Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

“Προβοκάτσια” στη Συρία, αποσταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή

Η Ρωσία δεν θα χρησιμοποιήσει στρατιωτικά μέσα σε περίπτωση επέμβασης στη Συρία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Η επίθεση εναντίον της Συρίας θα οδηγήσει στη διάλυση της χώρας, και θα γίνει ένα νέο Ιράκ.

Ο κ.Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία δεν έχει σκοπό να πολεμήσει εναντίον κανενός και εξακολουθεί να πιστεύει ότι παρόλα αυτά οι Δυτικοί θα προβούν σε μια πολιτική όχι επιθετικού, αλλά στρατηγικού χαρακτήρα. Παράλληλα όμως, κατέστησε σαφές ότι μια επίθεση στη Συρία θα αποτελούσε κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς Δικαίου, κατά το παράδειγμα των επιχειρήσεων εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ ή της Λιβύης.

Σύμφωνα με τον υπουργό, ο θόρυβος γύρω από τη χρήση χημικών όπλων κοντά στη Δαμασκό πιθανόν είναι προς το συμφέρον εκείνων που επιθυμούν εξωτερική επέμβαση στη Συρία. Δήλωσε, ότι η συριακή κυβέρνηση τόσο από πολιτική, όσο και από στρατιωτική άποψη, δεν είχε κανέναν λόγο να καταφύγει στη χρήση χημικών όπλων, την ώρα που στη Συρία εργάζονταν οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, με τη στρατιωτική κατάσταση γενικά να είναι υπέρ της κυβέρνησης, και σε αναμονή τις ημέρες αυτές της αμερικανο-ρωσικής συνάντησης για την προετοιμασία της διάσκεψης της Γενεύης.

Προβοκάτσια

Πρόσθεσε ότι για τους αντιπάλους του προέδρου Άσαντ, οι οποίοι θέλουν να προκαλέσουν πλήγματα από το εξωτερικό, η οργάνωση μιας τέτοιας προβοκάτσιας θα ήταν συμφέρουσα. Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών επέκρινε τη θέση των Δυτικών χωρών οι οποίες στις δηλώσεις τους συνδέουν με κατηγορηματικό τρόπο τον κυβερνητικό στρατό με τη χημική επίθεση στα προάστια της Δαμασκού, και επανέλαβε την ανάγκη να κατατεθούν αποδεικτικά στοιχεία.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε ότι η αλλαγή εξουσίας στη Συρία δεν θα θέσει τέλος στον εμφύλιο πόλεμο. Ειδικότερα, ανέφερε ότι «αν κάποιος νομίζει ότι βομβαρδίζοντας τις στρατιωτικές υποδομές της Συρίας και δίνοντας έτσι το πλεονέκτημα στα πεδία των μαχών στους εχθρούς του καθεστώτος, προκειμένου αυτοί να φτάσουν στη νίκη, τότε θα τελειώσουν όλα, αυτό είναι μια ψευδαίσθηση. Ακόμη και αν αυτή η νίκη των αντικαθεστωτικών επιτευχθεί, ο εμφύλιος πόλεμος θα συνεχιστεί. Μόνο που τότε, αυτοί που εκπροσωπούσαν την κυβέρνηση, θα γίνουν αντιπολίτευση».

Αποσταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή

Νωρίτερα, σε τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, ο Λαβρόφ εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» του για τις εξαγγελίες σχετικά με την πρόθεση των ΗΠΑ «να παρέμβουν» στη σύγκρουση στη Συρία. Η Μόσχα θεωρεί ότι η μια νέα στρατιωτική επέμβαση θα αποσταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο τη Μέση Ανατολή.

Εν τω μεταξύ, ειδικοί προειδοποιούν ότι σε περίπτωση ξένης εμπλοκής στη Συρία, η χώρα θα διαλυθεί ως κρατική υπόσταση. Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Βιτάλι Ναούμκιν, πιστεύει ότι οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο, η χώρα θα διαλυθεί οριστικά, και η Δύση σε αυτή την περίπτωση δεν θα φανεί σε καμιά περίπτωση ως υπέρμαχος της ελευθερίας και της δικαιοσύνης.

