Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ναόμι Κλάιν: "Πρέπει να σπάσουμε το ξόρκι, να διαλύσουμε την ύπνωση"

 
Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα ζει τα τελευταία χρόνια το δόγμα του σοκ, αλλά και ότι, σε αντίθεση με ό,τι πιστεύεται στο εσωτερικό της χώρας, οι Έλληνες πολίτες "πολεμούν σαν τρελοί"(!!!), έχοντας μάλιστα εμπνεύσει και άλλους λαούς -π.χ, το ρεύμα των "Intignados" στην Ισπανία- ν' αντιδράσουν, εξέφρασε από τη Θεσσαλονίκη, η Καναδή ακτιβίστρια δημοσιογράφος και συγγραφέας Ναόμι Κλάιν.

Η κ. Κλάιν, που βρίσκεται εδώ και μια εβδομάδα στην Ελλάδα, κάνοντας έρευνα -μεταξύ άλλων στις Σκουριές- για το επόμενό της βιβλίο, αλλά για ντοκιμαντέρ με θέμα την οικολογική κρίση διεθνώς,ισχυρίστηκε ακόμη ότι αστυνομικούς ελέγχους αντίστοιχους με αυτούς που βίωσε στη Χαλκιδική, τους έχει συναντήσει μόνο στη Γάζα.

"Αν δεν μπορείτε να φανταστείτε τη ζωή σας χωρίς ευρώ, είσαστε εγκλωβισμένοι σε αυτό"

Πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα υπάρχει συσσωρευμένη πολλή οργή, την οποία δυστυχώς εκμεταλλεύεται σε ένα βαθμό το ακροδεξιό κόμμα και ότι, ακόμη και τώρα, που εφαρμόζεται "κτηνώδης λιτότητα" και η χώρα έχει περάσει στη φάση "της εκμετάλλευσης της κρίσης για την πώληση των περιουσιακών της στοιχείων", η ίδια δεν έχει δει να εφαρμόζονται πολιτικές, που θα απέτρεπαν μια αντίστοιχη κατάσταση μελλοντικά. "Αν δεν μπορείτε να φανταστείτε τη ζωή σας χωρίς το ευρώ, τότε είσαστε εγκλωβισμένοι σε αυτό", είπε.

Οι βαλκανικές χώρες πρέπει να συνεργαστούν

Επισήμανε ότι της φαίνεται απίστευτο ότι οι χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης δεν έχουν ακόμη συνεργαστεί για ν' αντιμετωπίσουν από κοινού την ιδέα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στην αυστηρή λιτότητα. "Δεν ξέρω ποια είναι η ιδανική εναλλακτική, αλλά σίγουρα υπάρχουν πολύ περισσότερες λύσεις, από αυτές που έχουν ειπωθεί στους Έλληνες", πρόσθεσε.
Συμπλήρωσε ότι το κόμμα εκείνο, που θα προτείνει στους πολίτες υπεύθυνη εναλλακτική και θα τους πείσει ότι το αντίθετο της λιτότητας δεν είναι η Αποκάλυψη, θα προσελκύσει μεγάλη στήριξη.

Για ενδεχόμενη μετακίνηση του ΣΥΡΙΖΑ προς το κέντρο

Ερωτηθείσα αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν σκόπιμο να μετακινηθεί προς το κέντρο, για να αυξήσει την πιθανότητα ανάληψης της διακυβέρνησης, απάντησε: «Υπάρχει πολύ μακρά ιστορία αριστερών κομμάτων, που πάνε προς το κέντρο για να γίνουν πιο αποδεκτά, αλλά θα ήταν πλήρης καταστροφή αν ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε κάτι τέτοιο». Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να προτείνει εναλλακτική, σε συνεργασία με τα κοινωνικά κινήματα. "Αν υπάρχει πραγματική εναλλακτική, που ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εκπροσωπήσει, τότε είναι η ελπίδα αυτής της χώρας", κατέληξε.

Για τις Σκουριές

Επισήμανε ότι αυτό που την "τράβηξε" να κάνει έρευνα και στην Ελλάδα για το νέο βιβλίο και το ντοκιμαντέρ, ήταν ότι "η οικονομική κρίση χρησιμοποιείται πολύ ενεργά ως πρόσχημα για τη θυσία του περιβάλλοντος". Σημείωσε ότι το σημαντικό στη Χαλκιδική είναι ότι οι αντιδρώντες στα μεταλλεία χρυσού “αναρωτήθηκαν τι είναι ποιο σημαντικό από τα χρήματα" και "παλεύουν για τις ζωές τους, όχι για τα δέντρα μόνο".
Υποστήριξε ότι ήταν σοκ για εκείνη η τεράστια παρουσία αστυνομικών δυνάμεων/ιδιωτικής ασφάλειας στην περιοχή. "Το συνεργείο μας το σταμάτησαν σε δημόσιο δρόμο, μας ζήτησαν ονόματα και διαβατήρια [...]και μας ανέκριναν για 40 λεπτά. Το μόνο αντίστοιχο που έχω δει ήταν στη Γάζα", είπε.

Για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ

Αναφερόμενη στην ιδιωτικοποίηση της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) επισήμανε ότι θεωρεί συναρπαστική την πρωτοβουλία της ομάδας πολιτών “Κίνηση 136” να διεκδικήσει την εταιρεία, ενώ πρόσθεσε ότι η αποκρατικοποίησή της χρησιμοποιείται ως "τεστ" από την πολιτική ηγεσία, ώστε να περάσει στην επόμενη φάση πώλησης του εθνικού πλούτου.

Για τα ΜΜΕ επισήμανε ότι έχουν κεντρικό ρόλο στην υπαγωγή μιας χώρας στο δόγμα του σοκ. Σημείωσε ότι τα κράτη σε κρίση, όπως η Ελλάδα, χρειάζονται εναλλακτικά ΜΜΕ. “Πρέπει να σπάσουμε το ξόρκι, να διαλύσουμε την ύπνωση", είπε. Η συνέντευξη Τύπου φιλοξενήθηκε σε αίθουσα του Κοινωνικού Χώρου "Μικρόπολις", όπου λειτουργεί και κοινωνικό παντοπωλείο.

Πηγή: ΑΜΠΕ
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]