Τα γνωρίσματα της δικτατορίας
Ο όρος Δικτατορία με την σύγχρονη χρήση της, αναφέρεται σε ένα πολίτευμα – καθεστώς, στην απόλυτη εξουσία ενός ηγέτη ή ομάδας που κυβερνά, χωρίς να περιορίζεται από τους νόμους, το σύνταγμα, ή άλλους κοινωνικούς και πολιτικούς παράγοντες του κράτους και χωρίς να υπολογίζουν τα δικαιώματα των πολιτών, επιβάλλουν τα δικά τους, στους πολίτες.
Κύριο φαινόμενο της δικτατορίας, είναι η παράβαση, ή κατάργηση των κανόνων δικαίου, που συνοδεύεται με την κατάργηση των ατομικών ελευθεριών, των πολιτικών δικαιωμάτων, με απαγόρευση ύπαρξης κάθε αντιπολίτευσης, με λογοκρισία, φυλακίσεις πολιτικών κ.λ.π.
Επίσης σημαντικό χαρακτηριστικό της δικτατορίας είναι η συγκέντρωση της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας σ’ αυτόν που ηγείται της δικτατορίας και στους συνεργάτες του, η οποία συνδυάζεται επίσης και με τον έλεγχο επί της δικαστικής εξουσίας!!!
Η δικτατορία συνήθως «εγκαθίσταται» σε ένα κράτος με αθέμιτα μέσα όπως π.χ. με στρατιωτικό ή και με πολιτικό πραξικόπημα, ή ακόμη και με την εξαπάτηση του λαού…
Απόδειξη δικτατορικών καθεστώτων είναι οι συχνοί «αναγκαστικοί νόμοι», οι συχνοί «εφαρμοστικοί νόμοι», τα αρκετά «νομοθετικά διατάγματα», ενίοτε δε και τα …Μνημόνια.
Οι όροι αυτοί υποδηλώνουν ακριβώς, ότι ο νόμος δεν έχει αποφασιστεί και ψηφιστεί από δημοκρατικά εκλεγμένο Κοινοβούλιο, αλλά υπαγορεύονται από άλλα κέντρα εξουσίας.
Σε ένα τέτοιο καθεστώς οι πολίτες δεν έχουν δικαιώματα και αν εκφέρουν απόψεις ενάντιες σε αυτό ή τα συμφέροντά του, μπορεί εύκολα να κατηγορηθούν και να τιμωρηθούν…
Οι ηγέτες δικτατοριών, συνήθως αποκτούν αιφνίδια την εξουσία και προχωρούν στην κατάργηση του ισχύοντος συντάγματος. Ίδιον κοινό χαρακτηριστικό, για όλα τα δικτατορικά καθεστώτα, συγκαλυμμένα ή μη, είναι η κατ’ εξακολούθηση κατάλυση και κατάργηση των συνταγματικών κανόνων, αλλά και η βίαιη στέρηση πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μέσα από μια φαιδρή και ψευδεπίγραφη συνταγματική αναθεώρηση, προς εδραίωση έκτακτων δικτατορικών εξουσιών, της τάξης ή των συμφερόντων που εκπροσωπούν.
Σε δικτατορίες συμβαίνει να δίδεται και ο τίτλος «Χούντα», αν προήλθαν από στρατιωτικά κινήματα και στον οποίο συγκαταλέγονται όλα ανεξαιρέτως τα ανελεύθερα και καταπιεστικά καθεστώτα, ανεξαρτήτως του τρόπου με τον οποίο ανήλθαν ή κατέλαβαν την εξουσία.
Τέλος, στενοί συγγενείς προς τον όρο Δικτατορία, είναι και οι όροι Φασισμός και Ναζισμός, όροι που φανερώνουν μορφές ολοκληρωτικών συστημάτων, που συνδέονται με τη βία, την παρακολούθηση, καταδίωξη και συλλήψεις αντιφρονούντων, τις αυθαίρετες διακρίσεις με ιδεοληψίες και παραλογισμούς, που αποβαίνουν σε βάρος της ελευθερίας της σκέψης και της ίδιας της ζωής μεγάλων ομάδων ανθρώπων ή ακόμη και ολόκληρων εθνών.
Ευτυχώς εμείς εδώ στην Ελλάδα, έχουμε πολλά χρόνια να δούμε τέτοια πράγματα …ή κάνω λάθος…
Ανεξάρτητος Έλληνας πολίτης
Δικτατορία (περίπου) έχουμε και όταν ο νόμος θεσπίζεται από μειοψηφίες που γίνονται με εκλογονόμους πλειοψηφίες και ακόμη χειρότερα, με αλλαγή πλεύσης μετά την απομάκρυνση εκ της κάλπης (ο στρατιωτικός νόμος τουλάχιστον σου το λέει ευθέως, στοιχειώδης σεβασμός του αντιπάλου).
ΑπάντησηΔιαγραφήΌταν ο νόμος δεν βασίζεται σε απόσταγμα ροής χρόνου, αλλά σε συμφέροντα στιγμής (και έτσι είναι θέμα αλλαγής φρουράς για να αλλάξει)... ποιός νόμος τελικά, τι είναι η ζωή του ανθρώπου για να προσαρμόζεται κάθε χρόνο σε άλλους νόμους, ακορντεόν;
Νόμοι σεβαστοί είναι ότι κράτησε για δεκάδες, εκατοντάδες, ή και χιλιάδες χρόνια (τιμωρία ανθρωποκτονίας, βιασμών, παιδεραστίας... οι έξι από τις δέκα εντολές κλπ).
Δικτατορία τελικά είναι αυτό που δεν θα επέλεγαν οι περισσότεροι (πληροφορημένοι για τα πάντα), αλλά "υφίστανται" για το καλό τους... επειδή δεν το γνωρίζουν αυτό οι ίδιοι αλλά οι σοφοί σατράπες τους, όταν επέρχεται δια στρατιωτικής παρουσίας επιβάλλεται σε πολίτες, όταν επικρατεί με άλλο προσωπείο υπερισχύει σέ άφρονες.
Απαντήσεις σε νυκτερινό δημοσιογράφο που υπεραμύνεται του νόμου εις βάρος της θέλησης της κοινωνίας, εξαμβλωματικός νόμος, τα κατά συνθήκη ψεύδη!