ΗΠΑ και Ρωσία: συμφωνία για την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για τη Συρία
Σε συμφωνία για τον διεθνή έλεγχο του συριακού χημικού οπλοστασίου, χωρίς να προβλέπεται απειλή για στρατιωτική επέμβαση, κατέληξαν Λαβρόφ και Κέρι, μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις και τον διπλωματικό μαραθώνιο που εξαπέλυσε η Μόσχα.
Ποτέ στο παρελθόν οι πολιτικές συζητήσεις αλλά και οι διαπραγματεύσεις στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ δεν ήταν τόσο σκληρές, όσο φέτος. Και ο λόγος, ήταν η Συρία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, μέσα σε 4 μόνο ημέρες πραγματοποίησε 55 διμερείς συναντήσεις με ομολόγους του και ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο με τον αμερικανό ΥΠΕΞ Τζον Κέρι, συναντήθηκε τρεις φορές.
Την Πέμπτη το βράδυ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πραγματοποίησε έκτακτη κλειστή συνεδρίαση, για με το σχέδιο ψηφίσματος σχετικά με την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου. Η διεξαγωγή της συνεδρίασης κατέστη δυνατή ύστερα από την τελευταία συνάντηση Λαβρόφ και Κέρι με σκοπό να βρεθεί οριστική διέξοδος στη συριακή κρίση.
Επιστρέφοντας από τις εκτός προγράμματος συνομιλίες με τον αμερικανό ομόλογό του, ο Λαβρόφ παρά το εξαιρετικά πυκνό πρόγραμμά του, αφιέρωσε 5 λεπτά για να ανακοινώσει πρώτος την πολυπόθητη είδηση στους ρώσους δημοσιογράφους, βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους, καθώς διάφορες φήμες ακούγονταν γύρω από το σχέδιο ψηφίσματος.
Σύμφωνα με τον κ Λαβρόφ, Ρωσία και ΗΠΑ συμφώνησαν πλήρως στα δυο έγγραφα, δηλαδή στο σχέδιο απόφασης του Οργανισμού για τη μη Διάδοσης των Χημικών Όπλων (OPCW, εδρεύει στη Χάγη), το οποίο προβλέπει να τεθούν υπό διεθνή έλεγχο τα αποθέματα του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, καθώς και στο συνοδευτικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το πρώτο, θα υποβληθεί προς εξέταση -πολύ σύντομα- ανέφερε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι η ψηφοφορία επί του ψηφίσματος στον Οργανισμού για τη μη Χρήση Χημικών Όπλων θα πραγματοποιηθεί πριν από την εξέταση του ψηφίσματος στο Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Συμφωνία χωρίς ρήτρα επέμβασης
Είναι σαφές ότι τους δημοσιογράφους τους ενδιέφερε αν στο ψήφισμα υπάρχει αναφορά στο 7ο κεφάλαιο του Καταστατικού του ΟΗΕ, το οποίο προβλέπει τη χρήση βίας και την επιβολή κυρώσεων. Ο κ.Λαβρόφ διαβεβαίωσε λοιπόν ότι «το ψήφισμα που θα υποβληθεί για να εξεταστεί από τα άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τηρεί αυστηρά τη λογική των όσων συμφωνήθηκαν στη Γενεύη, στα πλαίσια των ενεργειών για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας. Δεν προβλέπει κανενός είδους δράσεις από αυτές που συμπεριλαμβάνονται στο 7ο κεφάλαιο του Καταστατικού του ΟΗΕ».
Στάθηκε επίσης σε ορισμένες λεπτομέρειες του σχεδίου, το οποίο «τονίζει τη σημασία του να υπάρξει εμπιστοσύνη στις επαγγελματικές ικανότητες των εμπειρογνωμόνων του OPCW και καλεί τον Γενικό Γραμματέα. του ΟΗΕ να συνδράμει τους ειδικούς σε όλη τη διάρκεια των εργασιών». Στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ απαριθμούνται οι υποχρεώσεις της Συρίας, τις οποίες και πρέπει να εκπληρώσει ως χώρα μέλος της Συνθήκης για την απαγόρευση των χημικών όπλων. Σε περίπτωση που η κυβέρνηση της Συρίας είτε οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης παραβιάσουν τα όσα έχουν συμφωνηθεί, τότε το θέμα θα εξεταστεί σε ειδική σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Συμπερασματικά, για οποιοσδήποτε τυχόν στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Συρίας θα απαιτηθεί ή έγκριση ενός επιπρόσθετου ψηφίσματος. Ενώ ταυτόχρονα, οι παραβιάσεις από την πλευρά της Συρίας θα πρέπει να αποδειχθούν 100%, διευκρίνισε ο κ Λαβρόφ.
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας δήλωσε στους εκπροσώπους του Τύπου συνολικά ικανοποιημένος από τις εργασίες που επιτελέστηκαν, υπογραμμίζοντας ότι η ρωσο-αμερικανική πρωτοβουλία, που έχει ήδη ευρεία υποστήριξη, θα υποστηριχθεί και σε πρακτικό επίπεδο από τον Οργανισμό μη Διάδοσης των Χημικών Όπλων (OPCW) και από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Πιθανόν και σήμερα η ψηφοφορία
Από την πλευρά του, ο κ. Κέρι αποκάλεσε «ιστορική καμπή» το προσχέδιο ψηφίσματος, παρόλο που στο μπρίφινγκ μετά τη συνεδρίαση των έξι διεθνών διαμεσολαβητών για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, σημείωσε πως ναι μεν το κείμενο έχει ολοκληρωθεί και συμφωνηθεί, αλλά ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνεχίσει να εργάζεται για την οριστική μορφή του.
Δύο ώρες αργότερα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας προέβησαν σε επείγουσες διαβουλεύσεις ενώ την ίδια ώρα στην Εκτελεστική Επιτροπή του OPCW στη Χάγη συζητούνταν το σχετικό ψήφισμα για τον έλεγχο του συριακού χημικού οπλοστασίου.
Όπως δήλωσε ο πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, η ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα γίνει το νωρίτερο δυνατό, ακόμη και το βράδυ της Παρασκευής, αφού το εκτελεστικό συμβούλιο του Οργανισμού μη Διάδοσης Χημικών Όπλων (OPCW) συνεδριάσει στη Χάγη για να καταρτίσει τις λεπτομέρειες της δράσης του.
Όπως όλα δείχνουν Ρωσία και οι ΗΠΑ κατάφεραν στο θέμα της Συρίας να εγκαταλείψουν την αμοιβαία καχυποψία και τα ψυχροπολεμικά στερεότυπα. Αν πετύχουν την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας και υποχρεώσουν κυβέρνηση και εξεγερθέντες να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη, τότε αυτό θα αποτελέσει μια σοβαρή βάση για αναζήτηση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων και σε άλλα φλέγοντα διεθνή προβλήματα.
Πηγή: "Η Ρωσία τώρα"
Ελπιδοφόρο μήνυμα η αποφυγή ενός πολέμου, ας ελπίσουμε ότι θα συμβάλλει στην ανακούφιση του Συριακού λαού.
ΑπάντησηΔιαγραφή