Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκικό πυρ εναντίον ισλαμιστών ανταρτών στη Συρία

Αφορμή «αδέσποτος» όλμος που έπεσε στην τουρκική πλευρά της μεθορίου

Πυρ εναντίον ισλαμιστών ανταρτών στη Συρία, σύμφωνα με την Άγκυρα, άνοιξε ο τουρκικός στρατός στη μεθόριο, μετά από νέο «αδέσποτο» όλμο που έπεσε στην τουρκική πλευρά της μεθορίου. Ο όλμος δεν εξερράγη. Η Άγκυρα έχει επανειλημμένα προχωρήσει σε περιορισμένα αντίποινα μετά από ανάλογα περιστατικά στη μεθόριο.

Όπως ανακοίνωσαν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, η απάντηση του τουρκικού στρατού ήρθε μετά από όλμο που απέδωσε στην οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε» (ISIL), η οποία θεωρείται ότι σχετίζεται με την Αλ Κάιντα.

Η ομάδα έχει καταλάβει περιοχές της Συρίας κοντά στα σύνορα με την Τουρκία τις τελευταίες εβδομάδες.

Σύμφωνα με το γενικό επιτελείο στρατού της Τουρκίας, εβλήθησαν τέσσερις οβίδες από το τουρκικό πυροβολικό εναντίον θέσεων της ISIL γύρω από την Άζαζ, μια περιοχή στρατηγικής σημασίας σε απόσταση περίπου 5 χλμ. από τα σύνορα.

Οι τουρκικές δυνάμεις έχουν ανταποδώσει επανειλημμένα τα πυρά όταν το τουρκικό έδαφος πλήττεται κατά την διάρκεια της εμφύλιας σύρραξης στη Συρία, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται ότι ο τουρκικός στρατός στοχοθέτησε και έπληξε θέσεις της συγκεκριμένης οργάνωσης.

Η εξέλιξη σημειώνεται καθώς η Άγκυρα αντιμετωπίζει επικρίσεις από δυτικές κυβερνήσεις διότι επέτρεψε να εισέλθουν στη βόρεια Συρία όπλα και μαχητές για τους εξτρεμιστές, κάτι το οποίο διαψεύδει.

Κατά τη διάρκεια του συριακού εμφυλίου, η Τουρκία έχει ως επί το πλείστον κρατήσει πολιτική «ανοικτών πυλών» -δεχόμενη σε καταυλισμούς Σύρους πρόσφυγες που περνούν τα σύνορα και επιτρέποντας σε ομάδες αντικαθεστωτικών να ανασυντάσσονται στη βόρεια πλευρά της μεθορίου. Δεν έχει όμως προχωρήσει σε εξοπλισμό ανταρτών.

Συγκρούσεις στο Χαλέπι
Στο μεταξύ στο Χαλέπι, επίσης στη βόρεια Συρία, οι αντάρτες εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον της κεντρικής φυλακής, η οποία συνεχίζει να βρίσκεται υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ, βρίσκονταν σε εξέλιξη μάχες στο εσωτερικό της φυλακής αυτής, στην οποία κρατούνται χιλιάδες άνθρωποι και την οποία πολιορκούν αντάρτες από τον Απρίλιο.

Κατά πληροφορίες στη φυλακή του Χαλεπιού κρατούνται 4.000 - 5.000 άνθρωποι: εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου, αντικαθεστωτικοί, ισλαμιστές, ακτιβιστές κι ακόμη και παιδιά.

Κατά τον επικεφαλής του Παρατηρητηρίου, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, την επίθεση εξαπέλυσαν μέλη του Μετώπου Αλ Νόσρα, που πρόσκειται στην Αλ Κάιντα, και της ισλαμιστικής οργάνωσης Άχραρ αλ Σαμ,

Δεν είναι σαφής ο αριθμός των απωλειών. Νωρίτερα εντός της ημέρας, η ΜΚΟ αυτή είχε κάνει λόγο για δύο επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι μέσα στη φυλακή που είχαν αποτέλεσμα εννιά στρατιωτικοί να βρουν το θάνατο. Ο στρατός είχε απωθήσει δύο μεγάλες επιθέσεις των ανταρτών για την κατάληψη της φυλακής τον Μάιο και τον Απρίλιο.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]