Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Ειρήνη έναντι αερίου»...


Ετοιμάζονται να κατασπαράξουν την Κύπρο...

«Όλα στην Αφροδίτη», είναι ο τίτλος ολοσέλιδου ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας Die Zeit που αναφέρεται στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Κύπρο. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η αξία των κοιτασμάτων εκτιμάται στα 30 έως 100 δισ. ευρώ, «αρκετά χρήματα για να καλυφθεί το δημόσιο χρέος και να έρθει νέα ευημερία στη χώρα».
Κανείς όμως δεν γνωρίζει εάν όλα αυτά γίνουν πραγματικότητα καθώς το σχέδιο του προέδρου Αναστασιάδη κινδυνεύει να αποτύχει. 

«Θα μπορούσε να σκοντάψει σε τεχνικά προβλήματα και σε κόστη, κυρίως όμως στην εχθρότητα ανάμεσα στο ελληνοκυπριακό νότο και τον τουρκοκυπριακό βορρά». 

Ακόμη κι αν η κυπριακή κυβέρνηση καταφέρει να εξορύξει τα κοιτάσματα μονομερώς, χωρίς δηλαδή την εμπλοκή των Τουρκοκύπριων, όπως σημειώνει η εφημερίδα, η Λευκωσία δεν θέλει σε καμία περίπτωση να μεταφέρει το φυσικό αέριο μέσω της Τουρκίας, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία βρίσκεται σε απόσταση μόλις 70 χλμ. 

Αντ' αυτού η κυβέρνηση «σχεδιάζει να κατασκευάσει μια τεράστια μονάδα υγροποίησης και να μεταφέρει το αέριο με πλοία». 

Δεδομένου του τεράστιου όγκου του εγχειρήματος για ένα κράτος 780.000 κατοίκων, το σχέδιο είναι...

...«από οικονομικής πλευράς ανοησία. Θα κοστίσει περί τα 15 δισ. ευρώ, περίπου το συνολικό χρέος της χώρας, ενώ η σχεδόν χρεοκοπημένη χώρα θα έχανε πέντε χρόνια εάν προτιμήσει την κατασκευή της μονάδας αντί του αγωγού».

Στη συνέχεια η εφημερίδα αναφέρεται στις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά το Κυπριακό, σημειώνοντας ότι δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι σύντομα. 

«Όλα αυτά την ώρα που η λύση θα μπορούσε να είναι απλή», σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΟΗΕ που επικαλείται η Zeit.

«Ειρήνη έναντι αερίου»

« Χάρη στα πολλά νέα πεδία διαπραγματεύσεων που προκύπτουν, μια σειρά άλυτων προβλημάτων, λέει ο ίδιος, θα μπορούσαν να επιλυθούν σε μια συνολική συνθήκη». 

Ο αξιωματούχος εκφράζει φόβους ότι εάν η Κύπρος κινηθεί τελικά μονομερώς όσον αφορά την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, θα μπορούσαν να υπάρξουν νέες εντάσεις με την Τουρκία.

Τέλος, η εφημερίδα σημειώνει ότι η ΕΕ θα πρέπει να συνδράμει προκειμένου να βρεθούν λύσεις. 


«Η Ευρώπη έχει τις μεγαλύτερες δυνατότητες επιρροής παρά ποτέ, δεδομένου ότι η Κύπρος εξαρτάται από τα χρήματα των Ευρωπαίων»....

Deutsche Welle
Διαβάστε επίσης:
Η συνειδητή επιλογή της Ουάσιγκτον και τo κυπριακό πιόνι
 
 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]