Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Έρευνες στην Κάλυμνο ανακοίνωσε η Τουρκία

"Φωτιά" βάζει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Ταγίπ Ερντογάν
Εκκωφαντική σιωπή από το μέγαρο Μαξίμου, που ακολουθεί την φοβική πολιτική προηγούμενων κυβερνήσεων


Τα ξημερώματα της 21ης Οκτωβρίου 2013 μία μεστή παραλογισμού, θρασύτητας και προκλητικότητας ανακοίνωση (NAVTEX) εκ μέρους της Τουρκίας, αναστάτωσε την Ελληνική πλευρά, θέτοντας σε πλήρη κινητικότητα τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Εμπορικής Ναυτιλίας και Εξωτερικών.

Με την ανακοίνωσή της η Άγκυρα ειδοποιεί για έρευνες ερευνητικού – ωκεανογραφικού σκάφους της Τουρκίας, οι οποίες θα γίνουν μέσα σε αδιαμφισβήτητα ελληνικό θαλάσσιο χώρο, στην περιοχή Καλύμνου και Αγαθονησίου.

Πρόκειται για μία καταφανή προκλητική κίνηση της Τουρκίας, η οποία εμπεριέχεται μέσα στην κλιμάκωση που αναμενόταν από τους αρμόδιους φορείς της Ελλάδας (υπουργείο Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών), υπεύθυνοι των οποίων είχαν προειδοποιήσει εν μέσω θέρους για επικείμενη αύξηση των τουρκικών προκλήσεων.

Η Άγκυρα κινούμενη στην σκακιέρα της ελληνοτουρκικής «αντιπαράθεσης» επιχειρεί με αυτόν τον τρόπο να μετρήσει τα αντανακλαστικά και τις διαθέσεις της κυβέρνησης στην Αθήνα, καθώς επίσης να καταγράψει τις κινήσεις του Ελληνικού πολεμικού στόλου. Επίσης, η Τουρκία μέσα στα πλαίσια μίας συνήθους τακτικής της, επιχειρεί μέσα από την συγκεκριμένη της ενέργεια να «ανεβάσει τους τόνους» και να εκμεταλλευθεί διπλωματικά κάποιο πιθανό λάθος της Αθήνας, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει τοποθετηθεί (έστω και με κάποιο διάβημα) στην συγκεκριμένη τουρκική θρασύτατη πρόκληση.

Η δηλωμένη από την Άγκυρα απόφαση για έρευνες του ωκεανογραφικού της σκάφους εντός του Ελληνικού θαλάσσιου χώρου, ανοίγει ένα τεράστιο θέμα για την θέληση και την ικανότητα των εν Ελλάδι κυβερνώντων, να υπερασπιστούν την Ελληνική επικράτεια, ενώ επαναφέρει το ερώτημα που πολλές φορές έχουμε θέσει σχετικά με το Αιγαίο: «Πόσο από το Αιγαίο συνεχίζει να είναι Ελληνικό;»
Τα πλείστα όσα προβλήματα στο εσωτερικό της Τουρκίας, απαιτούν άμεση αντιμετώπιση και ο κ. Ερντογάν φαίνεται πως επιλέγει την πάγια τακτική εξωτερίκευσης των πολιτικών εσωτερικών κινδύνων, που διογκώνονται σε καθημερινή βάση, ενώ οι διεκδικήσεις της Άγκυρας στην περιοχή είναι επίσημα δηλωμένες από την εποχή των Ιμίων και αποτελούν προηγούμενο που χρήζει -επιτέλους- άμεσης αντιμετώπισης από τους "ειδικούς" των Αθηνών.

Δυστυχώς, η εμμονή των Ελλήνων πολιτικών στο πνεύμα της Ελληνοτουρκικής φιλίας είναι ένας παράγοντας που δρα αρνητικά για την Ελλάδα η οποία έχει μετατραπεί σε ρόλο θεατή και επιτρέπει στην Άγκυρα την δημιουργία κινήσεων (εντυπωσιακών ή μη), με αποτέλεσμα την δημιουργία ιστορικών προηγουμένων που λειτουργούν ως «βαρίδια» στην Ελληνική πλευρά.

Μία απόλυτη αλλαγή «πλεύσης» από την πλευρά του Μαξίμου αν και δεν είναι αναμενόμενη, θα μπορούσε να επαναφέρει την Άγκυρα στην θέση της, αλλά αυτή η προσδοκόμενη αλλαγή απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο, αφού η κυβέρνηση φαίνεται πως δεν ασχολείται επί της ουσίας με την αντιμετώπιση των εθνικών θεμάτων, ενώ –με πλείστες όσες αποφάσεις της- θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί έως και… «εθνοκτονική», αφού είτε δεν έχει την βούληση αντιμετώπισης και υπέρ των ελληνικών συμφερόντων επίλυσής τους, είτε δρα αποδομητικά έναντι θεσμικών φορέων που είναι –σύμφωνα με το Σύνταγμα- επιφορτισμένοι με την Άμυνα και την Ασφάλεια της χώρας.

Δεν γνωρίζουμε τις συμφωνίες που μέχρι στιγμής έχουνε γίνει σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας (μεταξύ πρωθυπουργών) και επιφυλασσόμενοι για στοιχεία που αναμένεται να αρχίσουν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας, επιτείνουμε την προσοχή των «αρμοδίων» στα θέματα μείζονος εθνικού ενδιαφέροντος, τα οποία είναι επίσης άρρηκτα συνδεδεμένα με θέμα οικονομικών πόρων ενεργειακού περιεχομένου και αναμένουμε –έστω και τώρα- από το Μαξίμου και τον ίδιο τον πρωθυπουργό να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, θέτοντας σαφείς γραμμές απέναντι στην προκλητική τουρκική στάση. Ειδάλλως, μία παραίτηση θα είναι απολύτως φυσιολογική και… τιμητική, αφού είναι προτιμότερο να παραιτείται (ακόμη και ένας πρωθυπουργός) ως μη ικανός να αντιμετωπίσει κρίσεις, παρά να συνεχίσει να ζεσταίνει τα οπίσθιά του στον πρωθυπουργικό θώκο θέτοντας ταυτόχρονα σε πλείστους όσους κινδύνους την ακεραιότητα της χώρας…


Η αναδημοσίευση ενυπόγραφων άρθρων και μεταφράσεων του ιστολογίου επιτρέπεται μόνο με έγγραφη ενεργή αναφορά στο ιστολόγιο, ως ένδειξη σεβασμού προς τον γράφοντα, αλλά και ως αναγνώριση, έστω και δια της αντιγραφής, πως γινόμαστε καλύτεροι...

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]