Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Robert Menendez: «Με το τέλος της κρίσης θα νεκρώσουν οντότητες όπως η Χρυσή Αυγή»

Ο γερουσιαστής Robert Menendez, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, αποτελεί την ισχυρότερη φιλελληνική φωνή στο Κογκρέσο με σειρά παρεμβάσεων στα ζητήματα του Κυπριακού και της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Το τέλος της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και γενικά στην Ευρώπη θα σημάνει και τη δραματική συρρίκνωση του ρόλου που παίζουν «οντότητες όπως η Χρυσή Αυγή» δηλώνει ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Robert Menendez σε συνέντευξή του στον Μιχάλη Ιγνατίου

O Δημοκρατικός γερουσιαστής τονίζει ότι η Αμερική σε συνεργασία με την Ευρώπη πρέπει να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους για τον τερματισμό της οικονομικής κρίσης και ζητά τον περιορισμό της λιτότητας, έμφαση στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Παράλληλα, καταδικάζει τις τουρκικές απειλές για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ και απορρίπτει την επιβολή ενός νέου «Σχεδίου Ανάν» στην Κύπρο, σημειώνοντας πως...
...«δεν μπορούμε να επιβάλουμε στην Κύπρο, ούτε από τις ΗΠΑ ούτε από τα Ηνωμένα Εθνη, κανένα σχέδιο που δεν είναι αποδεκτό από τους Κυπρίους». Ο φιλέλληνας γερουσιαστής σημειώνει πως οι ΗΠΑ θα πράξουν ό,τι είναι δυνατόν για τον βοηθήσουν τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για να επιτύχει την ευημερία της Ελλάδας, «μια χώρα η οποία αποτελεί σημαντικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ και δύναμη σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου».
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας έρχεται ξανά στην Ουάσιγκτον. Σκοπεύετε να τον συναντήσετε και τι θα του πείτε;

Ελπίζω ότι θα καταφέρει να έρθει στην Ουάσιγκτον και θα μπορέσουμε να συναντηθούμε. Θα ήθελα να μιλήσω με τον πρωθυπουργό για τα θέματα που απασχολούν την Ελλάδα. Ξέρετε ότι προγραμματίζει ο γερουσιαστής Ριντ, ο πρόεδρος της πλειοψηφίας της Γερουσίας, να έχει μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό και έχω προσκληθεί και πιστεύω ότι θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε. Εάν έχει χρόνο, θα τα λέγαμε και στο πλαίσιο συνάντησης γνωριμίας με τα μέλη της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων όπου προεδρεύω. Τον γνώρισα όταν ήταν στην αντιπολίτευση, πριν από πολλά χρόνια. Ο κ. Σαμαράς αντιπροσωπεύει μια χώρα η οποία αποτελεί σημαντικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ, είναι δύναμη σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου.

Τώρα αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, έχει να ασχοληθεί με σοβαρά οικονομικά θέματα. Θα πράξουμε ό,τι μπορούμε για να τον βοηθήσουμε να επιτύχει την ευημερία και τη σταθερότητα της Ελλάδας. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό και για μας.

Ισως έχετε ακούσει ότι αυτήν τη στιγμή στην Ευρώπη παρατηρείται μια ισχυροποίηση της άκρας Δεξιάς λόγω της οικονομικής κρίσης. Στην Ελλάδα έχουμε τεράστιο πρόβλημα με το κόμμα της Χρυσής Αυγής. Πώς νομίζετε ότι μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα;

Πρώτα απ’ όλα καταδικάζω έντονα τη δολοφονία, και προφανώς πιστεύω ότι η Χρυσή Αυγή εξαπλώθηκε λόγω της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες της Ευρώπης. Οι προσπάθειες που πρέπει να επιδιώξουμε -αν και δεν αποτελούμε μέρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης- είναι να διασφαλίσουμε στον βαθμό που μπορούμε ότι θα ασκηθούν πιέσεις στην ΕΕ για την οικονομία. Φυσικά θα πρέπει να περιμένουμε να το κάνουμε μετά τις γερμανικές εκλογές. Η ΕΕ πρέπει να κινηθεί προς τα εμπρός.

Το ΔΝΤ παίζει μεγάλο ρόλο στην Ευρώπη και η Αμερική, όπως γνωρίζετε, διαδραματίζει έναν μεγάλο ρόλο στο Ταμείο. Πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να συνεχιστεί μεν η δημοσιονομική πολιτική ευθύνης, αλλά την ίδια στιγμή πρέπει να εξετάσουμε αυτά τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν. Πιστεύω ότι (τα μέτρα αυτά) μειώνουν τη δυνατότητα για την οικονομική ανάπτυξη. Βλέπουμε ότι οι δαπάνες των καταναλωτών μειώθηκαν δραματικά, βλέπουμε όλες τις συνέπειες στον λαό λόγω της οικονομίας.

