά μπλόκ δουλεύουνε, τί πραγματικά παράγουν όλοι αυτοί και μετά να βγάλει τα συμπεράσματα του αν πρέπει να εμπιστεύεται τις κρίσεις τους.
  Το συνθημα που λεγόταν πριν 40 χρόνια (όταν μάλιστα οι πολυεθνικές ήταν ελάχιστες και τα μεγαλοσυμφέροντα ασχολούνταν με την παραγωγή και όχι την εισαγωγική μεταπρατική), και που τόσο καπηλεύτηκαν και πρόδωσαν οι φερώνυμοι αγκιτάτορες είναι επίκαιρο όσο ποτέ, "Αναξαρτησία λαική κυριαρχία". Η ύβρις που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια θα κάνει αναγκαίο και το λιγότερο τότε αυτονόητο, το "Κάτω το κεφάλαιο".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Δεν είναι το Σύνδρομο της Στοκχόλμης που μόλυνε κάποιους αλλά το Σύνδρομο του Αρτέμη Μάτσα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Δυστυχώς η αλήθεια είναι πικρή και έτσι είναι, όπως το άρθρο που είναι αξεραιτικό.
  Πέραν όμως αυτού γιατί δεν ζητάμε από τους Ούννους τα χρεωστούμενα ?
  700 δις πολεμικές αποζημιώσεις + 600 δις κατοχικό αναγκαστικό δάνειο + 3.000 δις για τις κλεμμένες αρχαιότητες, σύνολο 4.300 δις ή 4,3 ΤΡΙΣ ευρώ....
  Τουλάχιστον το κατοχικό δάνειο και οι κλαπείσες αρχαιότητες αν ζητηθούν επίσημα, σε οποιοδήποτε Διεθνές Δικστήριο, μπορούμε να έχουμε ευνοική απόφαση μεσα σε 2-3 μήνες....
  Πέραν αυτού ο πλούτος (επιφανειακός και υπόγειος) της χώρας υπολογίζεται σε 8-10 δεκάκις εκατομμύρια ευρώ......έγινε ποτέ κάποια κίνηση για την αξιοποίησή του ???
  Αντ΄αυτού διέλυσαν ακόμη και την γεωργία , την κτηνοτροφία, την αλιεία, την βιοτεχνία, την Βιομηχανία και συνεχίζουν ώστε να τα αρπάξουν όλα.....
  Και εμείς όλοι διχασμένοι ...οι βλάκες έχουμε ιδεοπολιτικές παρωπίδες, μας διχάζουν και δεν μας αφήνουν να ενωθούμε όλοι μαζί, ομονοούντες και να ξεβρωμίσουμε από όλα αυτά τα άθλια εθνοπροδοτικά αθύρματα που δήθεν κυβερνούν και τα αισχρά αφεντικά τους την Ιερή Ελλάδα μας....
  Επιτέλους Συνέλληνες αντιδράστε .......αντιδράστε !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]