Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Koμισιόν: «Πάτε καλά, αλλά θα χρειαστούν νέα μέτρα»...


Καρότο και μαστίγιο. Η νέα έκθεση της Κομισιόν, και πάλι στα Αγγλικά όπως συνηθίζεται, για να μην καταλαβαίνει ο μέσος Έλληνας πολίτης τα «ψιλά γράμματα... Αλλά θα καταλάβει ότι "η Ελλάδα θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για να επιστρέψει στις αγορές".

Του Βαγγέλη Δεμίρη και της Ελευθερίας Αρλαπάνου

Εύσημα για την αποτελεσματική δράση που έλαβε η Ελλάδα για να διορθώσει το υπερβολικό της έλλειμμα ήλθαν χθες από την Κομισιόν, που εκτιμά πως επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι για τη διετία 2013 - 2014. Δίνει όμως «ραντεβού» με την Αθήνα, το φθινόπωρο, για τον προσδιορισμό πρόσθετων μέτρων ύψους περίπου 4% του ΑΕΠ, ή 7-8 δισ. ευρώ, ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι της διετίας 2015 - 2016.

Την ίδια ώρα εντοπίζει ρίσκα στην υλοποίηση του προγράμματος, που σχετίζονται κυρίως με τις αβεβαιότητες για την ταχύτητα της ανάκαμψης αλλά και με την επιρροή «κατεστημένων συμφερόντων» στην προώθηση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων.

Η Κομισιόν εκτιμά πως θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα 1,8% του ΑΕΠ το 2015 και στο 2,2% του ΑΕΠ το 2016 και το θέμα θα απασχολήσει τις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό του 2014, το ερχόμενο φθινόπωρο, υπό το πρίσμα νεότερων μακροοικονομικών στοιχείων και πληρέστερης εικόνας για το εύρος των αποκλίσεων. 


Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού της περιόδου 2015 - 2016 δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητη από τη νέα δέσμη μέτρων που πιθανότατα θα ενεργοποιηθεί για τη μείωση του χρέους, εφόσον παρουσιάσουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Μια συζήτηση που όπως εκτιμούν πολλοί θα ανοίξει μετά τις γερμανικές εκλογές το φθινόπωρο. Πάντως, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών στην Αθήνα υποστηρίζουν πως το μνημόνιο συνεργασίας που επικαιροποιήθηκε δεν έχει αναφορά σε συγκεκριμένο ύψος νέων μέτρων για το 2015-2016, ενώ εκτιμούν πως τυχόν δημοσιονομικό κενό για το 2015 - 2016 εκτιμούμε ότι θα καλυφθεί από τις καλύτερες επιδόσεις του 2013 - 14. Η Επιτροπή:

1. Κρίνει ότι η χώρα συμμορφώθηκε με την απόφαση του Συμβουλίου της 4ης Δεκεμβρίου 2012. Υπογραμμίζει όμως σημαντικούς κινδύνους που μπορούν να επηρεάσουν τους δημοσιονομικούς στόχους: Η ανάκαμψη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις δυσχέρειες εξαιτίας της προσπάθειας δημοσιονομικής σταθεροποίησης το 2013 και της αναιμικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. Επίσης μεταρρυθμίσεις σε τομείς-κλειδιά, όπως η φορολογική και δημόσια διοίκηση, ίσως αντιμετωπίσουν αντιδράσεις «κατεστημένων συμφερόντων», ενώ προαπαιτούμενο για την ανάκαμψη παραμένουν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων - υπηρεσιών.

2. Δεν αποκλείει πάντως μια ισχυρή εφαρμογή της πολιτικής να μειώσει την αβεβαιότητα ενισχύοντας την εμπιστοσύνη και συμβάλλοντας στον περιορισμό των επιπτώσεων της ύφεσης σε κοινωνία και ανεργία. Παράλληλα θα μπορούσαν να βελτιωθούν οι συνθήκες στις επενδύσεις, μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και μέσω αύξησης τοποθετήσεων ξένων και απορρόφησης κοινοτικών πόρων.

3. Χαρακτηρίζει αμετάβλητες τις προοπτικές για το χρέος που, εάν τηρηθεί πιστά το πρόγραμμα, θα υποχωρήσει κάτω από το 160% του ΑΕΠ, το 2016.

4. Αναφέρει πως η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει αντισταθμιστικά μέτρα για να αποφύγει τυχόν κενό για τη διετία 2013 ? 2014, όπως οι πιο αυστηροί όροι συνταξιοδότησης για τους ανασφάλιστους, η μείωση των μεταβιβάσεων σε φορείς εκτός γενικής κυβέρνησης, ο εξορθολογισμός των δημόσιων υπηρεσιών, η διασφάλιση 1,9 δισ. ευρώ από τη φορολόγηση των ακινήτων κ.ά. Κάνει λόγο για αστοχίες στη συλλογή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και στα έσοδα από την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο, αδυναμίες στην εφαρμογή των σταδιακών περικοπών στις συντάξεις, αλλά και στη μη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου σε ΔΕΚΟ και υπαλλήλους της Βουλής.

