Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στέλνουν στα σκουπίδια τη «γενιά Υ»

Οι ηγέτες των 28 χωρών της Ε.Ε. συναντήθηκαν στο Παρίσι για να μιλήσουν για την ανεργία των νέων. Αφού αφιέρωσαν σε αυτή τη συζήτηση 2 ώρες και 55 λεπτά, ολοκλήρωσαν με… ευχές για το τέλος αυτής της κατάστασης

Του Μιχάλη Ψύλου

Δύο ώρες και 55 λεπτά: τόσο χρόνο αφιέρωσαν για την ανεργία των νέων οι 28 ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην έκτακτη σύνοδό τους την περασμένη Τρίτη στο Παρίσι. Δύο ώρες και 55 λεπτά, μαζί με τις οικογενειακές φωτογραφίες φυσικά, τους αμοιβαίους επαίνους και τις χαιρετούρες.

Ο οικοδεσπότης, Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είπε φυσικά ότι «αυτό που διακυβεύεται είναι το μέλλον μιας ολόκληρης γενιάς». Από κοντά και η Ανγκελα Μέρκελ προειδοποίησε ότι «η μοίρα της Ευρώπης» είναι σε κίνδυνο. Πόσο κοστίζει αυτό το μέλλον και η μοίρα της Ευρώπης; Μόλις έξι δισεκατομμύρια ευρώ για όλους τους νέους ανέργους έως 25 ετών στην Ευρώπη, που σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέρχονται σε 7,5 εκατομμύρια και στην Ελλάδα και την Ισπανία είναι έξι στους 10.

Οταν για τις τράπεζες δόθηκαν μόνο το 2012 σε δύο δόσεις πάνω από ένα τρισεκατομμύριο ευρώ, μάλλον με ψίχουλα μοιάζουν αυτά που η Ευρώπη θα προσφέρει στη «γενιά Υ» – όπως χαρακτηρίζονται από τους κοινωνιολόγους όσοι γεννήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1980… Αυτοί οι άνθρωποι πήραν το προσωνύμιο «Υ» είτε επειδή συνηθίζουν να φορούν χαμηλοκάβαλα τζιν που αφήνουν να εμφανιστεί ένα «y» στο κάτω μέρος της πλάτης είτε από την αγγλική φωνητική έκφραση Y (γουάι), που σημαίνει «γιατί».

Στη σύνοδο κορυφής του Παρισιού -τη δεύτερη που πραγματοποιείται για την ανεργία των νέων- οι Ευρωπαίοι ηγέτες το μόνο που κατάφεραν να επιβεβαιώσουν είναι η «ευχή» που είχε διατυπωθεί και στην προηγούμενη διάσκεψη του Βερολίνου πριν από έξι μήνες: Ουδείς νέος πρέπει να μείνει χωρίς απασχόληση, μαθητεία, πρακτική άσκηση ή εντολή για περισσότερο από τέσσερις μήνες. «Μεγάλα λόγια, αλλά η πραγματική πρόοδος ήταν μικρή», ομολογεί το γερμανικό περιοδικό «Spiegel».

«Δεν περιμένουμε τίποτα από τις Βρυξέλλες»

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επανέλαβαν για άλλη μία φορά την καραμέλα της ανάπτυξης για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, αλλά ακόμη και το «Spiegel» αντιμετωπίζει με ειρωνικό τρόπο αυτή τη συνταγή. «Ολη αυτή η θετική κατάσταση στηρίζεται κυρίως στην… ελπίδα», γράφει το γερμανικό περιοδικό και προσθέτει: «Είναι εντελώς ασαφές αν τα δισεκατομμύρια που σχεδιάζουν να δώσουν επαρκούν. Στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. για τον επόμενο χρόνο, από τα 135 δισεκατομμύρια ευρώ μόλις 3,9 δισεκατομμύρια θα διατεθούν για βοήθεια προς τους νέους».

Η Βερόνικα Ραμίρεζ, διευθύντρια της γαλλικής υπηρεσίας απασχόλησης στα ανατολικά Πυρηναία, ήταν κατηγορηματική μιλώντας στο δίκτυο France 24. «Δεν περιμένουμε τίποτα από τις ευρωπαϊκές συνόδους κορυφής και τις Βρυξέλλες για την ανεργία των νέων. Δυστυχώς οι περισσότεροι νέοι στην Ευρώπη δεν έχουν καμία φιλοδοξία, επειδή δεν πιστεύουν πλέον στο μέλλον…», λέει. «Ακόμη και οι νέοι άνθρωποι που μετακινούνται από χώρα σε χώρα ψάχνουν για έναν παράδεισο που δεν υπάρχει». Στο Περπινιάν, όπου είναι τα κεντρικά γραφεία της υπηρεσίας της Ραμίρεζ, καταφτάνουν συνεχώς πάρα πολλοί νέοι από την Ισπανία και την Πορτογαλία, μήπως και βρουν μια καλύτερη τύχη. Μάταια…

Η Γαλλίδα οικονομολόγος Μαριόν Κοσάρ εκτιμά ότι για να μειωθεί το ποσοστό της ανεργίας των νέων μία και μόνο θεραπεία υπάρχει: «Να επιβραδυνθεί ο ρυθμός της μείωσης των δημόσιων ελλειμμάτων. Να σταματήσει η πολιτική λιτότητας, που έχει στόχο να μειωθούν γρήγορα τα δημόσια ελλείμματα. Η λιτότητα συνέβαλε στην καθυστέρηση της ανάκαμψης, και ως εκ τούτου στη μη δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδίως για τους νέους. Αυτό που φοβάμαι είναι ότι η περίφημη γενιά Υ θα θυσιαστεί».

Κοινωνική χιονοστιβάδα

Οι περισσότερες κυβερνήσεις στην Ευρώπη φοβούνται πάντως ότι η θυσία της γενιάς Υ δεν θα είναι αναίμακτη για το ίδιο το κοινωνικό σύστημα. «Οι κυβερνήσεις φοβούνται το φαινόμενο της χιονοστιβάδας», γράφει το «Spiegel». «Στη Γαλλία, για παράδειγμα, γίνεται ήδη μεγάλη συζήτηση για “πολιτική εξέγερση”, “διαμαρτυρία ενάντια στους φόρους”, ακόμη και για “επανάσταση”. Πάνω από το 70% των Γάλλων πιστεύουν ότι η χώρα βρίσκεται στις παραμονές εμφύλιων συγκρούσεων, όπως τον 17ο αιώνα, όπου επαναστατικές ένοπλες συμμορίες τρομοκρατούσαν πολλές περιοχές της χώρας».
Ο Ζαν-Κλοντ Μεϊγί, ηγέτης του συνδικάτου Force Ouvrière, λέει ότι η κατάσταση θυμίζει «ηφαιστειακή έκρηξη: Υπάρχει καπνός, το έδαφος δεν σείεται ακόμη, αλλά ακούγεται η βοή από τα έγκατα της Γης».

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]