Υπενθύμισε ότι η χρήση στρατιωτικής ισχύος χωρίς απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι αντίθετη με το διεθνές Δίκαιο. Ανέφερε, ότι αν οι Δυτικοί εταίροι της Ρωσίας προβούν σε μια τέτοια ενέργεια, αυτό θα προκαλέσει έντονες τριβές μεταξύ των χωρών μελών του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, επειδή η τελευταία θα θεωρήσει τη συγκεκριμένη ενέργεια παράνομη και όπως αναμένεται, θα απαιτήσει να τεθεί το ζήτημα αυτό στο ΣΑ του ΟΗΕ.

Η αεροπορία των αντικαθεστωτικών

Ο ίδιος προσθέτει, ότι η επέμβαση μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή του καθεστώτος του Μπασάρ Άσαντ καθώς οι δυνάμεις που συγκεντρώνονται γύρω από τη Συρία υπερέχουν αισθητά εκείνων της συριακής κυβέρνησης, συν το γεγονός ότι στην ξηρά υπάρχει ο λεγόμενος Ελεύθερος Συριακός Στρατός, ο οποίος μπορεί να εξαπολύσει τη δική του επίθεση.

Ο ειδικός του Ρωσικού Συμβουλίου επί Εξωτερικών Θεμάτων, Μιχαήλ Τρόιτσκι, θεωρεί και αυτός ότι σε περίπτωση πλήγματος των Δυτικών δυνάμεων, τα κυβερνητικά στρατεύματα θα καταστραφούν άμεσα και ο πρόεδρος Άσαντ με τους στενότερους συνεργάτες του θα υποχρεωθούν πιθανότατα να αναζητήσουν καταφύγιο στα τμήματα της χώρας όπου κατοικούν Αλαουίτες.

Ο καθηγητής της έδρας συγκριτικής πολιτικής του Κρατικού Πανεπιστημίου Διεθνών Σχέσεων Μόσχας, Βίκτορ Σεργκέγιεφ, αναφέρθηκε στις μεγάλες ομοιότητες που υπάρχουν με τα όσα είχαν συμβεί στο Ιράκ. Πιθανολογεί ότι, όπως και στο Ιράκ, όπου έψαχναν και τελικά δεν βρήκαν όπλα μαζικής καταστροφής, το ίδιο θα συμβεί και στη Συρία. Δηλώνει σίγουρος ότι η αναζήτηση αφορμής για επέμβαση είναι προφανής, αλλά ότι όλο αυτό μοιάζει πολύ με προβοκάτσια. Επίσης, αναφέρει ότι πριν από λίγες ημέρες ο Μπαράκ Ομπάμα είχε εκφραστεί εναντίον μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία χωρίς εντολή από τον ΟΗΕ, γεγονός που κατά τη γνώμη του ειδικού φανερώνει ότι ο Ομπάμα δεν έχει αποφασίσει ακόμη για τη στάση που θα υιοθετήσει στο θέμα της Συρίας.

Στόχος το Ιράν

Ο Μιχαήλ Τρόιτσκι θεωρεί ότι για να πραγματοποιηθεί η στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, ο αμερικανός πρόεδρος θα πρέπει πρώτα να γνωρίζει τα αποτελέσματα της έρευνας του ΟΗΕ. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη σχεδίου για τις κινήσεις που θα γίνουν μετά την ανατροπή του Άσαντ. Όπως αναφέρει, οι ΗΠΑ είναι απίθανο να ενεργήσουν χωρίς να έχουν προηγουμένως μια σαφή εικόνα όσον αφορά το ποιος θα αντικαταστάσει τον Άσαντ, όσο και σχετικά με το αν είναι επικίνδυνα ή όχι τα πρόσωπα εκείνα που θα αναλάβουν την ηγεσία της Συρίας.

Την κατάσταση περιπλέκει μια ενδεχόμενη ανάμιξη του Ιράν, σύμφωνα με τον καθηγητή Βίκτορ Σεργκέγιεφ. Όπως τόνισε, ένας από τους ιρανούς αξιωματούχους του στρατού δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα μετανιώσουν αν επέμβουν στη Συρία, γεγονός που σημαίνει ότι το Ιράν είναι έτοιμο να στηρίξει τη συριακή κυβέρνηση. Κάτι τέτοιο όμως, «μυρίζει» γενικευμένο πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Καθώς, δεν πρόκειται για την απομονωμένη Λιβύη, και οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες για κάτι τέτοιο.

Πηγές RIA Novosti, Kommersant, υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]