Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκία: Η έμφαση που δίνουν στις ειδικές επιχειρήσεις

Την ανάπτυξη των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων ως πρώτη προτεραιότητα για την Τουρκία χαρακτήρισαν ανώνυμοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι της γειτονικής χώρας σε δηλώσεις τους στην γνωστή αμερικανική επιθεώρηση «Defense News».

Μάλιστα προανήγγειλαν την υλοποίηση ενός κάθε άλλο παρά συντηρητικού προγράμματος εξοπλισμού τους με υψηλής τεχνολογίας συστήματα και μέσα, ώστε όχι μόνο να διατηρηθούν ετοιμοπόλεμες αλλά και να παγιωθούν ως η «αφρόκρεμα» των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας.
Σε αυτό το πλαίσιο προβλέπεται η πρόσκτηση μέσων και υλικών ακόμα και αν δεν προηγηθεί η χρονοβόρα τυπική διαδικασία υλοποίησης των αμυντικών προμηθειών που ακολουθεί η γειτονική χώρα ώστε νέες τεχνολογίες να εντάσσονται σε υπηρεσία αμέσως μόλις γίνονται διαθέσιμες.

Ως λόγους για την απόδοση της ύψιστης προτεραιότητας στην ανάπτυξη των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανέφεραν τις γεωπολιτικές πραγματικότητες και τις ποικίλες μη-συμβατικές (ασύμμετρες) απειλές που αντιμετωπίζει η Τουρκία.
Παρά το γεγονός ότι οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι δεν αναφέρθηκαν στον εξοπλισμό και τα μέσα που πρόκειται να αποκτηθούν, αναλυτές της γειτονικής χώρας εκτιμούν ότι τα μη επανδρωμένα αεροχήματα αποτελούν συστήματα που στο μέλλον θα χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στις τουρκικές ειδικές επιχειρήσεις. Πρώτο στη λίστα των σχετικών υποψηφιοτήτων θεωρείται ότι είναι η εξοπλισμένη έκδοση του τουρκικής σχεδίασης και παραγωγής ANKA (που προς το παρόν είναι γνωστή ως ANKA+).

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η εξελισσόμενη κρίση στη Συρία έδρασε καταλυτικά στην τουρκική απόφαση για την ανάπτυξη των τουρκικών δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων ως πρώτης προτεραιότητας. Φυσικά η αναζωπύρωση των συγκρούσεων με το Κουρδικό αντάρτικο η οποία μπορεί να προκληθεί έμμεσα ή άμεσα από ενδογενείς ή εξωγενείς παράγοντες ή εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, απετέλεσε σημαντική παράμετρο των τουρκικών σχεδιασμών.

Σε κάθε περίπτωση η ποσοτική και ποιοτική επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των τουρκικών δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων θα πρέπει να παρακολουθηθεί και να αντιμετωπισθεί συστηματικά από την ελληνική πλευρά καθώς ο ρόλος τους στον γενικό συσχετισμό στρατιωτικής ισχύος μεταξύ των δύο χωρών είναι πολύ σημαντικός.


Πηγή Defence-Point

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]