Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ύψιστος συναγερμός στην ΑΟΖ

Του Κυριάκου Πομηλορίδη

Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού έχουν τεθεί οι υπηρεσίες ασφαλείας της Δημοκρατίας, που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις στρατιωτικές ασκήσεις και άλλες κινήσεις της Τουρκίας, στα όρια της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η άσκηση DENIZ KURDU 2013, η μεγαλύτερη ετήσια άσκηση του τουρκικού ναυτικού. Τακτικές στην ημερήσια διάταξη όμως όπως πληροφορείται ο Αντ1 είναι και οι παραβάσεις όσο και οι παραβιάσεις του F.I.R. και του Κυπριακού εναέριου χώρου.

Σύμφωνα ωστόσο με στρατιωτικές πηγές που παρακολουθούν στενά τα τουρκικά γυμνάσια, οι τούρκοι πιλότοι αποφεύγουν μέχρι στιγμής τουλάχιστον τις παραβιάσεις διαρκείας. Εισέρχονται οριακά στον εναέριο χώρο της Κύπρου και ακολούθως κάνοντας ελιγμούς εξέρχονται.
Η άσκηση, στην οποία μετέχουν 5 φρεγάτες, τέσσερα υποβρύχια, μία κορβέτα, δεκάδες πυραυλάκατοι, και 7 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, έχει καθαρά επιθετικό χαρακτήρα, καθώς με βάση το σενάριο, τα τουρκικά πολεμικά με την κάλυψη μαχητικών θα εκτελέσουν σενάρια αποκλεισμού και κατάληψης μικρών νήσων με ομάδες ειδικών δυνάμεων. 

Εκείνο ωστόσο που ανησυχεί Λευκωσία και Αθήνα είναι το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων τετελεσμένων σε βάρος των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με μέλος της κυβέρνησης υπάρχουν συγκλίνουσες πληροφορίες ότι η Αγκυρα, θα προχωρήσει σε κάποιες προκλητικές κινήσεις εντός των ημερών λόγω της έναρξης της επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο Οικόπεδο 12, στις αρχές του επόμενου μηνός.
Στέλνοντας πιθανών ένα από τα ερευνητικά της σκάφη, στην ΑΟΖ της Κύπρου και συγκεκριμένα στα Δυτικά οικόπεδα 4,5,6. Αυτά δηλαδή για τα οποία επιχειρεί εγείρει διεκδικήσεις. 

Συναφής, όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1 είναι και η πληροφόρηση που έχει η Κυβέρνηση από διπλωμάτη ξένης ισχυρής χώρας.
Σύμφωνα δε με πολιτικούς κύκλους δεν είναι άσχετη και η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να παρατείνει κατά άλλους έξι μήνες τον δεύτερο γύρο αδειοδότησης, εξέλιξη που ανοίγει διάπλατα το δρόμο στην Κοινοπραξία της Ιταλικής ΕΝΙ με την KOGAS.Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]