5. Θα πρέπει να παραμείνουν σταθεροί οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα στο 0% του ΑΕΠ το 2013, 1,5% το 2014, 3% το 2015 και 4,5% το 2016, ενώ τονίζει πως η καταβολή της εισφοράς από τις επιχειρήσεις υπέρ του ΟΑΕΕ θα εφαρμοστεί κανονικά από το 2014.

6. Η Ελλάδα βελτίωσε σημαντικά το διαρθρωτικό της έλλειμμα κατά 13,5 ποσοστιαίες μονάδες, από 14,8% το 2009 σε 1,3% το 2012, ενώ κατάφερε σημαντική μείωση του δημοσιονομικού ελλείματος (από 15,6% του ΑΕΠ το 2009, σε 6,3% πέρσι).

Αποκρατικοποιήσεις - αγορές

Χαμηλώνει τον πήχυ στα 2 δισ.

Στα 2 δισ. ευρώ, έναντι 2,6 δισ. ευρώ που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση «ψαλιδίζει» η τρόικα τον στόχο για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις φέτος, εκτιμώντας πως παραμένει μη ικανοποιητική η διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων στη χώρα.

Παράλληλα θεωρεί πως θα απαιτηθούν αρκετά χρόνια για να μπορέσει η Ελλάδα να ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters η τρόικα εκτιμά πως:

1. Αν και έχει συντελεστεί πρόοδος στην προετοιμασία περιουσιακών στοιχείων για αποκρατικοποίηση η συνολική ταχύτητα στη διαδικασία αποκρατικοποιήσεων παραμένει μη ικανοποιητική. Σημειώνει δε πως ο στόχος για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις φέτος «χαμηλώνει» στα 2 δισ. ευρώ από 2,6 δισ. που ήταν προηγουμένως.

2. Αν και παραμένει αμετάβλητη η συνολική εικόνα για την προοπτική του ελληνικού χρέους, καθώς η χώρα υπεραποδίδει στην περικοπή δαπανών, η Ελλάδα θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για να επιστρέψει πλήρως στις αγορές κεφαλαίου, ενώ η χρηματοδότηση από το πακέτο στήριξης τελειώνει το 2014. Πρέπει να σημειωθεί πως η Αθήνα ευελπιστεί πως το ελληνικό δημόσιο θα μπορέσει να βγει στις αγορές έως το τέλος του 2014, όπως δήλωσε προ ημερών ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας. Πληροφορίες της «Η» αναφέρουν πως η αισιοδοξία αυτή στηρίζεται στην εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης πως οι ανάγκες για άντληση κεφαλαίων από τις αγορές θα είναι μικρές, προσδιορίζοντας τα ποσά που αναζητούνται στα επίπεδα των 2 - 3 δισ. ευρώ κατ' έτος.

Προαπαιτούμενα

Τέσσερις δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν

Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν οι περισσότερες προαπαιτούμενες δράσεις που είχαν ζητηθεί στην τρέχουσα αξιολόγηση, έχουν ικανοποιηθεί. Μεταξύ, ωστόσο αυτών που ακόμη δεν έχουν γίνει ξεχωρίζει τα εξής:

1 Να καταστεί πλήρως λειτουργική μια καθιερωμένη διαδικασία για την αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων ώστε αυτές να ευθυγραμμίζονται καλύτερα με τις τιμές στην αγορά. Όπως αναφέρει η Κομισιόν, αξιολογώντας την πρόοδο στον τομέα αυτό, εξαιτίας της πολυπλοκότητας της διαδικασίας, «απαιτείται μια αναδιατύπωση της συγκεκριμένης δράσης». Υπενθυμίζεται ότι έχει συσταθεί ειδική ομάδα εργασίας που έχει αναλάβει να παραδώσει τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων μέχρι τις 8 Ιουλίου. Αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές αυξήσεις σε περιοχές που οι εμπορικές τιμές είναι υψηλότερες των αντικειμενικών, αλλά και μειώσεις κυρίως σε ακριβές περιοχές της Αττικής όπου τα τελευταία χρόνια καταγράφεται σημαντική πτώση των εμπορικών τιμών.

2 Η αύξηση του μεριδίου αγοράς των γενοσήμων στο 35% του συνολικού όγκου των φαρμάκων που πωλείται στα φαρμακεία.

3 Ο διορισμός εσωτερικών ελεγκτών σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Όπως σχολιάζει η Κομισιόν, η διαδικασία συνεχίζεται, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί, αλλά έχουν ήδη παρασχεθεί συγκεκριμένα σχέδια δράσης και χρονοδιαγράμματα.

4 Η μεταφορά 40 νέων ακινήτων του Δημοσίου στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (τα οποία περιγράφονται στο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων ως lots 2 και 3). Σημειώνουν πάντως πως ήδη ορισμένα από αυτά έχουν μεταβιβαστεί, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία και για τα υπόλοιπα.



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]