Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Παγκόσμια τζιχάντ: θρησκεία, πολιτική ή μπίζνες; (μέρος δεύτερο)

Κατά τα προσεχή έτη, «καυτό σημείο» του ριζοσπαστικού Ισλάμ στην Ευρώπη μπορεί να γίνουν τα Βαλκάνια. Στο κέντρο προσοχής των εμπειρογνωμόνων κατά τους τελευταίους μήνες βρισκόταν το Μαυροβούνιο. Απ’ αυτή την ήσυχη χώρα-θέρετρο με αξιοσημείωτη συνέπεια άρχισαν να φθάνουν πληροφορίες για τη δραστηριότητα του ριζοσπαστικού Ισλάμ.

Έτσι, πριν από λίγο καιρό εμφανίστηκαν πληροφορίες για την κράτηση μιας οικογένειας Σέρβων που έχουν υιοθετήσει την ιδεολογία και έθιμα των Βαχαβιτών. Κατά την έρευνά τους στον οικογενιάρχη και τον γαμπρό του βρήκαν όπλα και τα πυρομαχικά . Όπως αποδείχθηκε, οι άνδρες αυτοί περιοδικά «πήγαιναν στον πόλεμο στη Συρία» για να υποστηρίξουν τους ομοιδεάτες τους στον αγώνα κατά του Μπασάρ Άσαντ.

Περίπου την ίδια ώρα, στο βόρειο τμήμα του Μαυροβουνίου, κοντά στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο, πραγματοποιήθηκε η παραδοσιακή «συγκέντρωση» Βαχαβιτών υπό τις σημαίες της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, σήμερα στις βόρειοανατολικές περιοχές του Μαυροβουνίου (κυρίως μουσουλμανικές, που είναι οι φτωχότερες στη χώρα), υπάρχουν τουλάχιστον 200 οπαδοί του ριζοσπαστικού Ισλάμ. Δεν είναι και τόσο πολλοί, όπως θα έλεγε κανείς, αλλά η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας ανησυχεί ενώπιον τυχόν επέκτασης τέτοιων διαθέσεων και επισημαίνει την ύπαρξη άμεσης απειλής για τη χώρα.

Εν τω μεταξύ, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βαχαβίτες εκπαιδεύονται συχνά σε σχολικά γυμναστήρια. Είναι αποδεδειγμένο ότι οι εκπαιδευμένοι στο έδαφος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης μαχητές έχουν άμεση σχέση με τις βομβιστικές επιθέσεις στα τρένα στη Μαδρίτη το 2004. Στους σκοτωμένους στη Συρία άνδρες της αντιπολίτευσης βρίσκουν συχνά βοσνιακά διαβατήρια. Η τελευταία τέτοια πληροφορία έχει την ημερομηνία της 27ης Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Εξοικειωμένη με τον ριζοσπαστικό ισλαμισμό είναι και η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Σύμφωνα με τον Μακεδόνιο εμπειρογνώμονα στα ζητήματα της ασφάλειας Ιβάν Μπαμπανόφσκι, στρατόπεδα της Αλ Κάιντα βρίσκονταν σε εκείνο το μέρος της Δημοκρατίας, που ελεγχόταν από τους τρομοκράτες, του «Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού». Πρόκειται για τα στρατιωτικά τμήματα που εισέβαλαν από το Κοσσυφοπέδιο στην ΠΓΔΜ το 2001. Εδώ που τα λέμε, και σήμερα ακόμα στο Κοσσυφοπέδιο - στο μεγάλο στρατόπεδο στο Κατσάνικ εκπαιδεύονται εθελοντές, που πηγαίνουν μετά στον πόλεμο στη Συρία.

Σε σχέση με όλα αυτά θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι το «Ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο» είναι το σχέδιο των ΗΠΑ και των συμμάχων τους και είναι αμφίβολο αν συμβαίνει κάτι σ’αυτό το έδαφος χωρίς τη γνώση τους. Και αυτό, δυστυχώς, είναι μόνο ένα σημείο στην πλατιά γεωγραφία των στρατοπέδων εκπαίδευσης μαχητών, τα οποία χρηματοδοτούνται από τη Δύση, - είπε σε συνέντευξή του στο ΡΣ «Η Φωνή της Ρωσίας» ο Γερμανός εμπειρογνώμονας, Δρ Χανς Κρεχ.

- Με το θέμα αυτό δημοσιεύθηκε πριν από δύο περίπου μήνες μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση του σεβαστού περιοδικού των ΗΠΑ Defense and Foreign Affair Strategic Policy. Αν πιστεύψουμε σ΄αυτή την έκθεση, οι ειδικές υπηρεσίες των ΗΠΑ εδώ και πολλούς μήνες εκπαιδεύουν στην Ιορδανία 3000 μαχητές για να σταλούν μετά στη Δαμασκό. Μια φορά έχουν ήδη προσπαθήσει να το κάνουν αυτό, αλλά κόλλησαν στις μάχες με άλλες ομάδες στασιαστών, οι οποίοι τους εμπόδισαν να προελάσουν πιο πέρα. Σε αραβικά περιοδικά διάβασα ότι οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες, επίσης είναι μπλεγμένες στην εκπαίδευση τέτοιων μαχητών.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]