Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Φυσικό αέριο από σχιστόλιθο: Η Ευρώπη το προτιμά

Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα  
 
Του Χρήστου Καπούτση

Τα θέματα της Ενέργειας και γενικά η ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε., ήταν μαζί με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τα δυο βασικά θέματα της Συνόδου Κορυφής των 27 κρατών - μελών της Ε.Ε. της 22ας Μαΐου.

Ειδικότερα, εξετάστηκε το θέμα του «περιορισμού της ενεργειακής εξάρτησης» της ΕΕ από τρίτες χώρες (Ρωσία, Νορβηγία, Αραβικές χώρες) και «κάτω από το πρίσμα της αυξανόμενης ζήτησης ενέργειας» από τις αναδυόμενες οικονομίες της Ε.Ε.
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι: «η Ευρώπη σύντομα θα είναι η μόνη ήπειρος , που θα εξαρτάται από την εισαγόμενη ενέργεια».

Ισχύει το εξής αξίωμα: Όσο η ζήτηση για κατανάλωση ενέργειας θα αυξάνει, τόσο θα αυξάνει και η τιμή των εισαγόμενων ενεργειακών πόρων (φυσικό αέριο και πετρέλαιο). Και συνακόλουθα, τόσο θα αυξάνει και η εξάρτηση από τις χώρες που τροφοδοτούν την Ευρώπη με ενέργεια, που είναι κυρίως η Ρωσία και διάφορα Αραβικά κράτη. Η ενεργειακή εξάρτηση της Ε.Ε., δυνητικά και κατά περίσταση, μπορεί να μετατραπεί και σε πολιτική ομηρία της Ε.Ε. , από τις χώρες που παράγουν ενέργεια και την διοχετεύουν στην Ευρώπη.
Αυτή η διαπίστωση, υποχρεώνει τους ηγέτες της Ε.Ε. να στραφούν σε άλλες εναλλακτικές ενεργειακές πηγές και μάλιστα ευρωπαϊκές.

Έτσι λοιπόν, αποφάσισαν , οι ηγέτες της ΕΕ σε αυτή σύνοδο κορυφής, για την ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε ., ότι θα πρέπει να αναζητηθούν εναλλακτικές πηγές ενάργειας με στόχο, τη μερική έστω αντικατάσταση του εισαγόμενου φυσικού αέριου, με το φυσικό αέριο σχιστόλιθου!!
Η Ε.Ε. διαθέτει αρκετά μεγάλα κοιτάσματα σχιστολιθικού φυσικού αερίου, που εντοπίζονται κυρίως στην Ρουμανία, Ουγγαρία και Πολωνία.

Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε ότι, «την τελευταία δεκαετία, οι Αμερικανοί έχουν αυξήσει την ενέργειά τους από σχιστόλιθο, από μόλις 1 τοις εκατό στο 30 τοις εκατό, και οι αμερικανοί ξοδεύουν τα μισά από τους Ευρωπαίους , για αγορές συνολικά φυσικού αερίου».
Γενικά, οι τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη είναι διπλάσιες , από τις αντίστοιχες στις ΗΠΑ.

Σχετικά τώρα με το σχιστολιθικό αέριο, αυτό αποτελεί πράγματι φτηνή εναλλακτική πηγή ενέργειας για την Ε.Ε.. Ωστόσο, θα πρέπει να αναφέρουμε και τις απόψεις των Επιστημόνων, που προειδοποιούν ότι, η εξόρυξη του σχιστολιθικού αερίου έχει πολύ σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και ποιοτικά, δεν έχει σχέση με το φυσικό αέριο. Εκτιμήσεις επιστημόνων αναφέρουν ότι και στην Θράκη είναι πιθανόν να υπάρχουν κοιτάσματα από σχιστολιθικό αέριο.

Σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Α. Σαμαράς με τις παρεμβάσεις του, κατέστησε σαφές ότι, επιδιώκει, η Ελλάδα, να καταστεί ενεργειακός διαμετακομιστικός κόμβος, αλλά και να αναγνωριστεί, ως ενεργειακός τροφοδότης της Ευρώπης. (ΑΓΩΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΤΑΡ)

Στόχος του Πρωθυπουργού ο υποθαλάσσιος ορυκτός πλούτος που βρίσκεται στην Ελληνική Αποκλειστική Ζώνη (ΑΟΖ), να βρεθεί κάτω από την πολιτική «ομπρέλα» της Ε.Ε. Σχετική παράγραφος συμπεριελήφθη στο Κείμενο των Τελικών Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Η ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε., είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την οικονομική πολιτική, και δέχονται επιρροές από τις αντίστοιχες αμερικανικές.
Αποτελεί εμμονική επιδίωξη των Αμερικανών , ΝΑ μην υπάρχει ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης, κυρίως από την Ρωσία. Γι’ αυτό οι Ευρωπαίοι ηγέτες προωθούν πολιτικές διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών και αναζήτησης εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

Και ακόμη η Ε.Ε. ενθαρρύνει πολιτικές, για την αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων της ΑΝ.ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ. (KΥΠΡΟΣ- ΙΣΡΑΗΛ- ΕΛΛΑΔΑ, κρατών που ανήκουν στα ΔΥΣΗ). Αναμένεται επίσης, να ανοίξει και ευρωπαϊκός δίαυλος, για το Ισραηλινό και το Κυπριακό φυσικό αέριο. (Απόφαση της Ε.Ε. για πολλαπλές πηγές που θα τροφοδοτούν την Ε.Ε. με ενέργεια). Και φυσικά , οι αμερικανοί έχουν πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, το αζέρικο φυσικό αέριο να πλημμυρίσει την Ευρώπη, αντικαθιστώντας το Ρωσικό.

Τη διασύνδεση της λύσης του Κυπριακού , με την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της Κυπριακής ΑΟΖ ΚΑΙ με την ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε., έκανε, με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Μετά από τη συνάντηση, που είχε στην Άγκυρα με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγιπ Ερντογάν, ο Χέρμαν βαν Ρομπάι, δήλωσε ότι, η ανακάλυψη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως κίνητρο, για την επανέναρξη των συνομιλιών των δύο κοινοτήτων και την λύση του Κυπριακού.

Η Κυβέρνηση της ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ Δημοκρατίας και τα πολιτικά κόμματα, με ανακοινώσεις τους, εκφράζουν τη δυσφορία τους, για τις δηλώσεως του βαν Ρομπάι, και επισημαίνουν ότι:
«όταν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισκέπτονται την Τουρκία έχουν υποχρέωση, να υπενθυμίζουν στην Τουρκική Κυβέρνηση, ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από το 2005 έχει εκδώσει αποφάσεις, που συνδέουν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας με τη λύση του Κυπριακού.»
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]