Αυτό δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, δεν είναι προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εχουν οικονομικές επιπτώσεις ως αποτέλεσμα των μέτρων λιτότητας. Ετσι, για να δημιουργήσουμε τη σωστή οικονομική ισορροπία πρέπει να επιταχυνθεί η πορεία προς τα εμπρός για την Ελλάδα, όχι μόνο μέσω της δημοσιονομικής ευθύνης, αλλά και μέσω της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας. Εάν συμβεί αυτό, θα μειωθεί εξαιρετικά ο ρόλος που παίζουν οντότητες όπως η Χρυσή Αυγή.

Υπάρχουν αναφορές ότι η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί μια λύση για την Κύπρο εδώ και τώρα. Δεδομένης της εμπειρίας του 2004, με το φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν, ποια είναι η συμβουλή σας προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ;

Πάντα το έλεγα και θα συνεχίσω να το λέω τόσο προς τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Kέρι όσο και σε άλλους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Οποιαδήποτε λύση πρέπει να είναι κυπριακή, να σχεδιαστεί από Κυπρίους και να καθοριστεί με κριτήρια προς το συμφέρον των πολιτών. Δεν μπορούμε να επιβάλουμε στην Κύπρο, ούτε από τις ΗΠΑ ούτε από τα Ηνωμένα Εθνη, κανένα σχέδιο που δεν είναι αποδεκτό από τους Κυπρίους και από την κυρίαρχη κυβέρνηση της Κύπρου.

Νομίζω ότι τα μηνύματα που λαμβάνω από την κυβέρνηση είναι ότι πιστεύουν πως υπάρχει μια ευκαιρία. Είναι μία ευκαιρία που προέρχεται από την εκμετάλλευση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, η οποία αναπτύσσει παράλληλα με το Ισραήλ τα ευρήματα φυσικού αερίου.

Αυτή η ευκαιρία και η δύναμη που φέρνει μαζί της αυτή η σχέση με το Ισραήλ, καθώς και η δυνατότητα των ενεργειακών πόρων που θα μετακινούνται μέσω της Κύπρου σε άλλες χώρες της περιοχής θα μπορούσαν να αλλάξουν τελικά τη δυναμική και τη σημασία της Κύπρου, ακόμα και αν αντιμετωπίζει τις δικές της οικονομικές προκλήσεις.

Διατηρείτε εξαιρετικές σχέσεις με την Ομογένεια των ΗΠΑ. Πώς μπορούν να βοηθήσουν ώστε να γίνουν ακόμα καλύτερες οι σχέσεις με την Αμερική και να βοηθήσουν την Ελλάδα και την Κύπρο;

Νομίζω ότι η κοινότητα των Ελλήνων και των Κυπρίων στην Αμερική αποτελείται από εξαιρετικά άτομα που έχουν συμβάλει πολύ σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Εμείς το βλέπουμε στις επιχειρήσεις, την πολιτική, τη θρησκεία, τις τέχνες.

Οπότε δεν υπάρχει κανένας τομέας της ζωής στις ΗΠΑ που δεν έχει επηρεαστεί θετικά από τους Ελληνες και γενικά τους ξένους. Πιστεύω λοιπόν ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι να χρησιμοποιήσετε αυτές τις φωνές που τις θαυμάζουν σε αυτήν τη χώρα και να τις διοχετεύσετε σε μια προσπάθεια για να τονίσουμε τη σημασία της Ελλάδας, τη σημασία της Κύπρου.

Να μιλήσουμε για το πώς η Ελλάδα είναι μια ισχυρή σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, να διαλύσουμε τις απόψεις ορισμένων που δείχνουν ότι αυτό δεν είναι η αλήθεια. Δεν είναι μόνο ότι είναι ένας ισχυρός σύμμαχος του ΝΑΤΟ, αλλά προσφέρει πρόσβαση σε σημαντικές βάσεις, όπως αυτή στον κόλπο της Σούδας.

Είναι και η πρόσβαση στο ίδιο πλαίσιο που προσφέρει η Κύπρος. Πρόκειται για κρίσιμα ζητήματα ασφαλείας, στα οποία έχουν συμβάλει η Ελλάδα και η Κύπρος.

