Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Ουάσιγκτον ετοιμάζει την «τιμωρία» της Δαμασκού

Πλήρους ανάπτυξης στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία δε σχεδιάζεται. Όπως γράφει η Washington Post με αναφορά στο Λευκό Οίκο, οι ΗΠΑ αποφάσισαν απλά να «τιμωρήσουν ελαφρά» τον Μπασάρ Άσαντ: «οργανική πυραυλική επίθεση», η οποία θα διαρκέσει συνολικά μερικές ημέρες.

Το Λονδίνο όμως βλέπει τα πράγματα πιο σοβαρά: εκεί προετοίμασαν ένα σχέδιο δράσης για τις ένοπλες δυνάμεις. Παρατηρητές θεωρούν πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Δαμασκού θα μετατραπούν σε ένα δυσβάσταχτο εμφύλιο πόλεμο.

Η δήλωση του προέδρου Ομπάμα ότι η συριακή κρίση δεν μπορεί να έχει στρατιωτική λύση, όπως διευκρινίστηκε είχε κρυφό νόημα. Όπως εξήγησε η εφημερίδα Washington Post, οι ΗΠΑ δεν θέλουν να ασκήσουν επιρροή στην εξέλιξη των πολεμικών επιχειρήσεων στη Συρία και να αποπειραθούν να διώξουν δια της βίας τον Μπασάρ Άσαντ. Αποφάσισαν όμως στο Λευκό Οίκο πώς πρέπει οπωσδήποτε να τιμωρήσουν το συριακό καθεστώς για τη χρήση χημικών όπλων. Η τιμωρία αυτή θα πρέπει να είναι μια «μικρής διάρκειας πυραυλική επίθεση», στόχος της οποίας θα είναι οι θέσεις των συριακών στρατευμάτων και εγκαταστάσεις των κυβερνητικών υποδομών. Οι πύραυλοι θα εκτοξευτούν από καράβια, τα οποία απλώθηκαν στην παραθαλάσσια περιοχή και από βομβαρδιστικά της στρατηγικής αεροπορίας.

Στο μεταξύ οι Ένοπλες Δυνάμεις της Μεγάλης Βρετανίας προετοίμασαν ένα έκτακτο σχέδιο δράσης στη Συρία, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters με αναφορά στον εκπρόσωπο Ντέιβιντ Κάμερον. Ο ίδιος ο Βρετανός πρωθυπουργός διέκοψε εκτάκτως τις διακοπές του για να παραστεί σε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Νωρίτερα στο Λονδίνο και το Παρίσι είχαν δηλώσει πως είναι έτοιμοι να αναμειχθούν στη συριακή κρίση, χωρίς να περιμένουν την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το ότι δεν θα περιμένουν την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας για πολεμικές επιχειρήσεις οι χώρες του ΝΑΤΟ είναι ξεκάθαρο σε όλους: η Ρωσία και η Κίνα δεν πρόκειται να επιτρέψουν ούτε καν την εμφάνιση ενός παρόμοιου εγγράφου.

Η Δύση ανέφερε την πιθανή στρατιωτική εισβολή στη Συρία μετά τις ανακοινώσεις για τη χρήση χημικών όπλων κοντά στη Δαμασκό. Στις δυτικές πρωτεύουσες βιάστηκαν να δηλώσουν πως πρόκειται για έργο οπαδών του Μπασάρ Άσαντ Η δήλωση, μιλώντας επιεικώς, δεν αντέχει στη κριτική: η οργάνωση επίθεσης με αέρια στην πρωτεύουσα σου, πολλώ δε μάλλον όταν εκεί εργάζονται οι επιθεωρητές του ΟΗΕ, μπορεί να είναι έργο ενός παρανοϊκού, ρόλο για τον οποίο ο Σύριος πρόεδρος δεν ταιριάζει. Έτσι, τα χημικά όπλα είναι η αφορμή, παρόμοια με εκείνη για την οποία έγινε ο πόλεμος στο Ιράκ. Πραγματικός στόχος της Ουάσιγκτον και των συμμάχων της στο Νάτο, δεν είναι η Συρία, αλλά το Ιράν, σημειώνει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εγγύς Ανατολής Γιεβγκένι Σατανόβσκι:

Προφανώς ελήφθη η απόφασή για το χτύπημα στο Ιράν – σε σχέση με την επικείμενη «κόκκινη γραμμή» στην υπόθεση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Σύμφωνα με στοιχεία των ειδικών, η Τεχεράνη θα πρέπει να αποκτήσει πυρηνικό όπλο όχι αργότερα από το καλοκαίρι του 2014. Μέχρι τότε, σύμφωνα με όλους τους κανόνες της πολεμικής επιστήμης, θα πρέπει να καταστραφεί ο βασικός του σύμμαχος και η μοναδική γέφυρα με τη Μεσόγειο θάλασσα – η Συρία.

Ωστόσο, δεν αξίζει η Δύση να ξεχνάει και μια άλλη «κόκκινη γραμμή». Σύμφωνα με τη δήλωση των ιρανικών αρχών, αυτή θα είναι η έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά της Δαμασκού από την πλευρά της δυτικής συμμαχίας. Και η Τεχεράνη σε αυτή την περίπτωση διατηρεί το δικαίωμα της ίσης απάντησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters τα δυτικά κράτη ενημέρωσαν τη συριακή αντιπολίτευση ότι οι επιθέσεις κατά της Συρίας θα πρέπει να αναμένονται κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών. Το συριακό ζήτημα θα είναι το βασικό θέμα της συνεδρίασης του Βορειοατλαντικού συμβουλίου στις Βρυξέλλες, το οποίο, μάλλον θα γίνει στις 29 Αυγούστου. Η Ρωσί καλεί τις ΗΠΑ και τους εταίρους της να αποφύγουν την άσκηση πίεσης δια της βίας στη Δαμασκό και πως καλύτερα θα ήταν να δημιουργήσουν φυσιολογικές συνθήκες εργασίας για τους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ.

Στο μεταξύ, ο Paul Craig Roberts, συν-εκδότης της εφημερίδας Wall Street Journal, θεωρεί πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των χωρών της Δύσης στη Συρία θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο για την περιοχή, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια νίκη των ισλαμιστών θα προκαλέσει μαζική μετανάστευση από τη Συρία του τμήματος εκείνου του πληθυσμού που έχει φιλοευρωπαϊκές διαθέσεις: των χριστιανών, των λαεβιτών και των αστών μορφωμένων σουνιτών. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα πάνε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.




Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Γιατί, "ελαφρά τιμωρία"; Μήπως όλα είναι λεονταρισμοί; Μήπως καταμετρούν διαθέσεις και δυνάμεις;
    Τι φοβούνται, αφού ξέρουμε ότι οι Ισραηλινοί και τα εμιράτα επιθυμούν διακαώς την κατάλυση της Συρίας και του Ιράν;
    Γιατί έβαλαν τον ΟΗΕ να ανακοινώσει πως αμφιβάλλει ότι για τη χρήση χημικών ευθύνεται ο Άσαντ; Για να κάνουν πίσω αξιοπρεπώς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]