Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Δεν παραβιάζεται ολόκληρο το Σύνταγμα

Παραβιάζεται ή όχι το Σύνταγμα; Και ο πιο αφελής έχει πλέον συνειδητοποιήσει ότι το Σύνταγμα παραβιάζεται κατά κόρον. Το λένε οι πάντες.
Όμως δεν παραβιάζεται το σύνολο του Συντάγματος και αυτό ακριβώς έχει προκαλέσει...
σύγχυση μεταξύ των πολιτών και αδράνεια σε ότι αφορά την ανάληψη δράσης κατά το ακροτελεύτιο άρθρο 120. Ένα μέρος του δεν παραβιάζεται και συγκεκριμένα:
Το Σύνταγμα χωρίζεται σε τέσσερα μέρη. 
α) τις γενικές αρχές, 
β) τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών, 
γ) την οργάνωση και λειτουργία της Πολιτείας και 
δ) τις ειδικές και μεταβατικές διατάξεις. 
Από τα πιο πάνω μέρη, εκείνο που αφορά την Πολιτεία, σε γενικές γραμμές, δεν παραβιάζεται.
Όταν όμως το Σύνταγμα λέει Πολιτεία, δεν εννοεί τους πολίτες, αλλά το πολιτικό προσωπικό (δηλαδή τις δύο εξουσίες, εκτελεστική και νομοθετική) και την δικαστική εξουσία. Στην πραγματικότητα ό,τι έχει να κάνει με τη νομιμοποίηση και την εξασφάλιση του πολιτικού προσωπικού, καθώς και την άσκηση της εξουσίας του (έστω και κατά παράβαση του υπολοίπου Συντάγματος), τηρείται με ευλάβεια και δεν παραβιάζεται. Σε ό,τι όμως, έχει να κάνει με τα δικαιώματα των πολιτών έχει γίνει κυριολεκτικά «σουρωτήρι».
Αυτή ακριβώς η τήρηση των κανόνων οργάνωσης της Πολιτείας, δηλαδή μονομερώς της ύπαρξης και των δικαιωμάτων του πολιτικού προσωπικού, είναι αυτό που δίνει μια επίφαση «δημοκρατικότητας» του πολιτικού συστήματος. Και αυτή τη «δημοκρατικότητα», επικαλείται το ίδιο το πολιτικό προσωπικό για να νομιμοποιεί την ύπαρξη και την εξουσία του και ταυτόχρονα να καταπατά τα δικαιώματα των πολιτών και να κυνηγάει κάθε πολιτικό αντίπαλο που αμφισβητεί την κατ’ επίφαση υφιστάμενη «δημοκρατικότητα».   
Αυτό πρέπει να αλλάξει. Είτε θα μπουν στην έννοια της Πολιτείας και οι πολίτες, είτε θα καταργηθεί αυτή η αντιδημοκρατική «Πολιτεία».
Πέτρος Χασάπης

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
-->
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Παραβιάζεται ΚΑΙ από τους πολίτες! Στο άρθρο 120 τους θέτει φύλακες κι αυτοί ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ! Και όλοι ξέρουμε τι γίνεται όταν οι φύλακες κοιμούνται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]