Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι Σύριοι χριστιανοί ζήτησαν την προστασία της Ρωσίας

Περίπου 50 χιλιάδες χριστιανοί απευθύνθηκαν στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας για να αποκτήσουν τη ρωσική υπηκοότητα. Οι υπογράφοντες τη σχετική έκκληση Σύριοι δε σκοπεύουν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, πιστεύουν όμως ότι αν δεχτούν απειλές για τη ζωή τους, μόνο η Ρωσία μπορεί να είναι η εγγύηση για την επιβίωσή τους. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η Μόσχα δεν θα μείνει αδιάφορη απέναντι στο αίτημα αυτό, αν και η υλοποίησή του περιέχει συγκεκριμένες δυσκολίες.

Η έκκληση των Σύριων χριστιανών έφτασε στο ΥΠΕΞ της Ρωσίας μέσω της διπλωματικής οδού. Στην επιστολή αυτή αναφέρεται πως οι τρομοκράτες είναι έτοιμοι για τα πάντα, αρκεί να καθαρίσουν τη Συρία από τους χριστιανούς. Να εγκαταλείψουν «τα χώματα στα οποία περπάτησε ο Χριστός» οι συγγραφείς της επιστολής δε σκοπεύουν και υπόσχονται να υπερασπιστούν μέχρι τέλους «την Πατρίδα, την τιμή και την πίστη τους». Και προσθέτουν ότι βλέπουν τη Ρωσία ως εγγύηση «για την ειρήνη και τη σταθερότητα». Δε θέλουν ούτε χρήματα, ούτε ανθρωπιστική βοήθεια από τη Μόσχα οι χριστιανοί. Ωστόσο τρέφουν μεγάλες ελπίδες να αποκτήσουν τη ρωσική υπηκοότητα. «Θα είμαστε υπό την προστασία της Ρωσίας, σε περίπτωση απειλής της φυσικής μας εξόντωσης από την πλευρά των τρομοκρατών», - αναφέρεται στην έκκληση των Σύριων χριστιανών.

Αν λάβουμε υπόψη μας την εξέλιξη των γεγονότων στην πατρίδα τους, η επιθυμία των Σύριων χριστιανών να πάρουν ρωσικά διαβατήρια είναι απολύτως θεμελιωμένη, θεωρεί ο ειδικός στις ανατολικές σπουδές Στανισλάβ Ταράσοφ:

Είναι ένα συγκεκριμένο σιγίλιο προστασίας. Είναι άγνωστη η μοίρα της Συρίας. Σύμφωνα με ορισμένες προβλέψεις, είτε με τον Άσαντ είτε χωρίς αυτόν, η Συρία μπορεί να γίνει ομόσπονδη χώρα. Μπορεί να διασπαστεί σε τρία – τέσσερα κομμάτια και να πάψει να υφίσταται ως ένα ενιαίο κράτος. Γι’ αυτό και οι χριστιανοί που ζουν στα εδάφη της Συρίας θέλουν να έχουν την υποστήριξη της Ρωσίας. Τουλάχιστον την ηθική.

Το κείμενο της έκκλησης το υπέγραψαν περίπου 50 χιλιάδες άτομα. Είναι κάτοικοι ορισμένων κατοικημένων σημείων της περιοχής Καλαμούν, που βρίσκεται κοντά στη Δαμασκό. Από τη μία πλευρά το γεγονός ότι υπέγραψε το κείμενο ένας τόσο μεγάλος αριθμός ατόμων, του προσδίδει ιδιαίτερο βάρος. Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία έχει να αντιμετωπίσει συγκεκριμένες δυσκολίες, θεωρεί ο ειδικός του Ινστιτούτου της Εγγύς Ανατολής Σεργκέι Σερεγκίτσεφ:

Δεν μπορούμε να αρνηθούμε στην έκκληση αυτών των ανθρώπων. Αν όμως λάβουμε θετική απάντηση, και στη συνέχεια, προς Θεού, κάτι συμβεί, θα πρέπει να απομακρύνουμε έναν τεράστιο αριθμό Ρώσων. Γιατί δεν έχει κανένα νόημα αν πρόκειται για Ρώσο με ένα διαβατήριο ή για Ρώσο με δύο διαβατήρια – το ρωσικό και το συριακό. Αν ο πρόεδρος δώσει εντολή, θα πρέπει να απομακρυνθούν. Και αυτή θα είναι μια πολύ δύσκολη επιχείρηση σωτηρίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Συρία δεν είναι η μοναδική χώρα, όπου οι χριστιανοί υπόκεινται διώξεις. Σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής οργάνωσης Pew Forum on Religion and Public Life, οι χριστιανοί διώκονται σε 130 χώρες του κόσμου. Ουσιαστικά σήμερα οι χριστιανοί είναι η θρησκευτική εκείνη ομάδα που υπόκειται τις περισσότερες διώξεις. Για να γίνει κατανοητό τι συμβαίνει, αρκεί να πούμε ότι κάθε ώρα στον κόσμο σκοτώνεται ένας χριστιανός εξαιτίας των θρησκευτικών του πεποιθήσεων.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]