Ξέρουμε ότι είστε φίλος της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ. Πώς βλέπετε την προοπτική στενής συνεργασίας για τις πηγές φυσικού αερίου, πώς μπορεί κατά τη γνώμη σας αυτή η συνεργασία να επιφέρει πολιτική σταθερότητα σε αυτή την περιοχή;

Πραγματικά πιστεύω ότι οι δυνατότητες λόγω της ενέργειας στην περιοχή μπορεί να είναι ένας οδηγός να αλλάξει τη δυναμική στη Μεσόγειο και μπορεί να είναι μια σημαντική διέξοδος στα αδιέξοδα. Οταν οι χώρες βρίσκουν κοινό έδαφος σε κοινές ανάγκες, αυτό δημιουργεί μια διαφορετική ατμόσφαιρα. Η ενέργεια αποτελεί μεγάλο μέρος της επιθυμίας για συνεργασία και είναι μια μεγάλη οικονομική ευκαιρία.

Ποιες είναι οι θέσεις σας σχετικά με τις απειλές του πρωθυπουργού της Τουρκίας εναντίον Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας για το φυσικό αέριο;

Εχω την ίδια θέση με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Είναι απαράδεκτες οι απειλές εναντίον του διεθνούς δικαίου και εναντίον άλλων κρατών, από οποιαδήποτε χώρα, σε αυτή την περίπτωση της Τουρκίας. Είναι ξεκάθαρο ότι είναι νόμιμα τα θαλάσσια σύνορα του Ισραήλ και της Κύπρου.

Είχατε ψηφίσει εναντίον του πόλεμου στο Ιράκ – και τότε χαρακτηρίστηκε γενναία πράξη. Τώρα ψηφίσατε υπέρ της επίθεσης στη Συρία. Γιατί;

Είναι αλήθεια ότι είχα καταψηφίσει την πρόταση στην ψηφοφορία για το Ιράκ επειδή πέρασα πολύ χρόνο μελετώντας τα ευρήματα των μυστικών υπηρεσιών για τον πόλεμο στη χώρα αυτή. Διαπίστωσα ότι δεν υπήρξε σαφής και άμεσος κίνδυνος για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν υπήρχε απόδειξη για όπλα μαζικής καταστροφής, έτσι καταψήφισα την πρόταση στην ψηφοφορία. Δεν παίρνω εύκολα απόφαση όταν πρόκειται για χρήση βίας.

Ομως, στην περίπτωση της Συρίας τα ευρήματα των μυστικών υπηρεσιών είναι ήδη γνωστά, κυκλοφόρησε και η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, η οποία όχι μόνο αποδεικνύει οτι έγινε χρήση χημικών όπλων, αλλά δακτυλοδείχνει τον Aσαντ ως παραβάτη και χρήστη αυτών των χημικών όπλων εναντίον αθώων πολιτών.

Πηγή: Strategy Reports



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

4 σχόλια :

  1. Τόσους λαθρεποίκους φιλοξενεί η πατρίδα μας, είναι τόσο δύσκολο άνθρωποι διεθνούς προβολής και αποδεδειγμένα (όχι καιροσκόποι) φίλοι των αρχών και αξιών του ελληνικού πνεύματος... αλλά και των ιστορικών δικαίων αυτού του έθνους, να τυγχάνουν κάποιας ειδικής μεταχείρησης για πρόσκλησή τους με συμβολικούς όρους προκειμένου να γίνουν οικιστές της χώρας μας;
    Πόσο δηλ θα στοίχιζε ετησίως στο ΥΠΕΞ εν σχέσει με τα ακατονόμαστα μυστικά κονδύλια που χλαπακιάζουν οι γνωστοί άγνωστοι;
    Χωρίς μίζες δεν παράγει προωθημένο επωφελές στρατηγικό έργο το πολιτικό σύστημα;
    Δεν αναφέρομαι αποκλειστικά στο συγκεκριμένο άτομο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ξένος έβαλε τα γυαλιά στους λωποδύτες μας πολιτικούς της αρπαχτής. Ούτε ένα από αυτά που αναφέρει δεν τους ανησυχεί αυτούς τους μιζαδόρους και δεν τους καιγεται καρφί για τα εθνικά θέματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όντως ο Μενέντεζ αποτελεί εδώ και χρόνια έναν ένθερμο υποστηρικτή των Εθνικών μας ζητημάτων, γι΄αυτό και με εκπλήσει και θλίβει η στάση του στο Συριακό πόλεμο. Δεν μπορεί να μην βλέπει πως δεν πρόκειται για εμφύλιο όταν άνω των 80 εθνικοτήτων πολεμούν στα εδάφη της Συρίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ειρήσθω εν παρόδω, δεν μοιάζει στον Παπαδήμο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]